Четвъртък, 04 Юни 2020
08
май
5
 

Милка Василева:Въпрос на лично решение е дали всички ще излязат на протеста на 15-и май

Сряда, 08 Май 2019 | 10:54:53
5

„Въпрос на лично решение е дали всички ще излязат на протеста на 15-и май или ще имаме и други различни прояви в тези дни. Има напрежение, защото всички здравни специалисти не сме съгласни с нашите заплати и условията на труд. Не можем да се разд

„Въпрос на лично решение е дали всички ще излязат на протеста на 15-и май или ще имаме и други различни прояви в тези дни. Има напрежение, защото всички здравни специалисти не сме съгласни с нашите заплати и условията на труд. Не можем да се разделяме на протестиращи или непротестиращи, защото ние сме едни и същи хора. Всички ние работим в лечебните заведения и сме недоволни, просто протестът се изразява по различен начин“. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която днес организира кръгла маса на тема „Инвестициите в здравни грижи спасяват човешки живот“.

На нея ще се обсъждат темите за ранен достъп до качествени здравни грижи, с акцент към промоцията на здраве и профилактика на болестите, политики на усъвършенстване на извънболничната помощ, с ясно формулирана роля и самостоятелни практики на медицинските сестри, акушерки и останалите професионалисти по здравни грижи. Ще се обсъди и темата за достойното заплащане на труда на професионалистите по здравни грижи и ангажиментите на държавата в продължаващото обучение и кариерно израстване в здарвните грижи.

„Подкрепяме справедливите искания на нашите колеги, които предпочетоха да изразят своето мнение срещу системата и недостойното заплащане чрез протести. Друга част от здравните специалисти изразяват своето недоволство по други различни начини в лечебните заведения или в нашите участия в министерството. Очакваме да получим покана за участие в срещата, на която министърът ще представи методиката за определяне на заплащането на медицинския персонал. Имаме обаче сериозни съмнения дали тази методика би удовлетворила нуждите на различните лечебни заведения от правилно разпределение на средствата за работни заплати. Изработването на тази методика е изключително труден и сложен процес поради различната собственост на лечебните заведения, поради търговския характер, поради различната дейност, която изпълняват. Това е много трудна задача и за такъв кратък срок от време според мен не е възможно да бъде изработена съвършена методика“, коментира Василева.

Тя призова все пак да се даде шанс на здравния министър да изработи и представи методиката пред обществото.

„50 млн. лв., които бяха дадени, няма как да успокоят системата, тъй като те са дадени на парче. Добре е, че има желание да се променят цените на клиничните пътеки, но това отново не решава нашите проблеми, защото министър Ананиев обеща високи заплати на всички в здраваната система. Но това са отделни клинични пътеки, с които евентуално ще бъдат увеличени заплатите на сестрите, които работят по тези клинични направления“, допълни Василева.

сн. Надежда Ненова

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MFtN

Гост 11.05.2019 15:30:47

Заплащането трябва да бъде според образованието. Не може пенсионерки без образование да иска моя график и да получава същото заплащане

?????????????? 09.05.2019 00:19:55

Българина разбира от всичко!Добре е да се правят коментари в областта в която имаме компетенции, а не просто да се упражняваме да пишем и да си излеем негативизма.Научете се да се да се изявявате когато сте подготвени и запознати с темата, а не по принцип да плюем.Омръзна ми да чета обиди към кой ли не!!!Всичко това показва как не уважавате себе си преди всичко.Не го ли разбирате това? Замислете се поне малко.И моля, изразявайте се по- интелигетно или това ви е нивото!!!

Гост 08.05.2019 12:56:48

Тази с какво образование е освен художествената и самодейност в полза на Бочко Тиквето ? Докога с режисирано скопени 'протести'. Всички тези там в управлението на това подобие на сестринска организация са някак си дълбоко мотивирани да не се протестира и се надяват да не се протестира ефективно.

Гост 08.05.2019 12:30:33

Не разбрах, госпожата ще излезе ли на протеста, или ще си кюта някъде на топло?

Elf 08.05.2019 11:01:20

Ne plashete sestrite,che ne ostanacha


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас
03.06.2020 17:21:18 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас

„Кръстосанато донорство се случва на база случайност. Тя може да предопредели и повече и по ...

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения
03.06.2020 16:36:09 Невена Попова

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения

От днес в столичната Втора многопрофилна болница за активно лечение ще се правят PCR тестове на в ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...