!
Неделя, 14 Април 2024
26
ян
12
 

Медицинските сестри у нас могат да учат с година по-кратко

Петък, 26 Януари 2024 | 17:27:11 Петя Георгиева, ИПИ
12

Недостигът на здравни специалисти у нас, по-специално – на медицински сестри и акушерки – през последните седмици се превръща във водеща тема на здравеопазването, се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Изследване на Съве

Недостигът на здравни специалисти у нас, по-специално – на медицински сестри и акушерки – през последните седмици се превръща във водеща тема на здравеопазването, се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Изследване на Съвета за икономически анализи показва, че в момента в здравната ни система не достигат 16,9 хиляди медицински сестри, за да постигнем средното за Европа съотношение на брой медицински сестри спрямо брой лекари, което е отправна точка за качествена здравна грижа. В последното проучване на работната сила на Агенцията по заетостта на пазара се търсят най-много медицински сестри (4,7 хиляди) и лекари (4,4 хиляди) след специалистите с висше образование.

Проблемът с медицинските специалисти не е само български феномен. По оценки на Световната здравна организация недостигът на лекари и други медицински специалисти се очаква да достигне 10 млн. през 2030 година. Немската статистическа служба пък дава прогноза за липса на между 280 и 690 хиляди специалисти по здравни грижи в немското здравеопазване. Това на практика означава, че проблемът е глобален и на България ще се наложи да се конкурира със силно развити икономически и социално държави в създаването, привличането и задържането на медицински кадри в страната. В контекста на малката отворена икономика може би ще се окаже, че тази задача изисква висока степен на планиране, организация и множество смели и практически неотложни действия, ако не искаме след няколко години да се окажем без никакви здравни специалисти у нас.

Сред палитрата от мерки, които могат да се предприемат, за да се стимулират хора да избират медицинската професия, е намаляване на продължителността на обучението за придобиване на квалификация и практикуване на професията. В България в момента медицинските сестри преминават през 4-годишно обучение, с което придобиват бакалавърска степен. Твърде дългото обучение за медицинските сестри не е обосновано от гледна точка на това, че в по-дълъг период от време студентите не могат да заемат „редовна“ позиция, изискваща завършено образование, съответно доходите им продължително време остават ниски. Това дестимулира избора на медицинска професия от новозавършили ученици или от по-възрастни хора, решили да се завърнат във висшето образование и да сменят сферата на професионалната си реализация.  От системна гледна точка дългото обучение пречи на системата по-бързо да се обновява с нови кадри.

 

Данни от проучване на ИПИ за продължителността на обучението за медицинска сестра в страните от ЕС[1] показва, че в много страни то е тригодишно (6 семестъра) и води до придобиване на образователна степен „бакалавър“. Има няколко случая, в които обучението може да бъде и професионално – Австрия е такъв пример, но тази възможност съществува и в Германия, Нидерландия и Белгия. Скандинавските държави предпочитат обучение в рамките на 6 или 7 семестъра. В почти всички държави медицинските сестри се сертифицират и могат да работят след завършването на бакалавърска степен, като по желание могат да продължат следването си и в магистърски, а някъде – и в докторски – програми. Всички програми за обучение на медицински сестри в ЕС включват теоретично и практическо обучение, като разпределението на часовете често е поравно.

Скъсяването на обучението на медицинските сестри в България е само една от възможностите за начало на политика по преодоляване на недостига. Сравненията с другите европейски страни ясно показва, че е възможно с един или два семестъра по-кратък престой в университета да се постигне качествено обучение, гарантиращо покриване на стандартите за образователната степен и международното  признаване на дипломите.

-------------------------- 

[1] За основа са използвани данни от университети, асоциации на медицинските професионалисти, проучвания на ЕК и научни изследвания, публикувани в свободно достъпни научни мрежи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Fgd1

Ива 19.02.2024 12:27:15

Докато не се обвърже прихода от НЗОК със заплатите на медицинските сестри няма да се реши проблема. В момента завършващите мед. сестри са немотивирани още от Университета. Лошата политика в Здравеопазването рефлектира върху всички! Това все още не се разбира от политиците! Жалко! БАПЗГ - убихте професията!

Оня 30.01.2024 09:56:39

Да изкарват 6 месечен курс по самозащита и саготови. И без това друго не вършат.

Красс 27.01.2024 23:58:01

Що да учат-назначавайте наред!То и без това никакво отношение от тези скрипи!

Гост 27.01.2024 21:56:29

Авторът на статията сам си противоречи. Значи според статията в Германия с три годишно обучение има недостиг на медицински сестри,а предлага в България с три годишно обучение да се реши проблема?! Според статията проблемът е в срока на обучение. Не,основният проблем за България е ниското заплащане на труда на мед.сестри.Това прави тази професия вече нежелана и непривлекателна.

Гост 27.01.2024 20:50:24

Института за пазарна икономика да си свери часовника! Само си вижте коментарите,че всичко опира до ниското заплащане на труда на тези специалисти! Напишете една статия на тема защо ниското заплащане в България води до нежелание да се учи тази професия!

Ссс 27.01.2024 20:27:52

Ха-ха решили проблема с намалено обучение! Проблемът е не колко семестъра е образованието,а изключително ниското заплащане за този тежък труд.За това трябва да се погрижи държавата-достойно заплащане на труда на лекари и всички здравни работници! Иначе и три години да направите обучението за сестри пак няма да има желаещи да го учат! А лекарите ще отиват в чужбина с тези жълти стотинки ,които получават!

Ева Пиринчиева 27.01.2024 18:21:02

Ниско е заплащането,затова няма желаещи

Гост 27.01.2024 12:37:30

Заплащането е най-доброто възможно бързо решение — фиксирана 2,5 МРЗ или 1,5 средната за страната. Иначе хората работят на две места поне, уморени и изнервени са, няма как да се изисква каквото и да било. Дайте достойно заплащане и после изисквайте.

Красимира Механджийска 26.01.2024 20:18:24

Продължителното обучение не е причина за недостига на сестри! Ниско заплащане, лоши условия за развитие, лошо отношение, мизерни работни условия.

Красимира Механджийска 26.01.2024 20:18:02

Продължителното обучение не е причина за недостига на сестри! Ниско заплащане, лоши условия за развитие, лошо отношение, мизерни работни условия.

Гост 26.01.2024 19:05:48

От 11 клас започва обучението за м.с. има и програма узаконена и прилагана през 1982г.за м.с. се учеше 5 семестъра и нашите сестри бяха търсени по света.

чукча 26.01.2024 17:32:51

В Турция обучението им започва от предпоследния гимназиален клас. Така беше и у нас преди трийсетина години.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...