!
Вторник, 25 Юни 2024
04
апр
33
 

Медицинските сестри излизат на протест на 12 май

Сряда, 04 Април 2018 | 09:59:46 Надежда Ненова
33

Навръх професионалния си празник – 12 май, медицинските сестри ще излязат на протест. Това съобщи пред Zdrave.net председателят на БАПЗГ Милка Василева. „Отново ще направим нашия протест, за да покажем на обществото колко малко сме останали

Навръх професионалния си празник – 12 май, медицинските сестри ще излязат на протест. Това съобщи пред Zdrave.net председателят на БАПЗГ Милка Василева. „Отново ще направим нашия протест, за да покажем на обществото колко малко сме останали. Това, което се иска от нас, ние го правим по най-добрия начин. Поради факта, че сме останали прекалено малко обаче, обществото няма как да иска от нас това, което бихме дали, ако работим в пълен състав“, каза тя.

По думите й все по-осезателно ще се чувства от всички липсата на медицински сестри. „Тази тенденция не е от вчера, не е от днес, а е от 20 години и през тези години нищо не беше направено, за да задържим сестрите. Винаги тази професия е била недооценена, никога не е била осъзнавана нейната важност в лечебния процес и в профилактиката. Поради тази причина колегите се възползват от директивата за свободно движение на хора и стоки и заминават. До известна степен лекарите също имат вина, защото решиха, че могат да работят без сестри, без акушерки, без медицински фелдшери особено в извънболничната помощ. В лабораториите, които вече са много, също не достига достатъчно квалифициран персонал“, поясни Милка Василева.

Тя съобщи, че масово лечебните заведения не спазват условията на колективния трудов договор и медицинските сестри са принудени да работят на много по-ниски заплати. „Дори да са спазени нивата от колективния трудов договор, това не е достойно заплащане. Разбира се, че при тази ситуация, колегите имат право да направят своя избор и да заминат да работят в чужбина – където са добре оценени, където получават уважение и се чувстват значително по-добре“, каза Василева.

По думите й, ако тенденцията се запази, след 5 години ще има закрити лечебни заведения, а не само отделения, както е в момента. Сега управителите на лечебните заведения правели чудеса, за да командироват сестрите и да запазят структурите си, но след пет години това вече нямало да е възможно.

„Многократно сме давали данните и на медиите, и на различните министри, и на парламентарната комисия по здравеопазване. Наясно сме, че няма как от днес за утре да се случи промяна и всички, които работят навън, да се върнат, за да покрият липсите в България, но трябва да бъдат направени ясни и конкретни стъпки за подобряване на състоянието на професиите от направление здравни грижи“, каза Василева. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8h#3

L Dimitrova 15.05.2018 18:05:06

Мисля, че ръководството на БАПЗГ е редно да се отчетете пред съсловието колко успешен беше митинга, какво се постигна и какво не, защото тръгва друга версия, че Главни и Старши сестри не са подкрепили активно митинга, защото вземат големи заплати.

Елза 16.04.2018 21:28:33

Здравейте, аз практикувам от 2 години вече и честно казано съм много разочарована,заплатите са ниски и не стигат до никъде.. ще се включа с вас на 12 май.

Валя 16.04.2018 13:29:19

Вече е срамна професия,да се докараш да работиш за 660лв си е срам.

Катя 16.04.2018 11:49:30

Защо мислите,че в София заплатите се вдигат. Всички сме на едно дередже! Ако визирате отделни звена,то не слагайте София под общ знаменател!

Тони 07.04.2018 21:38:55

Не протест,а за разстрел са,защо не се вдигат заплатите на сестрите в цяла България,само София ли е държавата ни.В Монтана никой не се вълнува от мизерията ни...да станем санитарки...не можеш нищо вече да им кажеш,а и от лекарите никакво уважение....

Към студентка 07.04.2018 09:01:22

Бягай моето момиче, бягай ! По унизителна професия няма. Да работиш каторжен труд, да получаваш малко ида търпиш някой идиот без да имаш възможност да се защитиш. Десет дъщери да имам една няма да разреша да учи това.

Гост 07.04.2018 08:54:24

Защо не излязат да кажат каква са я свършили за периода.

Към студентка 07.04.2018 08:52:58

Бягай моето момиче, бягай ! По унизителна професия няма. Да работиш каторжен труд, да получаваш малко ида търпиш някой идиот без да имаш възможност да се защитиш. Десет дъщери да имам една няма да разреша да учи това.

