Сряда, 02 Декември 2020
01
ноем
1
 

Между 25% и 30% от хората с диабет у нас не са диагностицирани

Живеем в диабетна пандемия, която струва на световната икономика 700-800 млрд. долара годишно

Петък, 01 Ноември 2019 | 14:44:54 Невена Попова
1

Близо половин милион са диабетиците у нас, между 25% и 30% от тях не са диагностицирани. Тези данни представи на пресконференция днес проф. Здравко Каменов, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организационния комитет на

Близо половин милион са диабетиците у нас, между 25% и 30% от тях не са диагностицирани. Тези данни представи на пресконференция днес проф. Здравко Каменов, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организационния комитет на провеждащия се в столицата конгрес на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA). По думите на ендокринолога в   нашата здравна система има формирана нагласа към скрининг за заболяването, това което липсва обаче е отчитането на тежестта на ред други рискови фактори наред с повишеното ниво на кръвната захар.

„Все още хората у нас не осъзнават, че наднорменото тегло и затлъстяването носят огромен риск от развитие на диабет, но той се пренебрегва масово. Наследствената обремененост - близки родственици с диабет, артериална хипертония, наличие на сърдечно-съдово заболяване, наличие на психиатрично заболяване и особено на депресивно разстройство, вредни навици като тютюнопушене и обездвижване, лошият сън  – всичко това трябва да се вземе предвид и да се приложат адекватни мерки за превенция и проследяване“, отбеляза специалистът, като постави допълнителен акцент върху „подмладяването“ на болестта, дължащо се на факта, че все повече млади хора у нас също са с наднормено тегло.   

Има три вида превенция допълни той – на диабета, на усложненията от диабета и на усложненията на усложненията, които могат да доведат до летален изход , допълни той.

По думите му най-същественото е

лекарят навреме да се ориентира в състоянието „предиабет“

и да приложи активно проследяване, като изиска от пациента да промени стила си на живот, хранителните си навици и двигателния режим. Навреме приложени, превантивните мерки точно в този ранен етап, могат да предотвратят заболяването или да отсрочат значително неговото развитие, категоричен бе специалистът.

Има много

сериозни промени в схемите за лечение на захарния диабет, като предложенията бяха инициирани от кардиолозите

и Европейското кардиологично дружество, обясни проф. Каменов. Той подчерта, че съвременните схващания за заболяването не само отчитат неговата мултифакторност, но го определят и като сериозна предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания с много по-голяма честота на смъртността по тази причина.

По тази причина все по-предни позиции в лечението на диабета заемат три нови групи медикаменти – DPP-4  (дипептидил-пептидаза-4 инхибитори), SGLT-2  (инхибиторите на натриево-глюкозния ко-транспортер)   и GLP-1 (глюкагон-подобни пептид-рецепторни агонисти), които, приложени самостоятелно или в комбинация с добре познатия  метформин  доказано водят до понижаване на сърдечно-съдовия риск, както и риска от други тежки усложнения – бъбречно увреждане, ретинопатия, полиневропатия и т.н. Успоредно с това, диабетолозите вече разполагат с нови видове инсулин – дългодействащи, с ултракратко действие, а това разширява много възможностите за овладяване на заболяването, допълни той.

На журналистически въпрос дали е наложително създаването на Национална диабетна програма, ендокринологът обясни, че не е толкова важно какво написано има, защото и в миналото е имало поне няколко национални програми, а какво ще се направи. Той препоръча на лекари и пациенти да обърнат внимание на добре познатия въпросник FINSCORE, достъпен и в интернет и да следят редовно нивата на кръвната захар и гликирания хемоглобин, разбира се, на фона на промяна в начина на живот, особено при наличието на рискови  фактори.

В Европа и света има добри примери за национални диабетни програми, включващи мерки за превенция и управление на заболяването, обясни проф. Томас Щулниг, президент на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA). Той даде пример с родната си Австрия, където от години действа

специална програма за общопрактикуващи лекари, която включва и финансови стимули за тях.

По думите на проф. Щулниг в рамките на тази програма личните лекари получават специфична подготовка за наблюдение и цялостни грижи за пациентите си.

Светът живее в диабетна пандемия, която струва на световната икономика 700-800 млрд. долара годишно, а предизвикателството е, че болните не намаляват, а се увеличават навсякъде, единодушни бяха специалистите. Ако днес те са 430 млн. души, след 25 г.  се очаква броят им да достигне 650 млн. Същата тенденция важи и за България, особено заради застаряването на населението, а това че и мерките за превенция трябва да са по-засилени и по-адекватни, допълниха те.                  Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uZc9

kHhG 01.11.2019 22:32:23

И ако всъщност проф. Здравко Каменов е с неточно твърдение за процентите, какво може да му се случи? Нищо. Започват да омръзват подобни изцепки.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Данчо Пенчев отново оглавява СРЗИ
01.12.2020 20:41:29

Д-р Данчо Пенчев отново оглавява СРЗИ

Едва месец след като напусна поста на директор на СРЗИ, д-р Данчо Пенчев отново оглавява столична ...

Разрешават паралелен внос на лекарства в съкратени срокове по време на епидемия
01.12.2020 17:17:37

Разрешават паралелен внос на лекарства в съкратени срокове по време на епидемия

Парламентарната здравна комисия ще гласува на второ четене измененията на Закона за здравето, ста ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...