Вторник, 21 Май 2024
02
февр
10
 

Министърът отговори на Костадинов за исканата й оставка

Проф. Сербезова: Ще бъде извършен одит на всички спешни звена на болниците в страната

Сряда, 02 Февруари 2022 | 16:32:52
10

"Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди вси

"Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот. Каквито и протоколи да има, в болничните лечебни заведения работят хора и личностните качества на всеки един трябва да бъдат преценявани през призмата и на емпатията.“

Това се казва в изявление министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезов, изпратено до медиите по повод случая с починала пред спешното отделение на врачанската болница жена. 

Проф. Сербезова съобщава, че директорът на болницата във Враца д-р Керемидчиев я е уведомил, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай.

„Не е достатъчно. Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна агенция  “Медицински надзор”. Целта е да се установи има ли организационни пропуски, вкл. направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите. В тази връзка ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина. Освен това, разпоредих и преглед в спешен порядък на действащия стандарт, както и относно спазването на правилата за вътрешния ред и съответните протоколи за поведение. Целта е да се установи дали е необходима системна промяна, за да няма ситуации, при които пациенти, близки и ние като общество да се чувстваме безпомощни, защото бюрократични процедури са станали бариера пред противошоковата зала. За резултатите от тези проверки българските граждани ще бъдат информирани“, казва тя.

Министърът изказва и съболезнования на близките на жената от врачанското с. Пудрия, починала в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев” - Враца.

Относно искането на оставката й от председателя на политическа партия “Възраждане” като “морален акт”, проф. Сербезова заявява, че моралът е система от ценности. „Да постъпиш морално означава да не вредиш на околните, а да им помагаш, с каквото можеш, и да ги подкрепяш. Моралният акт показва системата от ценности на конкретния индивид, т.е. моралът, който изповядва. Моралният акт сам по себе си не може да бъде добър или лош, а показва същността на разбиранията, според които индивидът, правещ даден избор, живее. Моралният акт се извършва пред свидетели, което обосновава и решението ми да напиша настоящото изявление след призива на г-н Костадинов. На първо място споделям ценностите да помагам, подкрепям, стабилизирам, както и да бъда част от екип със здрави морални устои. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с  тежкото наследство, което заварих… Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо“, казва здравният министър.

„Моралният акт може да покаже принадлежност към общността, но може да покаже и обратното. Морален акт, с който овластени към момента хора показват ценностната си система, са и действията на различни нива, целящи дестабилизиране на правителството във важен за страната момент, когато са нужни консенсус и разбирателство. Същото важи и за използването на една човешка трагедия за политически цели. Морален акт, който показва “ценности”, са и заплахите, които получавам от симпатизанти на една политическа партия. Определена ценностна система е и поведението, когато си поканен на среща в Министерството на здравеопазването, за да водиш диалог, вместо това да крещиш, обиждаш и размахваш пръст. Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с употребата на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че ваксините не са изпитани в клинични изпитвания? Всеки прави своите избори - моралният акт е избор, направен пред всички. Моят е не да говоря от трибуната и да използвам човешки трагедии за политически цели, а да създам организация, за да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално задължение!“, допълва още проф. Сербезова.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mpnS

https://bntnews.bg/news/absurden-sluchai-zhena-tvardi-che-e-obyavena-za-pochinala-po-vreme-na-karantina-rzi-otricha-1184912news.html 10.02.2022 22:19:46

Абсурден случай: Жена твърди, че е обявена за починала по време на карантина, РЗИ отрича.

https://offnews.bg/zdrave/nov-sluchaj-s-pochinala-zhena-blizkite-%d1%9d-tvardiat-che-ne-e-bila-oka-770120.html 10.02.2022 20:55:27

Втора жена си отиде заради неадекватна мед. помощ.

Elf 03.02.2022 12:43:19

Samo 4 sapruzi-kakav visok Moral !!?Abe kadee kucheto Kolchakov ,da Kaje che ,,nema lisha reklama,,.A?Kade e tova pse?

Elf 03.02.2022 09:03:21

Na petata svatba mogat da doidat samo bivshite i sapruzi i tehnite novi semeistva.Ste stane goliama i vesela svatba.Razhodite mogata da se poemat i ot Pfeizer.

Гост 02.02.2022 20:51:14

Да се ревизира обучението в Медицинските колежи. Приемат се за студенти хора без каквито и да е изпити. Заплащането на преподавателите е: лекция - 8лева, упражнение - 5 лева, изпит - 1 лев 50ст.. Какво качество на обучение се очаква? Колежът е "ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ" - ВРАЦА е филилал на Медицински Университет София.

Да да 02.02.2022 19:05:05

Оставка , Сербезова! Оставка продажнице! Само едно и също повтаряш!!!

Гост 03.02.2022 23:39:22

Да го духаш, комплексар. Да, да.

Гост 02.02.2022 18:47:02

ФАРМА МАФИОТКА. ХАЙДЕ ПОКАЖИ ПЕТАТА ТИ СВАДБА. ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕШ ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ. ОСТАВКА ВЕДНАГА ЗАЩОТО СИ ФАРМА МАФИЯ.

Хаха 02.02.2022 18:58:10

Много ми е забав о, като вземат отношение и изказват мнение,със самочувствието как "имали право", хора които не владеят елементарен правопис...?!?! Да не очакваш някой да погледне сериозно на бръщолевините ти на неграмотен български?

Гост 02.02.2022 21:55:01

До хаха да има грешка от бързане сватба. Но Сербезова е наистина Фарма мафиотка. Много точно казано. Едно и също говори и нищо не прави освен гюбеци да върти. Хайде чао хаха имаш правописна грешка. Забравила си едно н.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...