Студентка 06.04.2018 18:28:04

Уча в момента за медицинска сестра . От сега отношението на преподавателя към студента е отвратително , а после същото отношение и от лекари . Чудя се дали да продължа !!!

Иветка 05.04.2018 21:11:58

Само членски внос е важен за тях

ДОБРО УТРО 05.04.2018 11:33:11

БАПЗГ Е СЪЗДАДЕНА С ЦЕЛ ДЪРЖАНЕ НА СЕСТРИНСКОТО , КАКТО И ДРУГИ СЪСЛОВИЯ ПОД КОНТРОЛА НА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ. И АКО СЕСТРИТЕ НЕ СА ГО РАЗБРАЛИ ......ЗАСЛУЖАВАТ СЪДБАТА СИ!

Милке??? 05.04.2018 11:00:44

Не мога да разбера защо съм длъжна да плащам членски внос, за да имат тези какво да ядат, а не са свършили работа за 5 стотинки. Сестрите не фигурират в никой закон. Сестрите не фигурират в НРД. Никой не дава пари за сестрински заплати, лекарите лапат всичко. Защо БАПЗГ не направят нещо по тези въпроси? Ето днес в Ловеч цяло отделение подават оставки -3 лекари и 4 сестри. На 3 лекари трябва да има поне 9 сестри. А те им дават по 400лева и искат 1 да работи като животно за 3. Милке??? Не ставаш! Пък и много де оядохте! И вие сте яхнали сестринското съсловие и мислите само за офиси и банкети. Не ви ли е срам?

Сестра 05.04.2018 10:21:12

Мили колежки , не се потдавайте на евтините номера на Милка и на Станка. Унижението е достатъчно. На тези двете мястото им е в затвора , а не да ни агитират да стачкуваме за да имитират някаква дейност ли....? Или ще ми издадат някакъв сертификат срещу определена сума ли пак...?Нуждаем се не от несменяеми вождове Станки или Милки , а от истинска Сестринска организация !

Нърс Кики 05.04.2018 01:02:40

Та пред йой да стачкувам и защо нали има Асоциация на която и се плаща да ни представлява и лобира! От 1999г.ни захвърлиха да се спасяваме, коя, как може в кои ръце попадне така ни работат. Като чета коментарите хауса е голям, слъце, не ще ни огрее. Май санитарите и пенсионерките най-келипир имат. Аз от тичане на две места си забравих децата и домът, а мъжът ми се превърна в домакиня. На 48г.съм колко дипломи трябват на Станка и Милка да ме признаят, че съм мед. сестра с 27 години стаж и три дипломи от1989г., 1995,2000г.то не бяха точки, курсове, съртификати, абонаменти и какво то им хрумне за МР З/ 510лв.С тази заплата на децата си средно образование немога да им подси горя, ако не е съпруга ми и родителите ми. Срам и обида. Сега се сетихте да ни броите, кото диви животни. Съжалявам, че не се записах да изучавам чужди езици, хем по-перспективно да си стегна куфара, а не в кръста и главата. Сега сме съсловие пенсионерки с една диплома и 40г стаж, препъват се ама има място и за нея, младо ама магистър с2г. стаж и те взимат повече от мен дето служех и се трепа поставена в тези и онези експерименти и хрумки. Вече се изпепелихме, изчерпихме се да обслужваме, лазиме, нямаме мотив да сме удовлетворени, да очакваме компенсация за тежката и отговорна професия с нощен труд, стрес, физическа и психическа умора. Загубихме престиж и достойнство в България в едно с цялото здравеопазване и лекарско съсловие! Много разбирачи, хилаво здравеопазване! Сбъркана, умишлено спирана реформа! Политическа воля няма, а неволя.....!

jKAT 05.04.2018 00:09:48

Преди години написах писмо с което ви обвинявах в бездействие. Точно вие се обадихте на главната сестра в нашата болница да ме накажат за изразеното мнение. Години дъвчете една и съща перманентна дъвка за да си оправдаете поста.

Надя 04.04.2018 21:31:58

Стигна се до тук от бездейството на сексоложката Проф. Станка Маркова и от Вас Милка Василева!! Натоварвате колегите с безмислени разходи за съртефикати, професионалисти,бакалаври, магистратури и какви ли не и всичко това за званието МЕДИЦИНСКА СЕСТРА. Късно е !! ВИЕ СТЕ ПРЕСТЪПНА НЕНУЖНА АСОЦИАЦИЯ!!

