!
Понеделник, 24 Юни 2024
21
март
11
 

Медсестрите продължават с протестите (обновена)

Поискаха оставката на председателя на БАПЗГ Милка Василева

Четвъртък, 21 Март 2019 | 17:27:38 Надежда Ненова
11

Медицинските сестри ще протестират всеки ден, докато получат сигурност, че исканията  им ще бъдат приети. В случай, че това не се случи, те са готови на ефективни действия. Това стана ясно на днешния национален протест на специалистите по здравни

Медицинските сестри ще протестират всеки ден, докато получат сигурност, че исканията  им ще бъдат приети. В случай, че това не се случи, те са готови на ефективни действия. Това стана ясно на днешния национален протест на специалистите по здравни грижи. 

Той се проведе пред сградата на Министерство на здравеопазването, като в един момент протестиращите затвориха кръстовището на улиците „Мария Луиза“ и „Витошка“, а след това  на „Мария Луиза“ и „Тодор Александров“. Пред сградата на МЗ протестиращите разпънаха за малко и палатка като символичен жест на протеста.

Медицинските сестри поискаха и официално оставката на Милка Василева като председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Това заяви Мая Илиева, говорителят на инициативния комитет. Сред основните мотиви за искането им, тя обяви непрозрачността в разпределението на членския внос, липсата на защита спрямо членовете на организацията, както и това, че трябва да плащат курсовете  си за  преквалификация от джоба си, а не от асоциацията.

„За 12 години не знам кой ме представлява в сестринската организация в болницата, не знам за какво отива членския ми внос, ходя на курсове, за които си плащам от джоба, въпреки че трябва те да ми осигуряват възможност за квалификация и преквалификация. Когато отправих запитване за курс, ми казаха, че организацията не можела да ги поема, тъй като не можели да обслужват всички. Може да помогнат финансово само, ако става дума за конгрес или презентация.  Не мога да разбера каква изобщо е функцията на тази организация“, каза говорителят на инициативния комитет на протестиращите сестри Мая Илиева.

"Борим се за закон на съсловните организации, който ще защитава правата на хората, които работят в тези структури", добавиха и фелдшери, дошли да подкрепят протестиращите медицински сестри.

Според тях законът за съсловните организации трябва и може да се промени.  А това е необходимо да се случи в парламента, ако "искат да останат здравни специалисти, акушерки, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори в България". Протестът на фелдшерите пък ще бъде в понеделник от 12 часа отново пред Министерството на здравеопазването.

По време на протеста сестрите споделиха, че са подложени на натиск от ръководствата на болниците, в които работят, както и от страна на председателите на синдикалните дружества в лечебните заведения. „Казаха ми като не ми харесва да работя за 680 лв. да си тръгвам, имало много, които чакали за моето работно място“, разказа медицинска сестра от столично онкологично отделение.

„Вие имате нужда от помощ и от подкрепа, затова съм тук и призовавам и българското общество да застане зад вас. Ставате все по-малко. Бях в болницата в Кюстендил, където само за последната седмица пет висококвалифицирани медицински сестри са напуснали работа.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на националния протест на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването в София.   

"Нас няма да ни има. Ние все някак ще се оправим, но е жалко за болните. Знаете, че сме силни само, когато сме единни и сме свободни само, когато не ни е страх", каза медицинска сестра от София пред събралите си протестиращи. 

Сестрите настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността) и колективния трудов договор на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването. Освен това  те настояват и за регламентиране на сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията на труд. Те нямат искане за оставка на министър Ананиев и настояват той да продължи работата по проблема.

Снимки: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
DtT4

Лъчезарен Ум 23.03.2019 19:20:54

Късно е како Милке за китка , .......късно е и да яхаш протестите. Ами си хващай памперсите под мишка и бегом като мишка .

Важно 22.03.2019 10:03:17

„Налице е трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души“ - Това заяви Кирил Ананиев на пресконференция след среща с протестиращи професионалисти по здравни грижи. С две думи – планирайки и манипулирайки 30 години държавния бюджет и 20 години бюджета на НЗОК, бюджетарят на държавата, Ананиев, е основната причина за ниските възнаграждения на професионалистите по здравни грижи, и за стопяването им до критичен минимум. Сега е времето да му бъде потърсена дължимата отговорност – не се отказвайте, защото друг път зам.-министър от МФ, председател на Надзорния съвет на НЗОК и министър на здравеопазването в едно няма да съвпаднат. Проблемът е създаден от него и трябва да бъде разрешен от него! Сега!

Гост 21.03.2019 20:47:15

Май не си протестираща, а подлога на управляващите.

Гост 21.03.2019 20:45:33

Хайде, хайде..., още малко и ще ти повярвам! Да не би всички, които смятат, че заплатите на сестрите са мизерни, и че здравеопазването се управлява некомпетентно да са комунисти?

Протестираща 21.03.2019 20:01:46

В София имаше десетина сестри, всички останали бяха мърльовците от Защита и партия Възраждане, които имат политически искания! Таня и комунистпето Андрю ли са българските сестри? Пак ни употребиха!

Аврора 21.03.2019 18:54:12

Къде са лекарите? Защо не подкрепят справедливите искания на медицинските сестри!

Гост 22.03.2019 03:46:00

Ами лекар няма защото те всеки ден си тръгват с 3000 лв. В джоба от пациентите така е в ШЕЙНОВО. ТАМ Е ЕДНА БОЛНИЦА ЗА ПАРИ В ПОЛЗА ЗА СЕБЕ СИ. ХЕМ ПАРИ ОТ НЗОК ПО ПЪТЕКАТА ХЕМ ЗА СЪЩОТО ОТ ПАЦИЕНТА 1500ЛВ. ПРОВЕРКА.

Гост 22.03.2019 10:07:38

"Обущарю, не по-високо от обувките!"

Гост 21.03.2019 18:07:45

Милке,моментална оставка! Не знам чий го дириш там, не ни губи времето, гледай си пенсията!

медсестра 21.03.2019 17:41:29

Браво! Вашето овчедушие и примирение, както и склонност да Ви манипулират са взели връх! Прехвърляте проблема от "болната" на "здравата" глава и смятате, че ще решите проблемите си?! Вместо да настоявате да се спазва стриктно подписания КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР и да скандирате денонощно под прозорците на Кокалов... сега - членския внос Ви е виновен!!!! Няма ли най-сетне разума да надделее?

Гост 21.03.2019 17:36:12

Време е за оставка, другия загрява!


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...