Сряда, 19 Февруари 2020
05
авг
7
 

Мика Зайкова: НОИ трябва да плаща всички болнични

Понеделник, 05 Август 2019 | 11:41:01
7

Плащането на първите три дни от болничните беше въведено като антикризисна мярка по време на финансовата криза пред 2008 г., която много отдавна отмина. Дотогава всички болнични се изплащаха от НОИ. Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държ

Плащането на първите три дни от болничните беше въведено като антикризисна мярка по време на финансовата криза пред 2008 г., която много отдавна отмина. Дотогава всички болнични се изплащаха от НОИ. Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държавата и, че не първите три дни, а всички дни, в които човек е болен, ако има право на обезщетение, тоест да има достатъчен стаж, трябва да получава болничните и те да бъдат 80 % от неговата заплата.

Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова пред „фокус“ по повод предложението на „Воля“ обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не както е досега – от работодателя.

Най-справедливото е НОИ да плаща, защото се внасят вноски за временна нетрудоспособност от осигурените и осигурителя, допълни още тя.

„Няма никакво разумно обяснение защо човек, болен три дена от грип, да речем, трябва да получава по-малко от човек, болен от нещо друго, но е болен пет дена. Няма никаква причина. Трябва да получават еднакво обезщетение за временна нетрудоспособност“, каза Зайкова.

Припомняме, че преди месец премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават с изписването на болнични. „Предупреждавам. Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея“, каза той, заради увеличеният брой на болничните тази година.

„Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина“, каза тогава премиерът.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q*ma

Гост 13.08.2019 22:18:49

Това е говореща египетска мумия

ROLL 05.08.2019 22:13:59

Абсолютно права и точна е г-жа Зайкова

Гост 05.08.2019 12:59:20

Потребителската такса трябва да си влезе в ролята на бариера за пресичане на злоупотреби например 20 лева + първите дни болничен да са за сметка на работещия за да си помисли дали не е по-добре да си вземе неплатен отпуск вместо да симулира заболяване и да натоварва здравната система с излишни прегледи. Известно е ,че работодатели на фирми в престой САМИ КАРАТ РАБОПТНИЦИТЕ да хйодят да си издават болнични листове. Или трябва да е както в САЩ- договаряне с работодателя за 7 дни отсъствия на година независимо за какво се налага и без да се иска обяснение. И трето - законодателно много по-лесен начин за работодателя да изхвърля наглеци , които системно са 'болни' и се скатават. Както правят в Англия. Общо взето ако някой за годината отсъства повече от 20 дни сумарно и това е през последните 3 години устойчиво го прави следва да се изпраща на лекарска комисия да се види защо ползва толкова болнични за годината и дали има някакво логично обяснение да е толкова 'болен' . А като е толкова 'болен' - в къщи да си остане и да освободи мястото си за други не толкова склонни да са болни. Изобщо работодателят трябва да може да маха лесно такива здравеняци , които кой знае защо около празници, рождени дни все са болни. Всички знаят този тип киртак в тяхната фирма, предприятие, служба и т.н. А изразът 'отивам да си взема болничен' трябва да бъде наказван с глоба равана на 3месечното заплащане на наглеца, който си позволява да го каже.

чукча 05.08.2019 13:58:37

Дано се възползваш от предложенията си, когато се разболееш! Забрави да предложиш, че тогава не е редно да се внасят и осигуравки за общо заболяване и майчинство, след като няма да се плащат. И щом мериш със собствения си аршин на кръшкач и скатавка, да те осведомя, че има хора наистина болни и все повече ще има - населението застарява и средата е токсична.

Гост 05.08.2019 21:58:16

Какво се правиш на девица бе ? Не ти ли е ивестно колко наглеци от българската кочинка отиват 'да си вземат болничен' се сърдят дори на лекарите ,че ' не им правят услуги' и след това се отписват при първа възможност. През ден при мен в кабинета идва някаво нагло копеле ,което направо си иска болничен лист и даже нарежда колко дни да е . Че ще ходел на море, че не му давали отпуск, че не искал да го слагат на смяна точно тогава и един куп причини с които шантажират лекаря. Това са главните причини за големия брой болнични. Аз имам 28 години стаж и нито един ден болничен при условие ,че работя във висока среда на инфекции ,дистрес , физическо, умствено и емоционално претоварване . И ако искам може половин година да не работя защото всеки колега ще ми даде болничен, ако съм с нагласата на вас говната

Гост 06.08.2019 11:03:08

Аз също не издавам болнични на такива нaглеци- резултатът естeствено е презаписани пациенти (цели семейства) отиващи при педали които издават лесно болнични.

чукча 06.08.2019 08:04:35

до Гост 05.08.2019 21:58:16 - Ами не давай бе! Това, че ТИ издаваш неверни документи, не е оправдание и основание боледуващите да са двойно наказани. И 280г. стаж да имаш, явно не си пораснал още, щом не можеш да кажеш "не"!


Още новини
Всяка промяна в НРД, която не е договорена, ще бъде отстранявана максимална бързо
18.02.2020 18:50:28 Надежда Ненова

Всяка промяна в НРД, която не е договорена, ще бъде отстранявана максимална бързо

Вчера УС на БЛС и НС на НЗОК изчистиха неточностите в НРД 2020-2022 и подписаха съвместен Про ...

МУ–Плевен изпрати първата пратка с предпазни маски за Университета Чонгконг в Китай
18.02.2020 17:00:38

МУ–Плевен изпрати първата пратка с предпазни маски за Университета Чонгконг в Китай

Първата пратка с предпазни маски, дарение от МУ – Плевен за медиците от Медицинския Универс ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...