Четвъртък, 01 Юни 2023
19
май
6
 

Медици от "Майчин дом" излизат на протест

Петък, 19 Май 2023 | 16:35:48
6

Медици от Акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“ се готвят за протест следващата седмица, организиран от синдикат „Защита“, 

Медици от Акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“ се готвят за протест следващата седмица, организиран от синдикат „Защита“, съобщи БТА. Протестът е в защита на трудовите и гражданските права.

Според председателя на синдиката Красимир Митов директорът на болницата проф. Иван Костов оказва системен тормоз над работещите. По думите му, работещите в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) са заявили, че „ако тормозът продължи, цялата клиника от 40 човека подава оставка“. Митов посочи още, че освен оказвания тормоз, директорът на „Майчин дом“ „не допуска да има синдикати, не желае да има Колективен трудов договор (КТД) и който дръзне да тръгне срещу него, веднага бива привикван със заплахи за уволнение“. Друга причина за протеста е отстраняването на и.д. началника на клиниката – д-р Елена Георгиева, каза още Митов.

Д-р Георгиева каза за БТА, че пред екипа ѝ е бил представен д-р Емил Кържин, анестезиолог във Военномедицинска академия, който ще бъде новият началник на клиниката. По думите ѝ той няма никакъв опит с родилки, което би застрашило работата на клиниката. Този лекар не се е явявал на конкурс, каза още д-р Георгиева и посочи, че досега е имало два конкурса, в които единственият участник е била тя, но е получила отказ за допускане с обяснението, че не е хабилитирано лице. Д-р Георгиева допълни, че работещите в клиниката са изпратили сигнал до Министерството на здравеопазването за административни нарушения, извършвани две години.

От „Майчин дом“ отговарят на БТА, че протестът е иницииран от малка група медици от КАИЛ заради несъгласие с промяната на заемането на временно изпълняващ длъжността началник на клиниката. Напрежение сред колектива на КАИЛ се нагнетява от д-р Георгиева, която „не желае да се съобрази със законовите изисквания и разпространява неверни твърдения за предстоящи уволнения в структурата, каквито изобщо не се предвиждат и никога не са коментирани. В момента тя инициира предприемането на протестни действия под формата на синдикална дейност“, се допълва в отговора от болницата. Според разпоредбите на Закона за лечебните заведения началник на клиника може да бъде лекар - хабилитирано лице, с призната медицинска специалност по профила на клиниката и трудов договор, допълниха от „Майчин дом“. Д-р Георгиева не е хабилитирано лице, се посочва още в отговора.

Д-р Георгиева вече не е „част от екипа на КАИЛ, след като в периода от 12.05.2023 г. до 18.05.2023 г. при четири отправени покани тя категорично отказа да подпише допълнително споразумение за длъжността „лекар, специалист по анестезиология и интензивно лечение“ и да продължи да работи в „Майчин дом”. Предстои обявяването на нова конкурсна процедура за началник на клиниката.

Предприетите от ръководството на лечебното заведение действия за назначаването на доц. Емил Кържин за временно изпълняващ длъжността началник на КАИЛ са продиктувани от обезпокоително дългия период, в който длъжността се заема от лице, непритежаващо изискуемия от закона ценз, добавиха от болницата. От ръководството на „Майчин дом“ изразяват желание да се запази настоящият състав на работещите в КАИЛ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FCDV

Гост 20.05.2023 11:16:38

До сега можело, сега вече не може. Като толкова държи на закона проф. Костов, къде е бил и какво е правил досега? Защо не е спазил и прилагал законовите разпоредби и не е обявил конкурс през това време? Или за това място чак сега се прилага законът?! Така, че трябва да бъде наказан и проф. Костов, а министърЕ и МЗ! Нещо друго по този казус...

GEST 20.05.2023 07:17:24

До народните депутати!!! Изберете веднага нов Упрааавител на НЗОК!!! А не ми разглеждайте други незначителни закони като Закона за атмосферния въздух! Изберете някой свестен човек, който да не е мижитурка или подлога за БЛС, защото в НЗОК се управляват милиарди народна пара и в момента това става от една много корумпирана и тотално компрометирана Госпожа д-р Йорданка Пенкова като вр. и. д. Управител на НЗОК ! Засрамете се господа и госпожи народни депутати и направете нещо за родното здравеопазване!!!

Ива 19.05.2023 21:43:08

Как така три години е могла да бъде д-р Георгиева,а сега не може

Гост 19.05.2023 19:58:42

След като изискването на закона е началникът на клиниката да е хабилитирано лице, къде е проблема? Най-вероятно, там има натрупани други проблеми...

Гост 19.05.2023 18:48:52

Прилича на съвместна атака с господин генерала от ВМА. Къде няма анестезиолози, ами ги и тормозят!!!

Гост 19.05.2023 17:25:49

Да излизат -дано не горазибедят


Всичко за коронавируса
Още новини
167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив
01.06.2023 20:10:05

167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив

167 магистри и бакалаври от 6 специалности, които се изучават във Факултета по обществено здраве, ...

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ
01.06.2023 17:52:09

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за из ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...