Понеделник, 27 Юни 2022
13
апр
2
 

Милка Василева: Работата на фелдшерите в детските ясли няма да реши проблема

Сряда, 13 Април 2022 | 13:36:11
2

Нормативните проектопромени, с които се дава възможност на

Нормативните проектопромени, с които се дава възможност на фелдшерите и лекарските асистенти да работят в детските ясли, са добра стъпка, която обаче едва ли ще реши проблема с недостига на медицински кадри в сектора. Такова мнение изрази председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева пред БНР.

„Разбира се, лекарските асистенти и фелдшери имат право да работят в тази сфера на здравеопазването, тъй като освен диагностициране и лечение на заболяванията при децата, те вече са обучени да полагат грижи и за здрави деца и имат известни педагогически умения във връзка с новото обучение на лекарските асистенти. Но ако трябва да мислим логично, тяхното място е в ЦСМП – там, където те са предвидени да работят, тяхното обучение е пряко насочено към Спешната помощ и те биха били полезни най-вече там на българското общество“, коментира Василева.

По думите ѝ обаче проблемът с недостига на кадри в яслите не може да бъде решен така, защото: „В България в момента има около 2000 фелдшери на възраст над 50 години и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти“.

Милка Василева отбеляза, че недостигът на професионалисти от направление „Здравни грижи“ е повсеместен, липсата на медицински лица в детските ясли е същата, както и в другите сфери, и причините за нея също не се различават.

„В училищното и детското здравеопазване, включително в яслените групи, общо за цялата страна работят около 8000 медсестри и акушерки. И за тези около 8000 души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че те да бъдат мотивирани да работят в тази сфера на българското здравеопазване“, коментира тя.

Председателката на БАПЗГ допълни, че в по-голямата си част работещите в детските ясли са в пенсионна възраст и ако те напуснат, ще трябва да се търсят варианти немедицински лица да поемат грижите за малките деца. „Проблемът е изключително сериозен и тази наредба се опитва някак си да помогне за справяне с кадровия дефицит в детските ясли. Действително, ще има колеги, които биха започнали да работят в детска ясла, но те ще бъдат единици, това просто не решава проблема“, смята тя.

Василева припомни, че от медицинските университети излизат около 500 медсестри и около 150 акушерки годишно, което е крайно недостатъчно. „Дори да бъдат увеличени максимално броя на местата в направление „Здравни грижи“, са необходими много години, за да бъдат обучени достатъчно кадри, но и за съответната мотивация да останат да работят в България“, коментира председателката на БАПЗГ.

В заключение тя заяви: „Ситуацията е изключително критична. При условие, че имаме 22 300 медицински сестри, като 30% от тях са в пенсионна възраст над 65 години, 31% са в пенсионна възраст над 60 години и разбирате колко остават във възрастта между 25 и 60 години. Така че положението е изключително драматично. Ако не се вземат спешни мерки за правилно остойностяване на нашия труд, за достойно заплащане, за по-добри условия, за показване на уважение към нашата професия, няма да има никакви добри промени и след няколко години ще останем с по-малко от 10 000 медицински сестри“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jh@*

Ауу 14.04.2022 08:39:50

Докато тази бабичка е начело и е готова на всичко в името на собствения си интерес и пари няма да има реформа прогрес, решаване на проблеми. Снимката и е от преди 25години сега е доста.......

Мс 13.04.2022 14:38:03

Ами права е....само да има кой да я чуе. Очаквайте катастрофа пълна до 3-5години в здравеопазването,поради липса на сестри и акушерки.


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...