Петък, 15 Януари 2021
03
дек
8
 

Медиците и полицаите ще са първите ваксинирани за COVID

Разделят страната на 7 региона за имунизация

Четвъртък, 03 Декември 2020 | 12:22:17
8

Определени са групите, с които ще започне ваксинацията срещу COVID. Първи ще бъдат имунизирани лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следвани от хората над 70-годишна възраст. Това съобщават от пресслужбата на

Определени са групите, с които ще започне ваксинацията срещу COVID. Първи ще бъдат имунизирани лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следвани от хората над 70-годишна възраст. Това съобщават от пресслужбата на кабинета след проведеното днес работното съвещание при премиера Борисов.

По време на срещата бе представен Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Планът предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Здравният министър информира, че продължава работата по  логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, посочи пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

Проф. Гигов подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.  „Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на  2021.

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса, допълват от МС.

Борисов изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева. „Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни“, категоричен бе Борисов. Здравният министър проф. Ангелов отчете, че днес към всички РЗИ в страната ще тръгнат 4000 дози Ремдисивир. „Не искам нито един човек да каже „аз исках“ или моят доктор искаше, но нямаше“, подчерта Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

Премиерът отбеляза още, че Националният оперативен щаб ще продължи своята работа.

Междувременно, в момента в парламента текат горещи дебати по решението за сключване на договор за ваксините срещу COVID.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A%5m

Болничен лекар 03.12.2020 22:36:23

И аз си подарявам ваксината. Бъдете здрави!

Ха 03.12.2020 23:40:14

ха. Единствено от УС на БЛС ще се ваксинират, по някоко пъти.

1111 03.12.2020 16:32:22

А останалите служители в болниците, те са ваксинирани по рождение ли? Защо пише лекари, мед. сестри и санитари? Да не би останалата част от персонала да е недосегаема от вируса?

чукча 03.12.2020 19:18:42

Ще ти дам мойта ваксина, стига рИва!

Спокойно 03.12.2020 18:11:56

и те не изгарят от желание.

чукча 03.12.2020 13:07:44

Нека първо се ваксинират депутатите и политиците по министерства, агенции, комисии и безброй администрации, + магистрати и прокурори, пък ние по-после.

Да да 03.12.2020 13:04:47

Няма да се ваксинирам. Благодаря и моята ваксина отива или някой желаещ.

Медик 03.12.2020 12:42:23

Преотстъпвам си правото на който иска. Благодаря.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...