Вторник, 23 Юли 2019
08
май
5
 

Милка Василева:Въпрос на лично решение е дали всички ще излязат на протеста на 15-и май

Сряда, 08 Май 2019 | 10:54:53
5

„Въпрос на лично решение е дали всички ще излязат на протеста на 15-и май или ще имаме и други различни прояви в тези дни. Има напрежение, защото всички здравни специалисти не сме съгласни с нашите заплати и условията на труд. Не можем да се разд

„Въпрос на лично решение е дали всички ще излязат на протеста на 15-и май или ще имаме и други различни прояви в тези дни. Има напрежение, защото всички здравни специалисти не сме съгласни с нашите заплати и условията на труд. Не можем да се разделяме на протестиращи или непротестиращи, защото ние сме едни и същи хора. Всички ние работим в лечебните заведения и сме недоволни, просто протестът се изразява по различен начин“. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която днес организира кръгла маса на тема „Инвестициите в здравни грижи спасяват човешки живот“.

На нея ще се обсъждат темите за ранен достъп до качествени здравни грижи, с акцент към промоцията на здраве и профилактика на болестите, политики на усъвършенстване на извънболничната помощ, с ясно формулирана роля и самостоятелни практики на медицинските сестри, акушерки и останалите професионалисти по здравни грижи. Ще се обсъди и темата за достойното заплащане на труда на професионалистите по здравни грижи и ангажиментите на държавата в продължаващото обучение и кариерно израстване в здарвните грижи.

„Подкрепяме справедливите искания на нашите колеги, които предпочетоха да изразят своето мнение срещу системата и недостойното заплащане чрез протести. Друга част от здравните специалисти изразяват своето недоволство по други различни начини в лечебните заведения или в нашите участия в министерството. Очакваме да получим покана за участие в срещата, на която министърът ще представи методиката за определяне на заплащането на медицинския персонал. Имаме обаче сериозни съмнения дали тази методика би удовлетворила нуждите на различните лечебни заведения от правилно разпределение на средствата за работни заплати. Изработването на тази методика е изключително труден и сложен процес поради различната собственост на лечебните заведения, поради търговския характер, поради различната дейност, която изпълняват. Това е много трудна задача и за такъв кратък срок от време според мен не е възможно да бъде изработена съвършена методика“, коментира Василева.

Тя призова все пак да се даде шанс на здравния министър да изработи и представи методиката пред обществото.

„50 млн. лв., които бяха дадени, няма как да успокоят системата, тъй като те са дадени на парче. Добре е, че има желание да се променят цените на клиничните пътеки, но това отново не решава нашите проблеми, защото министър Ананиев обеща високи заплати на всички в здраваната система. Но това са отделни клинични пътеки, с които евентуално ще бъдат увеличени заплатите на сестрите, които работят по тези клинични направления“, допълни Василева.

сн. Надежда Ненова

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YgnT

Гост 11.05.2019 15:30:47

Заплащането трябва да бъде според образованието. Не може пенсионерки без образование да иска моя график и да получава същото заплащане

?????????????? 09.05.2019 00:19:55

Българина разбира от всичко!Добре е да се правят коментари в областта в която имаме компетенции, а не просто да се упражняваме да пишем и да си излеем негативизма.Научете се да се да се изявявате когато сте подготвени и запознати с темата, а не по принцип да плюем.Омръзна ми да чета обиди към кой ли не!!!Всичко това показва как не уважавате себе си преди всичко.Не го ли разбирате това? Замислете се поне малко.И моля, изразявайте се по- интелигетно или това ви е нивото!!!

Гост 08.05.2019 12:56:48

Тази с какво образование е освен художествената и самодейност в полза на Бочко Тиквето ? Докога с режисирано скопени 'протести'. Всички тези там в управлението на това подобие на сестринска организация са някак си дълбоко мотивирани да не се протестира и се надяват да не се протестира ефективно.

Гост 08.05.2019 12:30:33

Не разбрах, госпожата ще излезе ли на протеста, или ще си кюта някъде на топло?

Elf 08.05.2019 11:01:20

Ne plashete sestrite,che ne ostanacha


Още новини
Фармако-терапевтично ръководство бори антибиотичната резистентност
22.07.2019 17:40:12 Надежда Ненова

Фармако-терапевтично ръководство бори антибиотичната резистентност

Фармако-терапевтично ръководство ще се бори с нарастващата антибиотичната резистентност, става яс ...

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията
22.07.2019 16:21:39 Надежда Ненова

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията. Това показват резултатите от профилактичните п ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...