!
Четвъртък, 18 Юли 2024
09
ян
5
 

Минимум трима ще бъдат наказаните заради размяната на бебета в „Шейново“

Понеделник, 09 Януари 2023 | 16:05:50
5

Няколко от работещите в „Шейново“ ще бъдат наказани заради инцидента в АГ болница „Шейново“, при който две бебета бяха разменени и дадени на други майки. Проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е устан

Няколко от работещите в „Шейново“ ще бъдат наказани заради инцидента в АГ болница „Шейново“, при който две бебета бяха разменени и дадени на други майки. Проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е установила недостатъчен контрол на няколко нива, стана ясно от думите на директора на ИАМН проф. Росен Коларов.

„Явно, след като се е случило това, някъде не е осъществен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен“, коментира проф. Коларов и допълни: „Безспорно има човешка грешка, има недостатъчен контрол, категоричен съм за това. Няма смисъл да говорим колко са натоварени – всички отделения са натоварени, но контролът трябва да се спазва“.

Той уточни, че от ИАМН не могат да кажат кога точно са разменени двете бебета, тъй като това е работа на следствените органи. Агенцията обаче ще извърши проверки във всички АГ-отделения в страната, за да установи нивото на контрола в тях. След приключване на проверките от ИАМН ще излязат с препоръки и предложения за промени в релевантните медицински стандарти.

„Всяко едно действие трябва да бъде описано от – до. Този лекар, сестра или акушерка, извършва едно, две, три. Всички алгоритми на поведение трябва да бъдат описани точно“, коментира още проф. Коларов.

Зам.-директорът на ИАМН Фидел Косев допълни, че екипът на Агенцията, извършил проверката, е констатирал нарушения на поне четири нормативни текста, сред които стандартът по неонатология, наредбата за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения, наредбата за правото на достъп до медицинска помощ, както и текстове от Закона за лечебните заведения. „Оттук нататък на база на констатациите комисията ще стартира административно-наказателно производство към всеки, за когото е установено, че е извършил нарушения“, обясни Косев, като обаче отказа да каже срещу кого ще започнат производствата.

Повече яснота по въпроса внесе Олга Василева, държавен инспектор в ИАМН, участвала в проверката на „Шейново“. По думите ѝ за неосъществен контрол ще трябва да отговарят началникът на клиниката, който отговаря за работата на медиците в нея, главната акушерка, която пък отговаря за цялостната дейност на акушерките и дейността на структурното звено, както и старшата акушерка, която трябва да упражнява пряк контрол върху акушерките.

От думите на Фидел Косев пък стана ясно, че наказанието, което най-вероятно ще получат установените нарушители, ще бъде глоба.

По отношение на проверките в лечебните заведения в страната Косев обясни, че ИАМН ще проверява организацията и реда за прием на родилките, на обслужване и на изписване на новородените. Подобна проверка ще бъде направена във всяка болница в страната, в която се извършват раждания, като освен това ще се прави и оценка на риска. По думите му след приключване на проверките Агенцията ще изготви доклад, който най-вероятно ще бъде достъпен към 15 февруари.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hWuU

Гост 09.02.2023 06:21:20

Корумпиран червен дебелак Фидел Косев

Гост 21.08.2023 08:08:56

Вече не е дебел. Вече е Фидан Косев. Като Маг Фидан. Една симпатична ведра личност която превърна ИАМН в психиатрия.

На заем 10.01.2023 07:31:54

Честито, г-н Президент! Вашето правителство продължава разрухата на българското здравеопазване. Не знаем как спите спокойно. Предадохте нацията с целия гълъбарник и мишката Меджедиев.

Гост 10.01.2023 06:35:45

Тези на снимката да не са от новия сериал "Тримата от запаса"? Зъболекар и двама икономисти шъ оправят нещата...Вервайте си! Коларооф, с двата крака си вътре, заедно с този до теб..!

tinka 09.01.2023 18:40:30

Гусин Професора Коларофф защо не поправи лично грешката? Цирк Буш - комедия!


Всичко за коронавируса
Още новини
Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?
18.07.2024 12:38:44

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?

Проследяване на бременността, прегледи и изследвания – какво могат да получат бременните ср ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...