Петък, 29 Септември 2023
15
апр
3
 

Месец преходен период нужен за е-рецептите

Четвъртък, 15 Април 2021 | 17:10:53 Полина Тодорова
3

Аптеките ще имат нужда от поне месец преходен период, свързан с издаването на електронната рецепта. Това заяви за Zdrave.net председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че първит

Аптеките ще имат нужда от поне месец преходен период, свързан с издаването на електронната рецепта. Това заяви за Zdrave.net председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че първите електронни рецепти, част от процеса по въвеждане на електронно здравеопазване у нас, са вече факт, а срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата е 1 май.

По думите му почти всички аптеки в страната ще имат готовност да изпълняват електронни рецепти към тази дата. Най-големите софтуери отдавна са готови, изтъкна той.

„Нужен е преходен период, защото съществува опасност от грешки при въвеждането на националните кодове, тъй като те се вкарват ръчно и това може да доведе до визуализиране на екрана на различни лекарства и съответно грешки при отпускането им, което е много опасно“, поясни той. Този период е нужен, за да може електронните рецепти да се предписват заедно с хартиените и така да се контролира дали отпусканите лекарства са тези, които са предписани. В момента електронните рецепти, които се предписват, са прекалено малко, за да може да се осъществи такъв тип контрол, поясни той.

„Най-вероятно и известно време самите лекари също ще продължат да изписват медикаментите на хартия, за да се чувстват сигурни, че те ще се изпълнят по правилен начин. Самият процес се забави много още със стартирането на реалните предписания. В някои случаи лекарите се притесняват да предписват електронни рецепти, в други случаи нямат техническа възможност за това, защото и при тях трябваше да се премине през софтуерни промени“, каза още той.

Нужно е да се направят и някои промени, свързани с рецептурните книжки, допълни още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. В момента продължават да се използват хартиените книжки, защото няма как да се контролира кога е отпусната предходната, а това е важен контрол, който се изисква от аптеките, поясни той.

Съгласно промените, залегнали в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти, при осигурени технически и организационни условия от Министерството на здравеопазването и НЗОК аптеките са длъжни да приведат дейността си по предписване и отпускане на лекарствени продукти само с електронни предписания не по-късно от 1 май 2021 г., като дотогава се издават и обработват и рецепти на хартиен носител.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1jMt

Гост 16.04.2021 15:51:03

Електронни рецептурни книжки. Като полупроводниците на Тошо Правешкия цървул. Тъпаците от управлението не могат да се отърват от усещането си за 'книжки'. А нормалният гражданин в Западна Европа има електронна смарт карта, не книжка била тя и електрионна . Но комунетата си знаят книжка ,та книжка. И за какво трябва да има и номер на електронна книжка ,като идентификацията на лицето е по ЕГН ? Няма да могат да ти кажат тъпите съветски чиновници с 'книжките' .Изостанала допотопна система

Един ОПЛ на 33 15.04.2021 20:35:10

Ромски мурафети

Лекар 16.04.2021 00:06:13

Този ромей ли е?


Всичко за коронавируса
Още новини
Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...

Над половин милион лева за ремонти и апаратура получи МБАЛ Смолян
29.09.2023 16:47:40

Над половин милион лева за ремонти и апаратура получи МБАЛ Смолян

544 780 лева целева субсидия отпусна Министерството на здравеопазването на МБАЛ „Д-р Братан ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...