!
Вторник, 25 Юни 2024
13
апр
2
 

Милка Василева: Работата на фелдшерите в детските ясли няма да реши проблема

Сряда, 13 Април 2022 | 13:36:11
2

Нормативните проектопромени, с които се дава възможност на

Нормативните проектопромени, с които се дава възможност на фелдшерите и лекарските асистенти да работят в детските ясли, са добра стъпка, която обаче едва ли ще реши проблема с недостига на медицински кадри в сектора. Такова мнение изрази председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева пред БНР.

„Разбира се, лекарските асистенти и фелдшери имат право да работят в тази сфера на здравеопазването, тъй като освен диагностициране и лечение на заболяванията при децата, те вече са обучени да полагат грижи и за здрави деца и имат известни педагогически умения във връзка с новото обучение на лекарските асистенти. Но ако трябва да мислим логично, тяхното място е в ЦСМП – там, където те са предвидени да работят, тяхното обучение е пряко насочено към Спешната помощ и те биха били полезни най-вече там на българското общество“, коментира Василева.

По думите ѝ обаче проблемът с недостига на кадри в яслите не може да бъде решен така, защото: „В България в момента има около 2000 фелдшери на възраст над 50 години и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти“.

Милка Василева отбеляза, че недостигът на професионалисти от направление „Здравни грижи“ е повсеместен, липсата на медицински лица в детските ясли е същата, както и в другите сфери, и причините за нея също не се различават.

„В училищното и детското здравеопазване, включително в яслените групи, общо за цялата страна работят около 8000 медсестри и акушерки. И за тези около 8000 души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че те да бъдат мотивирани да работят в тази сфера на българското здравеопазване“, коментира тя.

Председателката на БАПЗГ допълни, че в по-голямата си част работещите в детските ясли са в пенсионна възраст и ако те напуснат, ще трябва да се търсят варианти немедицински лица да поемат грижите за малките деца. „Проблемът е изключително сериозен и тази наредба се опитва някак си да помогне за справяне с кадровия дефицит в детските ясли. Действително, ще има колеги, които биха започнали да работят в детска ясла, но те ще бъдат единици, това просто не решава проблема“, смята тя.

Василева припомни, че от медицинските университети излизат около 500 медсестри и около 150 акушерки годишно, което е крайно недостатъчно. „Дори да бъдат увеличени максимално броя на местата в направление „Здравни грижи“, са необходими много години, за да бъдат обучени достатъчно кадри, но и за съответната мотивация да останат да работят в България“, коментира председателката на БАПЗГ.

В заключение тя заяви: „Ситуацията е изключително критична. При условие, че имаме 22 300 медицински сестри, като 30% от тях са в пенсионна възраст над 65 години, 31% са в пенсионна възраст над 60 години и разбирате колко остават във възрастта между 25 и 60 години. Така че положението е изключително драматично. Ако не се вземат спешни мерки за правилно остойностяване на нашия труд, за достойно заплащане, за по-добри условия, за показване на уважение към нашата професия, няма да има никакви добри промени и след няколко години ще останем с по-малко от 10 000 медицински сестри“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dr#4

Ауу 14.04.2022 08:39:50

Докато тази бабичка е начело и е готова на всичко в името на собствения си интерес и пари няма да има реформа прогрес, решаване на проблеми. Снимката и е от преди 25години сега е доста.......

Мс 13.04.2022 14:38:03

Ами права е....само да има кой да я чуе. Очаквайте катастрофа пълна до 3-5години в здравеопазването,поради липса на сестри и акушерки.


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...