Евгений Коцев 04.04.2018 20:15:54

Член съм на Асоциацията. Но как да работя. Медсестра съм. Малко пари.. уважение няма.

Гост 04.04.2018 18:52:26

Ами какво да Ви кажа - от години едни същи в ръководството, направо пожизнено назначение и искате нещо да се случи и промени ...........

друг санитар - от психиатрията 04.04.2018 18:13:35

Я многу да ни плачат сестрите, щото вземат наистина по 1000 лева , ама нищо не правят.По една-две от отделение си вършат работата както тряба.Другите, особено пенсионерките, само семки люпят и клюки разправят.Даже има и такива с болести-инсулт-а най-много цигари пушат, една след друга. Я съм прост санитар-козар, ама съм чувал, че инсулт и цигари не вървят. Язе и друго не мога да разбера:кога човек има диабет-яде ли сладки работи например-конфитюр, торта? Туй не е ли същото като инсулта-хем инсулт, хем нощни дежурства, хем цигари, че и дори алкохолец. Доволен съм съм от праите дето вземам:510 лева основна заплата, като турим и 25 години стаж като санитар, стават добри. Язе и от пациентите не мога да се оплача: като му кажеш да чисти и търка, той си търка и чисти без пари. Тъй работата на мен ми излиза без труд. Язе и от директора съм доволен: много наш човек, селски човек, като му кажеш, ей Шефе, тряба да багня ягънца, дай ми някой ден , той ми дава, няма да питам старшийката я. И язе му се отплащам. Всички му се отплащат, щото де другаде ще намерят такава работа:плащат ти без да работиш-само одим и търкаме подметките си, туй то. Дорде има орица дето страдат и ний ще сме добре. Ашколсун обаче най-много на Директора ни.

Гост 04.04.2018 16:04:11

при такава логика , колко искате да ви плащат

Гост 04.04.2018 16:01:46

Призивът е - излезте за да ни видят колко сме малко ! Ако никой не излезе ще създадете впечатление , че сте още по малко .

Мед.сестра 04.04.2018 15:50:07

Какво е това БАПЗГ , марка на Руски трактори или абриевретура от типа - Соц. Реализъм. Аха.....май е Български вариант на Колхоз. Но във всеки случай , не е "Съюз на Медицинските сестри"!!!!!! Я да се скрият в дупката от която с изпълзяли , тарикатки мазни и да не лъжат колежките. Сестрите в България имат необходимост от истински Сестрински съюз който да защитава правата и интересите им.

Dimitrova 04.04.2018 15:39:44

И кякво от това, поредни стачки и митинги и до там.

лелка 04.04.2018 14:55:54

Докога тази мантра??? Нещо реално да сте постигнали ,вие от БАПЗГ?Едно и също от години - на изчезване сме, две минимални работни заплати в необозримото бъдеще и т.н. А членски внос всеки месец, не си ли член на БАПЗГ не можеш да упражняваш професията си.Като че ли има излишък на кадри..........

БАПЗГ 04.04.2018 14:42:42

БАПЗГ - Банда за Активно и Перманентно Здраво Грабене.

санитар 04.04.2018 14:16:38

"Свободен и независим неграмотен народ , не е имало , няма и да има!" Т.Джеферсън. Абе гольовци , плащачи на членски внос на БАРАПОГЪЗА, що не питате Милк и Стана къде отиват парите ви ? Защо не ги попитате как защитиха интересите ви толкова години пред МЗ - членове са на висшия медицински.съвет. Защо не ги попитате как защитават правата ви е Комисията по здравеопазване към НС , всяка седмица са там. Защо не ги попитате какви са им тайните и явни срещи с Лекарски съюз ,....кито са с една единствена цел : потискане всячески на сестринското съсловие в интерес на лекарското такова !? Вместо да им се водите по акъла и да им вдигате рейтинга на псевдо защитници на правата на сестри ,....потърсете им сметка и ги вкарайте в затвора за арогантна кражба на парите ви и мечтите ви. Както и за отявлена некомпетентност и липсата на морал с вкарването на мед . сестрите в графа " Клошарки в бели престилки"! А дано някой ден ви светне кой всъщност ви клати.............................................................стола !

