Събота, 06 Март 2021
05
авг
7
 

Мика Зайкова: НОИ трябва да плаща всички болнични

Понеделник, 05 Август 2019 | 11:41:01
7

Плащането на първите три дни от болничните беше въведено като антикризисна мярка по време на финансовата криза пред 2008 г., която много отдавна отмина. Дотогава всички болнични се изплащаха от НОИ. Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държ

Плащането на първите три дни от болничните беше въведено като антикризисна мярка по време на финансовата криза пред 2008 г., която много отдавна отмина. Дотогава всички болнични се изплащаха от НОИ. Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държавата и, че не първите три дни, а всички дни, в които човек е болен, ако има право на обезщетение, тоест да има достатъчен стаж, трябва да получава болничните и те да бъдат 80 % от неговата заплата.

Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова пред „фокус“ по повод предложението на „Воля“ обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не както е досега – от работодателя.

Най-справедливото е НОИ да плаща, защото се внасят вноски за временна нетрудоспособност от осигурените и осигурителя, допълни още тя.

„Няма никакво разумно обяснение защо човек, болен три дена от грип, да речем, трябва да получава по-малко от човек, болен от нещо друго, но е болен пет дена. Няма никаква причина. Трябва да получават еднакво обезщетение за временна нетрудоспособност“, каза Зайкова.

Припомняме, че преди месец премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават с изписването на болнични. „Предупреждавам. Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея“, каза той, заради увеличеният брой на болничните тази година.

„Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина“, каза тогава премиерът.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Th5M

Гост 13.08.2019 22:18:49

Това е говореща египетска мумия

ROLL 05.08.2019 22:13:59

Абсолютно права и точна е г-жа Зайкова

Гост 05.08.2019 12:59:20

Потребителската такса трябва да си влезе в ролята на бариера за пресичане на злоупотреби например 20 лева + първите дни болничен да са за сметка на работещия за да си помисли дали не е по-добре да си вземе неплатен отпуск вместо да симулира заболяване и да натоварва здравната система с излишни прегледи. Известно е ,че работодатели на фирми в престой САМИ КАРАТ РАБОПТНИЦИТЕ да хйодят да си издават болнични листове. Или трябва да е както в САЩ- договаряне с работодателя за 7 дни отсъствия на година независимо за какво се налага и без да се иска обяснение. И трето - законодателно много по-лесен начин за работодателя да изхвърля наглеци , които системно са 'болни' и се скатават. Както правят в Англия. Общо взето ако някой за годината отсъства повече от 20 дни сумарно и това е през последните 3 години устойчиво го прави следва да се изпраща на лекарска комисия да се види защо ползва толкова болнични за годината и дали има някакво логично обяснение да е толкова 'болен' . А като е толкова 'болен' - в къщи да си остане и да освободи мястото си за други не толкова склонни да са болни. Изобщо работодателят трябва да може да маха лесно такива здравеняци , които кой знае защо около празници, рождени дни все са болни. Всички знаят този тип киртак в тяхната фирма, предприятие, служба и т.н. А изразът 'отивам да си взема болничен' трябва да бъде наказван с глоба равана на 3месечното заплащане на наглеца, който си позволява да го каже.

чукча 05.08.2019 13:58:37

Дано се възползваш от предложенията си, когато се разболееш! Забрави да предложиш, че тогава не е редно да се внасят и осигуравки за общо заболяване и майчинство, след като няма да се плащат. И щом мериш със собствения си аршин на кръшкач и скатавка, да те осведомя, че има хора наистина болни и все повече ще има - населението застарява и средата е токсична.

Гост 05.08.2019 21:58:16

Какво се правиш на девица бе ? Не ти ли е ивестно колко наглеци от българската кочинка отиват 'да си вземат болничен' се сърдят дори на лекарите ,че ' не им правят услуги' и след това се отписват при първа възможност. През ден при мен в кабинета идва някаво нагло копеле ,което направо си иска болничен лист и даже нарежда колко дни да е . Че ще ходел на море, че не му давали отпуск, че не искал да го слагат на смяна точно тогава и един куп причини с които шантажират лекаря. Това са главните причини за големия брой болнични. Аз имам 28 години стаж и нито един ден болничен при условие ,че работя във висока среда на инфекции ,дистрес , физическо, умствено и емоционално претоварване . И ако искам може половин година да не работя защото всеки колега ще ми даде болничен, ако съм с нагласата на вас говната

Гост 06.08.2019 11:03:08

Аз също не издавам болнични на такива нaглеци- резултатът естeствено е презаписани пациенти (цели семейства) отиващи при педали които издават лесно болнични.

чукча 06.08.2019 08:04:35

до Гост 05.08.2019 21:58:16 - Ами не давай бе! Това, че ТИ издаваш неверни документи, не е оправдание и основание боледуващите да са двойно наказани. И 280г. стаж да имаш, явно не си пораснал още, щом не можеш да кажеш "не"!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден
05.03.2021 18:39:44

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден

Към 17 ч., днес, 5 март, над 41 хил. души са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID- ...

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград
05.03.2021 17:16:50 Полина Тодорова

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград

Д-р Жеко Чешмеджиев ръководи общинската болница във Велинград в последните години. Преди дни ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...