Понеделник, 30 Ноември 2020
15
февр
3
 

Медсестри от болницата в Козлодуй напускат, ако до 1 март нямат увеличение на заплатите

Петък, 15 Февруари 2019 | 14:53:47
3

Отговорността за съществуването на общинската болница в Козлодуй е изцяло на кмета. Това обясниха на среща с медицинските специалисти от козлодуйската болница председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ Камен Данов, председателят на Си

Отговорността за съществуването на общинската болница в Козлодуй е изцяло на кмета. Това обясниха на среща с медицинските специалисти от козлодуйската болница председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ Камен Данов, председателят на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Враца Десислава Димитрова и председателят на синдикалната организация във Враца д-р Емил Младенов, след като изслушаха на какво се дължи недоволство на сестрите и какви са конкретните им искания, съобщава Kozloduy-bg.info.

Припомняме, след като преди две седмици медицинските специалисти получиха допълнителните си споразумения, в които е отразено увеличението на минималната работна заплата, и стана ясно, че всъщност те ще работят за 580 лева месечно, колективното недоволство се надигна и ескалира до заканата за колективна оставка. Междувременно те подписаха Декларация, в която ясно поставят исканията си за изпълнение на всички договорености, разписани в Колективния трудов договор в сектор здравеопазване в срок до 1 септември тази година; за промяна на статута и начина на финансиране на общинските болници, които в противен случай са обречени; за повишение на цените на всички клинични пътеки и остойностяване на труда на медицинските специалисти, участващи в лечебния процес по КП, отпадане на лимитите, наложени от Здравната каса, и изплащане на всички надлимитни дейности, както и за промяна на методиките за заплащане на лечението на здравнонеосигурени пациенти в условия на спешност, тъй като те са немалка част от пациентите на общинските болници в отдалечените и трудно достъпни райони.

Освен това медицинските специалисти настояват Община Козлодуй като принципал на лечебното заведение да намери механизми и начини да подпомогне болницата.

Преди десет дни сестрите проведоха среща с общинското ръководство, откъдето им обясниха, че средства за увеличение на работните заплати не могат да бъдат осигурени. Това обаче според синдикатите далеч не е така и след като подложиха на съмнение мениджмънта на болницата и контрола, който се осъществява върху него, те обясниха каква трябва да бъде отговорността и какви могат да бъдат действията на общинската управа в така създалата се ситуация. Според тях общинските съвети в някои градове финансират общинското здравеопазване, като отпускат средства за дейности. „И това не е временно решение – това е решение на Общински съвет, което се прегласува всяка година. Отговорност е на Здравна комисия, на Общински съвет и на кмета. Защото болницата е общинска. И ако 10 от вас напуснат, тази болница ще спре да работи“, обясни ситуацията и отговорността за нея Камен Данов, а д-р Емил Младенов увери, че ситуацията не е предизборна и предвид увеличението на работните заплати, което се очаква догодина, тя отново ще възникне.

В крайна сметка след така създалата се ситуация общинската болница в Козлодуй е пред реалната заплаха да спре да работи, ако сестрите подадат колективна оставка, коментира Kozloduy-bg.info и отбелязва, че половината от тях са категорични, че ще го направят, ако до 1 март проблемът с възнагражденията им не бъде решен, но не на хартия, а реално.

Другият проблем, поставен пред управителя на болницата, е този с изплащането на надлимитните дейности, които в козлодуйската болница възлизат на суми между 20 000 и 30 000 лева месечно. За тях обаче председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ също увери, че има решение – чрез заявление до Надзорния съвет на НЗОК и чрез съдебни дела, когато това се налага.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@pNm

Гост 15.02.2019 17:26:10

За 10 години управление ГЕРБ не само, че не успяха да проведат никаква здравна реформа, но активно допринесоха за драстичното влошаване на българското здравеопазване.

Гост 17.02.2019 07:05:30

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 15.02.2019 14:59:08

Идва деня когато все някоя болница или Спешен Център ще затворят за ужас на герберокомунистите. Нека още да тестуват докъде може да стигне комунистическото им недоносче Семашко, което не желаят да изкоренят, щото плебсът е хубаво да се котка предизборно с незаплащано здравеопазване десетилетия


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
От утре боледували от COVID могат да даряват плазма и в Сливен
30.11.2020 15:17:09

От утре боледували от COVID могат да даряват плазма и в Сливен

От 1 декември 2020 г. в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център в ДКЦ-2) на МБА ...

14 родени преждевременно бебета станаха модели в благотворителния календар на УМБАЛ Бургас
30.11.2020 14:39:19

14 родени преждевременно бебета станаха модели в благотворителния календар на УМБАЛ Бургас

14 малки герои станаха модели в благотворителния календар на Отделението по неонатология на УМБАЛ ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...