!
Събота, 20 Април 2024
19
окт
1
 

Не спирайте да дарявате надежда на онези, които имат нужда от нея, пожелава д-р Маджаров

Министърът към лекарите: Вие сте богатството на тази държава!

Медицината е хуманна професия и изкуство, и когато човек дава обич, получава обич, подчертава проф. Салчев

Сряда, 19 Октомври 2022 | 12:12:47
1

По повод днешния празник – Денят на българския лекар приветствия отправиха министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. „Това е нашият професионален

По повод днешния празник – Денят на българския лекар приветствия отправиха министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

„Това е нашият професионален празник, който близо три десетилетия отбелязваме на 19 октомври. Дължим го на Българския лекарски съюз, който в края на миналия век избра за покровител на медиците Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет Българската православна църква почита на същата дата“, казва министърът.

„Като един от вас знам колко красиви думи и обещания чухте на този ден през всичките тези години. Знам и колко обезверени оставахте всеки път, когато повечето от тях не бяха реализирани. Вместо това, правопропорционално на неизпълнението им, критиките и неоправданата агресия, насочени към българските лекари, продължават да нарастват и днес. Затова, още в първите си дни като служебен министър, поех пред вас ангажимента да работя за издигането на авторитета на лекарското съсловие. Както и друг път съм казвал, вие сте богатството на тази държава. Много от вас, със своята ерудиция и високи професионални постижения, прославят България далеч извън пределите й и са неизменна част от световния научен елит. Задача на всички, които работим в сферата на здравеопазването, е да задържим този огромен експертен потенциал в нашата страна“, подчертава д-р Меджидиев.

„Заедно с екипа ми си дадохме сметка, че единственият начин, по който можем да го постигнем, е трудът ви да бъде остойностен според заслуженото. Очаквам това да се случи скоро. Вярвам, че така ще върнем вярата ви в системата и ще ви мотивираме да разгърнете възможностите си тук. Оптимист съм, че това ще утвърди и респекта към нашата професия, която изисква изключителна всеотдайност, самодисциплина и себеотрицание. За никого от нас не е тайна, че шестте години в университета са само началото. Добрият лекар се учи цял живот! Нека си припомним защо избрахме този път и да концентрираме усилията си в тази посока - да работим в името на здравето и спасения човешки живот. Благодаря на тези от вас, които останаха верни на тази кауза, въпреки ежедневните трудности и предизвикателства. Сигурен съм, че ще продължим да ги преодоляваме заедно, осигурявайки на българските граждани качествени и навременни медицински грижи, каквито по право им се полагат“, допълва още здравният министър.

Председателят на БЛС д-р Маджаров подчертава в приветствието си че днес почитаме Св. Йоан Рилски – Чудотворец, „посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи и по тази причина наречен небесен закрилник на народа ни, избран и за покровител на българските лекари.“

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш е мисия. Медицината не е образование, което трябва да се завърши, тя е дълг и начин на живот. Ето защо вярвам, че всички ние, които сме избрали този път, сме го направили с ясното съзнание, че се отдаваме на грижите за здравето на хората, въпреки несгодите, с които се сблъскваме. На този ден искам да благодаря на цялата лекарска гилдия, че въпреки трудностите,  продължавате да отстоявате професията ни, продължавате да работите упорито! Искам да Ви благодаря за човещината, за това че сте избрали за своя професия призванието да се грижите за живота и здравето на хората. Вярвам, че обществото оценява положените усилия и занапред, всички ние, ще виждаме все по-често в очите им благодарност за стореното добро“, казва д-р Маджаров. 

„Скъпи колеги, нека Св. Иван Рилски – Чудотворец да Ви пази и закриля! Нека успехът да Ви съпътства във всяко Ваше начинание, надеждата да Ви вдъхва кураж, а вярата да носите винаги в себе си, за да продължавате да се борите с предизвикателствата на живота. Пожелавам Ви здраве и сили! Бъдете уверени и смели в ежедневната си работа, мъдри в решенията, които взимате. Не спирайте да дарявате надежда на онези, които имат нужда от нея! И нека търпението и грижата към хората никога да не ни напускат!“, завършва приветствието си председателят на Лекарския съюз.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев подчертава, че да бъдеш лекар трябва да се учиш цял живот и за това не стигат само ентусиазмът да се докажеш, но и  натрупаните с годините професионализъм и опит. „Да си лекар трябва преди всичко да обичаш и да уважаваш хората, за да им вдъхнеш кураж да приемат и да понесат болката, както и сили и вяра да ги убедиш, че ще я преодолеят. И когато видиш в очите им радостта, че си им помогнал и чуеш простичкото „Благодаря ти, докторе!“, разбираш, че има смисъл да продължиш да лекуваш, въпреки оправданото понякога съмнение: „Има ли смисъл да продължавам?“ Да, има, защото медицината е хуманна професия и изкуство, и когато човек дава обич, получава обич. И в това е тайната на човешкото съществуване“, казва той.

„Неслучайно честваме празника на българския лекар на 19 октомври – денят, когато почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от телесни недъзи и душевни болки и затова признат за „небесен закрилник“ от народа ни. И неслучайно избран за покровител на българските лекари, защото да помагаш на нуждаещия се и да си съпричастен към страданието му е мисия. Нека я изпълняваме достойно! Бъдете здрави, практикувайте прекрасната ни професия с любов и чест и защитавайте Доброто! То винаги ще се върне при Вас!“, завършва проф. Салчев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xuL5

Гост 21.10.2022 21:07:13

А ти си трагедията на тази държава...


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...