Понеделник, 01 Март 2021
19
февр
2
 

Д-р Иван Маджаров:

Медиците сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки живот и е нелепо да се страхуваме

Опряха ми пистолет в главата, докато спасявах живот в шокова зала, разказа доц. Костадин Ангелов

Вторник, 19 Февруари 2019 | 14:23:18 Надежда Ненова
2

Българският лекарски съюз (БЛС) рестартира днес националната кампания срещу агресията срещу медици под мотото "Добрата дума лекува". „Решихме да обърнем нещата, да покажем доброто. Да покажем, че има благодарни и признателни пациенти, които обича

Българският лекарски съюз (БЛС) рестартира днес националната кампания срещу агресията срещу медици под мотото "Добрата дума лекува". „Решихме да обърнем нещата, да покажем доброто. Да покажем, че има благодарни и признателни пациенти, които обичат и уважават своите лекари. Така е правилно да бъде. Това, което се случва показва, че има нещо сбъркано, нещо не е наред. Лекари, фелдшери, медицински сестри сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки живот и е нелепо да се страхуваме за себе си“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров при старта на кампанията в Александровска болница днес.

Той обаче подчерта, че е наложително да бъдат взети сериозни мерки срещу всеки позволил си да нападне медик.

„У нас буди недоумение факта, че след промените в наказателния кодекс през 2013 г., когато бяха въведени строги наказания за агресорите, проблемът не се реши. През периода 2011-2013 г. осъдените ефективно за престъпления срещу медици са двама при повдигнати обвинения 10, за периода 2014-2016 г. има само една осъдителна присъда, при повдигнати 11 обвинения“, каза д-р Маджаров.

Той допълни данните и за последните две години като подчерта, че образуваните производства за тежки посегателства над медици са 37 за 2017 г. и 26 за 2018 г., а с ефективна присъда са само двама през 2018 г.

„По данни на МЗ от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в ЦСМП и 227 случая на вербална и 34 случая на физическа агресия в лечебните заведения. Сред тези общо 42 нападения над наши колеги е случилото се с фелдшер Наталия Армянова от Горна Оряховица, която напусна работата си. Миналата седмица беше посегнато над наши колеги от Нова Загора при това в два поредни дни“, каза д-р Маджаров.

 „Продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и в тези случаи да не се взимат под внимание смекчаващи вината обстоятелства и да има ефективни присъди“, допълни председателят на БЛС.

„На мен ми се е случвало няколко пъти да се сблъсквам с гнева на хората. Единият път бях извикан в шокова зала и ми беше опрян пистолет в главата и ми беше казано, че ако не излекувам бащата на нападателя си, няма да оживея. Това беше първият момент, в който си зададох въпроса защо нашите действия пораждат такава агресия“, каза директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. Костадин Ангелов.

„Повод, по който сме се събрали днес, от една страна е тъжен. Така е заради факта, че насилие срещу лекари има. Това, че сме се обединили всички възможни страни, за да се противопоставим на това варварство, смятам, че е обнадеждаващ. Истината е, че няма една мярка, която да даде добър резултат. Това, което се случва спрямо лекарите е израз на повишена цялостна агресия в обществото. За да се справим с това, трябва да се противопоставим на всички форми на агресия“, каза зам. председателят на БЛС проф. Николай Габровски.

В рамките на събитието беше дадено и началото на конкурс от фотографии, придружени с текст, които да „говорят" за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите си.  Изпратените материали ще се публикуват на сайта на БЛС, на ФБ страницата на организацията и във вестник Quo Vadis. Жури в състав ръководството на БЛС и фотограф, ще определят най-въздействащите фотографии, а  с тях ще бъде направена изложба.

Кампанията се осъществява с подкрепата на УМБАЛ „Александровска“, Министерство на здравеопазването, омбудсмана на републиката Мая Манолова, БЧК, БАПЗГ, доц. Иглика Михайлова, а нейно лице е актьорът Владимир Карамазов.

„Аз наистина не виждам друг начин, освен с някакво добро да се тръгне срещу това. Да се шуми около доброто и по някакъв начин така да се преборим с агресията“, каза Карамазов.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
@rQH

crocodile 20.02.2019 18:01:24

Инициативата да подкрепим е наистина кауза! За лекарите в България, за честта и уважението на българския лекар! НО, за бога братя! Как да подкрепя хора като псевдо-доцента Ангелов, който поне да бе декларирал сексуалната си ориентация, за да няма после изнудване и недомлъвки?! Как да подкрепя и сегашния председател на Лекарския съюз, избран на тъмно и с помощта на ченгета и депесета? Как тази кауза да започне начисто от хора наистина с морал и достойнство?! Споделете как най-после нещо да се промени в блатото на статуквото, ченгетата и агенти професори и техните достойни последователи като Ангелов и компания?

Гост 20.02.2019 22:49:13

Всички в Александровска болница говорят, че Ангелов е герберастка калинка и гей, но добре, че герберастите са го усетили, че е педал, защото се натискал за министър на здравеопазването. С гейските си номера и с нагласени конкурси е станал директор и доцент.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
13% положителни проби
01.03.2021 07:53:04

13% положителни проби

332 са новодиагностицираните с COVID-19, при общо 2531теста, което означава малко над 13% положит ...

Д-р Елица Валериева: Искам да даряваме все повече радост на хората, които ни доверяват мечтите си
28.02.2021 11:35:20 Невена Попова

Д-р Елица Валериева: Искам да даряваме все повече радост на хората, които ни доверяват мечтите си

Д-р Елица Валериева завършва медицина в МУ – София през 2014 г. През 2019 г. придобива ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...