наблюдаващ прокурор 04.04.2018 14:07:33

Това, което описва члена на БАПЗГ е реалността в ДПБ Карлуково. Докога това убежище за лунатици и престъпници ще се нарича "психиатрична", че и "държвана", дори "болница"? Това е един пример за безсмислено даване на средства от държавата. Същото е положението в ДПБ Курило, ДПБ Раднево, ДПБ Бяла и прочие. До това доведе политиката на МЗ за последните 15 години. За злоупотребите със съдбите на пациентите е необходимо да се отвори национален ефир. Но за нивото на лекарско, сестринско, санитарско обслужване, качеството на административния персонал, качеството на директорите/някои от тях с фалшиви дипломи / е отговорно МЗ. Въпрос към МЗ: възможно ли е един директор на държавна болница да си позволи екскурзии до Виетнам, Индонезия, да смени за три години два пъти автомобила си/все по-скъп/ със заплатата си, при условията на договора, който подписва с МЗ? И ако не е възможно МЗ няма ли начини да се самосезира? Или ще чака отново ДАНС и Прокуратура да влизат в поверените им заведения?

Член на БАПЗГ 04.04.2018 12:28:50

Колеги в психиатрията за работа в мизерия, мърсотия, въшки и др. безобразия сред бездомници, клошари и стари възрастни хора с една диагноза измислена и болни, които със съдебно решение си ги подават от "лудница в лудница" взимат към 800лв. основна заплата и дежурства към 1000лв.и са повече от пенсионерки по 70годишни и +с болести и ТЕЛК решения, вземат пенсия и по 50дни платен отпуск, не събират точки, съртификати, блокират мястото и тарикати. И щото са на край света, уж няма места, щото го непускат и никой, не ги котролира и санкционира. Те са по- зле физически и психически от самите пациенти,който дойде бързо си тръгва от занижените и грубо отношение от местните и ниското ниво на лекари, сестри, санитари деградирали раздута администрация"соц. работници - асоциални, касиери, домакин 2,3разни измислени, без образование хорица с немалко заплати за нищо работа, без отговорности, ползват се от допълнителни дни отпуск, без да са в отделения, доп. синдикатни дейности "уж" дни, пари и игри. А ние от съседни градове при къде повече прицизност и контрол, квалификацирани специалности взимаме, не ритмично заплата 540лв. на едно санитарка е 510лв.Попитахме за места там, били сме акушерки, нямало свободени места, а държат 10-12болни пенсионери, които доят от всякъде работни заплати и им плащат целия трудов стаж, дават много нощ. Дежурства,, ТЕЛК всичко, застраховки от болнични,транспорт безплатно и др екстри. Направете проверки, ние се мъчим в затрити общ болници а тези дето нямат и разход прават пари за наша сметка. ХЕМ са се превърнали в социални домове, хем ниско качество, хем завидни възнаграждения! Плащаме чл внос, пенсионерите го изтеглад заради нужда, а за нас, кой му дреме! Пенсионери на стачки, не ходят! Затова ще стягаме куфате! А вие си дондуркайте тези дето в други условия са живели и съхранили на 75г.какво качество! Какви стачки.... Билет... И без чл. Внос.... Износ!

станка 04.04.2018 12:27:57

нищо не се променя, бачкаш като луд на 2 места и те не покриват разходите ти, съсипваш си здравето за да си храниш децата, а после не можеш да се лекуваш нормално, защото нямаш пари да цакаш в безплатното здравеопазване, на работното ти място трябва да си професионалист, да работиш качествено, грамотно, ноооо, в края на месеца ти плащат като за ниско квалифициран, необразован общ персонал????

Маринка 04.04.2018 14:44:41

Напълно съм съгласна с Вашето мнение

Гост 04.04.2018 11:29:54

Когато се появят реални липси - тогава ще се вземат пропорционални мерки . Вие казвате след 5 може и след 10 години , ако продължавате да работите на повече от 1 място .

Анонимен 04.04.2018 10:29:44

А къде са синдикатите?

Лилка 04.04.2018 11:38:43

Синдикатите са си на място и ако не бяха те да нямаме и това което имаме сега.....Нека други да не ни вадят въглените от жарта а да видим БАПЗГ какво ще направи !Ще дойде време,когато сами ще ни предлагат големи заплати ,но ще бъдем съвсем малко !


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...