Неделя, 20 Октомври 2019
15
февр
3
 

Медсестри от болницата в Козлодуй напускат, ако до 1 март нямат увеличение на заплатите

Петък, 15 Февруари 2019 | 14:53:47
3

Отговорността за съществуването на общинската болница в Козлодуй е изцяло на кмета. Това обясниха на среща с медицинските специалисти от козлодуйската болница председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ Камен Данов, председателят на Си

Отговорността за съществуването на общинската болница в Козлодуй е изцяло на кмета. Това обясниха на среща с медицинските специалисти от козлодуйската болница председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ Камен Данов, председателят на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Враца Десислава Димитрова и председателят на синдикалната организация във Враца д-р Емил Младенов, след като изслушаха на какво се дължи недоволство на сестрите и какви са конкретните им искания, съобщава Kozloduy-bg.info.

Припомняме, след като преди две седмици медицинските специалисти получиха допълнителните си споразумения, в които е отразено увеличението на минималната работна заплата, и стана ясно, че всъщност те ще работят за 580 лева месечно, колективното недоволство се надигна и ескалира до заканата за колективна оставка. Междувременно те подписаха Декларация, в която ясно поставят исканията си за изпълнение на всички договорености, разписани в Колективния трудов договор в сектор здравеопазване в срок до 1 септември тази година; за промяна на статута и начина на финансиране на общинските болници, които в противен случай са обречени; за повишение на цените на всички клинични пътеки и остойностяване на труда на медицинските специалисти, участващи в лечебния процес по КП, отпадане на лимитите, наложени от Здравната каса, и изплащане на всички надлимитни дейности, както и за промяна на методиките за заплащане на лечението на здравнонеосигурени пациенти в условия на спешност, тъй като те са немалка част от пациентите на общинските болници в отдалечените и трудно достъпни райони.

Освен това медицинските специалисти настояват Община Козлодуй като принципал на лечебното заведение да намери механизми и начини да подпомогне болницата.

Преди десет дни сестрите проведоха среща с общинското ръководство, откъдето им обясниха, че средства за увеличение на работните заплати не могат да бъдат осигурени. Това обаче според синдикатите далеч не е така и след като подложиха на съмнение мениджмънта на болницата и контрола, който се осъществява върху него, те обясниха каква трябва да бъде отговорността и какви могат да бъдат действията на общинската управа в така създалата се ситуация. Според тях общинските съвети в някои градове финансират общинското здравеопазване, като отпускат средства за дейности. „И това не е временно решение – това е решение на Общински съвет, което се прегласува всяка година. Отговорност е на Здравна комисия, на Общински съвет и на кмета. Защото болницата е общинска. И ако 10 от вас напуснат, тази болница ще спре да работи“, обясни ситуацията и отговорността за нея Камен Данов, а д-р Емил Младенов увери, че ситуацията не е предизборна и предвид увеличението на работните заплати, което се очаква догодина, тя отново ще възникне.

В крайна сметка след така създалата се ситуация общинската болница в Козлодуй е пред реалната заплаха да спре да работи, ако сестрите подадат колективна оставка, коментира Kozloduy-bg.info и отбелязва, че половината от тях са категорични, че ще го направят, ако до 1 март проблемът с възнагражденията им не бъде решен, но не на хартия, а реално.

Другият проблем, поставен пред управителя на болницата, е този с изплащането на надлимитните дейности, които в козлодуйската болница възлизат на суми между 20 000 и 30 000 лева месечно. За тях обаче председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ също увери, че има решение – чрез заявление до Надзорния съвет на НЗОК и чрез съдебни дела, когато това се налага.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qXDf

Гост 15.02.2019 17:26:10

За 10 години управление ГЕРБ не само, че не успяха да проведат никаква здравна реформа, но активно допринесоха за драстичното влошаване на българското здравеопазване.

Гост 17.02.2019 07:05:30

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 15.02.2019 14:59:08

Идва деня когато все някоя болница или Спешен Център ще затворят за ужас на герберокомунистите. Нека още да тестуват докъде може да стигне комунистическото им недоносче Семашко, което не желаят да изкоренят, щото плебсът е хубаво да се котка предизборно с незаплащано здравеопазване десетилетия


Още новини
Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот
19.10.2019 10:58:51

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, д ...

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни
19.10.2019 10:25:52

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни

"Предстои ни да работим по новия рамков договор. Това е изключително отговорна задача, но аз съм ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...