!
Понеделник, 20 Май 2024
31
ян
 

Медици от УМБАЛ „Канев“ спасиха живота на мъж с рядка и сложна операция

Понеделник, 31 Януари 2022 | 12:03:46


Сравнително рядка и сложна операция извършиха лекарите от УМБАЛ „Канев“ в Русе, съобщават от болницата. На 22-и януари те спасиха живота на 30-годишен мъж, докаран по спешност в тежко състояние в лечебното заведение. Той е бил с гол

Сравнително рядка и сложна операция извършиха лекарите от УМБАЛ „Канев“ в Русе, съобщават от болницата. На 22-и януари те спасиха живота на 30-годишен мъж, докаран по спешност в тежко състояние в лечебното заведение.

Той е бил с голяма прободна рана на гръдния кош в областта на сърцето. Операцията е била изключително рискована, тъй като се е оказало, че болният е получил и сърдечна тампонада (в случая излив на над 150 мл. кръв в перикардния сак), което е довело до спиране на сърцето на пациента за кратко. Единствено благодарение на бързата реакция на спешните медици и хирурзите не се е стигнало до фатален изход. Операцията е продължила малко повече от два часа, като няма усложнения.

Пациентът вече е стабилизиран и се възстановява. Той се намира под 24-часово медицинско наблюдение. Раздвижен е и до седмица предстои изписването му от болницата, уточняват от там.

Мъжът е благодарен за положените грижи на целия екип на отделението по обща, гнойно-септична, детска и еднодневна хирургия. „Освен отлични специалисти, работещите тук са и много човечни. Пациентите имат нужда не само от качествено медицинско обслужване, но и от отношение. Благодарен съм, че имах възможността да попадна в ръцете на тези хора“, коментира пациентът, който е пострадал при битов инцидент.       

Операцията е била извършена от 7-членен екип на Отделението по обща, гнойносептична, детска и еднодневна хирургия, ръководен от д-р Илиан Георгиев, а анестезиолог-реаниматор е бил д-р Шефкет Шефки. Лекарите не си спомнят да са имали подобен случаи в близките десет години.

От месец май миналата година към хирургичното отделение функционира специализирано звено по гръдна хирургия. Оттогава насам през структурата са преминали близо 100 пациенти, като лекарите работят в отлична координация с колегите си от Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, Комплексния онкологичен център и УМБАЛ „Медика-Русе“. Така не се налага на хората със заболявания предимно в областта на гръдния кош да търсят медицинска помощ в други лечебни заведения в страната. В звеното по гръдна хирургия има създадени всички необходими условия за извършване както на диагностични, така и терапевтични интервенции. Сред най-честите са лапароскопски операции, вземане на биопсии, извършване на плеврални пункции и торакоскопии, т.е. огледи на гръдния кош, както и отстраняването на карциноми.

За съжаление при много от пациентите с ракови заболявания се налага и допълнително лечение под формата на лъче- и химиотерапия, като те се назначават след консултации със специалисти от другите две болници – Тубдиспансера и КОЦ-а. Съветът на лекарите е да се ходи задължително на профилактични прегледи, тъй като откриването на заболяването в ранен стадии е много по-леко лечимо и значително по-малко травмиращо за пациента и неговите близки.

„Навременното диагностициране и предприемането на адекватни медицински мерки са ключов фактор за по-малкия болничен престой и по-бързото възстановяване на болните. Не говоря само за пациентите с туморни образувания, а за всяко едно заболяване“, каза началникът на отделението д-р Симеон Симеонов. „Разполагам с отличен екип от лекари и сестри, за които нашата професия е призвание. Поздравявам ги за начина, по който се справят със задълженията си“, допълни още той.

От началото на годината през отделението са преминали над 170 пациенти, като средно на година в отделението се лекуват по над 3000. За близо осем месеца пациентите, които са се лекували в звеното по гръдна хирургия, са близо 100. Отделението отговаря на най-високите медицински стандарти, като в него работи екип от над 50 души, от които 15 лекари. Предвидена е и възможност за хирургично лечение на пациенти с COVID-19, като са предприети всички необходими мерки за недопускане смесване на потоците.

„Благодарение на ръководството от две години изцяло се обнови апаратурата ни. Сега имаме удоволствието да работим с последно поколение техника. Бе направен и основен ремонт в цялото отделение, което доведе до значително подобряване условията за пациентите“, заяви д-р Симеонов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gUPH


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...