Понеделник, 27 Септември 2021
30
март
7
 

Медицинска федерация "Подкрепа":

Медици да се командироват само при спазване на закона и съблюдаване правата и интересите им

Вторник, 30 Март 2021 | 14:30:42
7

Насочването на медицински специалисти към нуждаещите се лечебни заведения следва да се извършва само при стриктно съблюдаване на разпоредбите на българското трудово законодателство и при зачитане на правата и интересите на работниците и служителите. То

Насочването на медицински специалисти към нуждаещите се лечебни заведения следва да се извършва само при стриктно съблюдаване на разпоредбите на българското трудово законодателство и при зачитане на правата и интересите на работниците и служителите. Това се казва в позиция на Медицинска федерация „Подкрепа“ във връзка с командироването на медици от други места в помощ на лечебните заведения заради огромния натиск върху болниците. Такъв случай имаше наскоро в Ловеч.

„Медицинска федерация „Подкрепа” споделя тревогата на Министерство на здравеопазването във връзка с нарастващия брой хоспитализирани лица, диагностицирани с COVID-19, както и произтичащите от това проблеми, свързани с кадровата обезпеченост на болничните заведения, където тези лица се лекуват. Изразяваме и подкрепа към призива да се предприемат всички необходими мерки и действия за преодоляване на недостига на медицински специалисти.

Независимо от горното, като организация на работниците и служителите, сме длъжни да поясним, че насочването на медицински специалисти към нуждаещите се лечебни заведения следва да се извършва само при стриктно съблюдаване на разпоредбите на българското трудово законодателство и при зачитане на правата и интересите на работниците и служителите“, посочват от Федерацията в своето становище.

„Съгласно чл.118, ал.1 от Кодекса на труда (КТ) „работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона”. Неприложима към описаната в писмото на министър Ангелов житейска ситуация е и разпоредбата на чл.120, ал.1 от КТ, която регламентира изключение от забраната за едностранно изменение на трудовото правоотношение от страна на работодателя. Дори когато е налице една или и двете от нормативно установените предпоставки – производствена необходимост и престой, работодателят може едностранно и без съгласието на работника да възлага временно извършване на друга работа в същото или друго предприятие, ако това предприятие е на същия работодател. Недопустимо е, в рамките на съществуващото трудово правоотношение, работодателят да възложи изпълнение на трудови функции за друг, различен работодател“, заявяват от „Подкрепа“.

„Предвид горепосоченото, обръщаме внимание на факта, че насочването на работещи при един работодател (включително заетите в детско и училищно здравеопазване, които са в трудово правоотношение с кметовете на общини) към извършване на друга работа при друг работодател, не може да се реализира без съгласието на работника или служителя. Необходимо е формиране на лична воля, подчинена на собственото разбиране за съпричастност, съвест и отговорност, при отчитане на личната преценка относно опасността за здравословното състояние на работника и на неговите близки“, подчертават от синдиката.

От там предлагат и алгоритъм, по който да се осъществява командироването:

„Лечебните заведения, които имат нужда от допълнително кадрово обезпечаване, да предоставят конкретна и изчерпателна информация за длъжностите, характера на работа, броя на работните места и конкретните условия на труд, вкл. разпределение на работното време, възнаграждение и други данни, във връзка с установената нужда. Тази информация да бъде обобщавана от РЗИ и чрез тях да бъде сведена до знанието на директорите на всички лечебни заведения и кметовете на общини. Те от своя страна следва да сведат информацията до всички медицински специалисти, които могат да отговорят на констатираните потребности. По своя преценка и в съответствие с личната си воля, медицинските специалисти могат да решат да приемат предложението за временно изпълнение на работата в нуждаещите се болнични заведения. Организационното подпомагане от страна на работодателя по съществуващото им трудово правоотношение следва да се изразява във възможността да заявят и ползват при необходимост неплатен отпуск за времето, през което биха работили в болничните заведения обслужващи пациенти с COVID-19. Задължително условие е сключването на трудови договори за допълнителен труд между тези болници и привлечените временно медицински специалисти, по реда на чл.111 или чл.114 от КТ. Само при тези условия правата и интересите на работещите ще бъдат защитени действително и правоотношенията ще бъдат уредени съгласно изискванията на Кодекса на труда“, смятат от МФ „Подкрепа“.

От там заявяват още, че настоящата кадрова криза е „ярко доказателство за дългогодишната липса на адекватно отношение на държавата към работещите в системата на здравеопазването“. Според тях се потвърждава неотложната потребност от осезаеми мерки и действия, които да доведат до нарастване престижа на медицинските професии и създаване на предпоставки за „справедливо и отчетливо мотивиране на заетите с упражняване на най-благородния труд – опазването на човешкото здраве“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PpDB

Гост 30.03.2021 22:34:52

Ще ми командироват дедовия.

Гост 01.04.2021 19:49:54

И чрез мобилизация става ! Тъкмо там важат военни закони ! За небрежност следва военен съд !

Гост 30.03.2021 19:47:58

Щом получават милиони безотчетно нормално е да се командироват !

Гост 30.03.2021 21:23:27

Учили са-ще получават,бе гащник. И няма да си мръднат пръста за теб.

гост 30.03.2021 15:15:58

Медиците изнесоха цялата пандемия на гербовете си,въпреки това им се подхвърля едни добавки,като компенсация без да им бъдат вдигнати основните заплати!Това е срамота за българските политици,които нямаха волята да го направят за тези хора в бяло,които рискуваме здравето и живота си,както и на близките си!!!А после нека се опитат да ги командирован!!!!

Гост 30.03.2021 14:47:43

Мутрата отпуска режима, ама ще нарежда за повече медицински персонал а? Брилянтно. Дано ги разследва ДАНС за безумните решения и да ги влачат в съда като старци докато пукнат в съдебната зала след 257 дела Тутурутката Ангелов също

Гост 30.03.2021 15:54:04

Чекмедже бабаит умира от страх от служебен кабинет, щото ше му се налага да обяснява, че банкнотите от 500 евро са менте за рождения ден на внучето...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Отново оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Плъха
27.09.2021 17:06:28

Отново оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Плъха

След дълга съдебна сага Окръжен съд-Пловдив отново оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жор ...

ЕК отпусна 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове за COVID
27.09.2021 16:45:40

ЕК отпусна 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове за COVID

Европейската комисия (ЕК) отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...