!
Вторник, 23 Юли 2024
02
май
5
 

Медицински сестри от МБАЛ-Бургас възмутени от напуснали колежки, които искали по 1000 лв.

Събота, 02 Май 2020 | 12:35:39
5

20 медицински сестри от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас разпространиха отворено писмо към свои колежки, които напуснаха отделението, но претендират да получат по 1000 лв. от средствата на Министерството на здравеопазването, съобщиха от лечебното завед

20 медицински сестри от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас разпространиха отворено писмо към свои колежки, които напуснаха отделението, но претендират да получат по 1000 лв. от средствата на Министерството на здравеопазването, съобщиха от лечебното заведение. От няколко дни три медицински сестри, които през март са депозирали молбите си за напускане, не спират да се оплакват в социалните мрежи, да търсят медийни изяви и да твърдят, че били ощетени.

Днешното телевизионно участие на една от тях – Евелина Костадинова е провокирало и острата реакция.

„Да дезертираш, когато е напечено. Но ние ги разбирахме. Страх, паника, трудно положение. Те си знаят. Нямаха търпение да напуснат. Намериха си смени за оставащите дежурства. Платиха си ги в кеш... Но след страха, успокоили се и безтревожни, дойде ред на комплексите, личните битки и жаждата за внимание. Това вече не го разбираме!", се казва в писмото на сестрите от Спешно отделение.

То завършва така: „С умора и надежда от 20 медицински сестри, останали на фронтовата линия в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас, които знаят кои са и защо са тук".

За работа със съмнителни и доказани пациенти с КОВИД-19, УМБАЛ Бургас получи средства за 70 души. Част от тях са разпределени на работещите в Инфекциозно отделение, които до момента лекуват всички тези пациенти. За Спешно отделение е определена квота от 40 души. Списъчният състав на отделението обаче е по-голям и целият екип взима решението сумата от 40 000 лв. да бъде разпределена между всички поравно. „Решихме, че така е редно. Лекари, сестри, санитари, всички, които работим тук към 1 април, всички сме получили от тези средства. Колегите изтеглиха от своите пари и дадоха на другите, които работеха наравно с тях, но не отговаряха на критериите на министерството. Това е прекрасен жест от тяхна страна и им благодаря!", обясни д-р Здравка Инджова, началник Спешно отделение. Получава се сумата от 820 лв. на човек. Не получават пари единствено напуснали три сестри – Евелина Костадинова и още две.

Молбата за напускане на Евелина Костадинова е подадена още преди извънредното положение. Половината от м. март тя е в отпуски и болничен, на работа е от 16 март, но е категорична, че ще се махне, защото й е тежко. Останалите две сестри още от първия ден на извънредното положение заявяват, че няма да останат, защото ги е страх от коронавируса, подават си молбите, а за оставащите дежурства търсят колежки, които да ги сменят.

Затова екипът на Спешно отделение решава, че не им се полагат по 1000 лв. и е възмутен от поведението им и неоснователните претенции. Решението е предадено на ръководството на болницата, което застава зад работещите в Спешно отделение.

За допълнително материално стимулиране на работещите по време на пандемията освен по 1000 лв. за 70 души от МЗ, са отпуснати още 35 000 лв. от общинския съвет, както и 11 000 лв. от дарител-физическо лице. Те са дадени на служители на реанимация, лаборатории, рентген – още 46 души.

Като допълнително материално стимулиране през април ще бъдат разпределени и 20 000 лв., но само на екипа на Инфекциозно отделение. Те също са дарение с изрична воля на дарителя.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
msAR

Гост 02.05.2020 22:38:49

Разделяй и владей! В същото чиновляците в здравната каса са получили солидни допълнителни възнаграждения. Явно за тези, които се срещат с вируса, като го броят, пари има, а за борещите се денонощно с него - няма.

РЗОК 03.05.2020 16:55:47

Редовите "чиновляците в здравната каса" не са получили нито стотинка допълнително възнаграждение! Затова пък всички ИМП и ИДП, получиха възнаграждения за това, че НЕ СА РАБОТИЛИ, поради различни причини и най вече от страх да не се заразят?! А обикновените чиновляци както ги наричате, работиха тези същите да вземат пари , които реално не са заслужили! Да получиш пари, щото си абдикирал от работното си място от страх да не се заразиш! А техните колеги работейки на първа линия се заразиха или загубиха живота си ! Друг е въпроса, дали пък чиновляците от НЗОК и директорите на РЗОК не получиха за тази си "работа" солидни допълнителни възнаграждения, щото много натискаха да се усвоят въпросните пари за работа в неблагоприятни условия .....? Да получиш пари, щото си се скрил на вилата си и да наричаш това работа в неблагоприятни условия, а лекарите на първа линия в болниците и в спешната помощ да изнемогват! Е кой работи при неблагоприятни условия, сами си отговорете!

терапевт 02.05.2020 21:30:40

Ами едните ги принудиха да станат търговски дружества , а вторите останаха свободна професия.

Гост 03.05.2020 15:54:36

Популистки глупости! Какъвто и да е етикета, искаш ли винаги можеш да прецакаш другарчето.

Гост 02.05.2020 17:32:36

Странно ми е как кирливите ризи в здравеопазването веднага стават обществено достояние, докато в съдебната система за пари не се и говори..


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...