!
Вторник, 05 Март 2024
17
юни
10
 

Милка Василева: Медсестрите искат среща с д-р Кацаров заради орязаните пари за "първа линия"

Промяната на медицинските стандарти ще натовари допълнително работещите

Четвъртък, 17 Юни 2021 | 17:42:21 Полина Тодорова
10

Ще настояваме за среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева. Основна тема на разговора, ако той бъде проведен, ще е рискъ

Ще настояваме за среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева. Основна тема на разговора, ако той бъде проведен, ще е рискът от спирането на изплащането на средствата за работещите на първа линия, както и промяната в медицинските стандарти.

Председателят на БАЗПГ определи спирането на допълнителните средства като изключително голям проблем, който ще внесе смут и напрежение сред работещите. „Ние от самото начало на пандемията твърдим, че понятието първа линия не е добре регламентирано и още тогава се получиха сериозни разногласия в системата“, обясни тя. „Имаше работодатели, които си позволиха да не изпълняват точно формулата на бившия министър за изплащане на тези 1000 лв.“, изтъкна Василева. Тя припомни, че медицинският персонал на „първа линия“ е трябвало да получава тези средства през срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след края ѝ.

„Спирането им ще доведе до изключително голямо недоволство сред професионалистите по здравни грижи и отново внася смут в системата, което не е добре за никого. В същото време ние знаем, че парите за тези допълнителни 1000 лв. са по Оперативна програма през сметките на Министерство на здравеопазването. Ние сме убедени, че трябва да се направи всичко възможно предишното обещание за изплащането им в този период да се спази“, каза тя. „Проблемът е много голям, наслагва напрежение в системата, а никой няма нужда от такова нещо в момента“, отбеляза Василева. „Да, действително случаите намаляват и добре че е така, но ние трябва да сме готови евентуално за следваща вълна. А ако хората, които вече има опит с лечението на COVID, нямат спокойствието, че ще получат допълнителни средства за изключително рисковия си труд, не виждам кой ще работи при една нова вълна“,  каза още председателят на БАПЗГ.

Тема, по която от Асоциацията ще искат да говорят със служебния министър, е и предложената промяна на медицинските стандарти.

„С новото предложение да няма определен брой лекари и професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти според мен ще стане още по-лошо, защото работодателите ще имат право да определят какви дейности ще се извършват в лечебното заведение и колко лекари и медицински сестри ще са нужни за извършването им. Това като определение не звучи лошо, но ние не можем да сме сигурни, че всеки един работодател добросъвестно ще прецени колко медицински сестри са например необходими в една вътрешна клиника или отделение“, коментира тя.

Василева припомни, че от БАПЗГ са предоставили на здравните власти методика за нужния брой сестри спрямо спецификата на лечебното заведение, която е консултирана с Международния съвет на сестрите и Европейската федерация на сестрите. „Нашето желание да участваме в работните групи за изработване на тези стандарти не беше уважено“, изтъкна още председателят на БАПЗГ.

Тя бе категорична, че е нужно в стандартите да има заложен минимален брой медсестри, защото в противен случай ще се създаде риск някои работодатели да пренатоварват вече ангажираните. „Като се има предвид, че почти една четвърт от медицинските сестри са в пенсионна възраст над 65 години, съвсем логично е тези хора да напуснат и тогава системата ще колабира“, предупреди Василева.

Минимум 30 000 сестри липсват на системата, каза тя. В резултат и сега една сестра се грижи за 30-40 пациенти и е практически невъзможно тя да извършва в пълен обем сестринските дейности. Останалата част от грижата за пациента – комуникацията с него, общуването, не се върши, защото няма време за него, допълни тя.

Тези проблеми, съчетани с ниското заплащане, подтикват голяма част от професионалистите по здравни грижи да напускат системата, посочи още Василева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z*%a

Гост 18.06.2021 15:21:48

Лидл са залели с рекламни плакати пространството , а именно 1700 лева месечна заплата за касиерка . Отговорността е сто пъти по-ниска от тази на медицинска сестра. а и доста лекари трудно стигат тази заплата в българската кочина. ДА не говорим за не нормирания и незаконно продължителен труд седмично. Българските медсестри са глупави колкото и българските доктори да работят за червените плебеи за жълти стотинки. И д чакат пак някой правителствен галфон да им похвърли жалки подаяния

агент-провокатор 17.06.2021 23:26:45

Риск е - ще се усети на по колко години са и ще ги пенсионира!

Гост 17.06.2021 22:08:15

Този лобира да се търгуват сестрински дипломи.

м. с. Миланова 17.06.2021 18:40:16

Да и в детските ясли една мед. сестра се грижи за децата на смяна. Увеличават отново бройката на децата, защото има не приети деца, щом смятат, че така ще се реши този наболял проблем., ще се оголи и там ще лъсне недостига на мед. кадри. Няма да премълча, че на са дадени и 10% обещания увеличения,а за повече дори и не се споменава. Удряме дъното и на доходи и на разбиране на наболял проблем,, Господа"!

Гост 17.06.2021 18:30:14

А за продавачите в магазините защо няма 1000 лв. за първа линия?

Гост 17.06.2021 18:44:48

Защото не лекуват никого. А сестрите и лекарите, ако искат да постигнат нещо просто да обявят една истинска стачка и Радев на колене ще допълзи да им се моли.

Гост 17.06.2021 21:42:48

А шофьорите на директора на болницата и администрацията, след като не лекуват, защо първи се редят за 1000-та лева?

Гост 17.06.2021 18:53:40

А на бас, че и пари няма да има и стачка няма да има!

Прозорлив 21.06.2021 19:46:26

Освен морски вълни, други вълни няма да видите тази година сестрички. Е, някои ще имат горещи вълни, ама ще са малко.

м.с. Иванова 19.06.2021 00:17:38

...И медици няма да има на първа линия при следваща нова вълна от К-19,каквато се очаква през есента.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...