!
Вторник, 23 Юли 2024
13
апр
1
 

Министърът: Бялата армия е изморена, ние най-много искаме края на пандемията

До края на седмицата ще е ясно дали ще се поставя втората доза от ваксината на AstraZeneca

Вторник, 13 Април 2021 | 10:52:39
1

„Възложил съм на експертните съвети към министъра на здравеопазването да дадат ясен отговор на всички въпроси, свързани с ваксината на AstraZeneca. Въпросите са много, хората чакат тези отговори. Осъзнавам на какво са подложени българските гражда

„Възложил съм на експертните съвети към министъра на здравеопазването да дадат ясен отговор на всички въпроси, свързани с ваксината на AstraZeneca. Въпросите са много, хората чакат тези отговори. Осъзнавам на какво са подложени българските граждани, информацията е разнородна, тя идва от много места. Голяма част от тези места са непроверени и хората са объркани и изплашени. Нашите експерти ще си дадат отговора в срок и ние ще информираме обществото възможно най-скоро“. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред bTV в отговор на въпрос каква е вероятността да бъде забранена имунизацията с Оксфордската ваксина.

Той допълни, че винаги, когато се ръководи криза, трябва да има и план „Б“, защото в случая много често оприличаваме това на война. „Ако противникът е коронавирус, ти трябва да можеш и да предвиждаш всички ходове и да вземаш решения, които да бъдат алтернативни, така че във всеки едни ход да имаш правилното решение, което да го спре, най-вече да овладее тази криза. Така че, имаме всякакви възможности за решения, но ще изчакаме експертите да кажат”, уточни той и подчерта, че отговор ще има до края на седмицата.

В отговор на въпрос ако човек се разболее от COVID след първа доза на ваксина и антителата се окажат твърде много, трябва ли този човек да си поставя и втората доза, министърът заяви, че в медицинската наука няма точно ниво на антителата, което да казва, че над това ниво човекът е сто процента сигурен. „Решението е много индивидуално, много зависи човекът на колко години е, в коя част принадлежи - с хронични заболявания, без хронични, автоимунни, какво е нивото на антителата му, как организмът му… Какъв е процентът на спада на антителата в хода на времето. Това са все медицински въпроси, на които няма универсален отговор. Затова много пъти казваме, че медицината освен наука е и изкуство. Ето, тук е изкуството, да вземеш правилното решение, което да е индивидуализирано за определения човек, а всеки човек е една самостоятелна вселена, ако щете“, каза проф. Ангелов.

Той припомни и че първото нещо, което учат лекарите е „Преди всичко не вреди!“. „Лекарите не смеят да сложат втора доза в описаните случаи, защото няма информация научна, истинска информация, на която да стъпим, в другия случай е подвеждане. Ние искаме, когато си лягаме вечер, да заспиваме спокойни, когато сме казали истината на хората. Не очаквайте от нас ние да даваме отговори на световни въпроси, на които няма отговор в света“, допълни министърът.

По отношение на разпускането на мерките и връщането на учениците в училище министър Ангелов подчерта, че България се справила по-добре в управлението на кризата, по резултатите, които гледаме, в сравнение с остналите държави. „Ние се справихме по-добре и по време на втората вълна, справяме се и сега по време на третата. Знаем какво правим, знаем защо ограничаваме децата. Трябва да намерим правилното сечение между нуждата от образование, което за нас казахме че е приоритет, и съответно риска за здравеопазната система, риска за хората. Намерили сме златната среда“, каза той.

Министърът съобщи за починала 28-годишна родилка от Сливен, за която е разпоредил проверка. „С родилките е много сериозен проблемът, не искам да звучи от устата ми страшно, искам да бъдат спокойни, но вече няколко родилки загубихме в хода на тази пандемия. Вече сме по-наясно с начина на протичане на заболяването при родилки. Направих този експертен съвет, който е към министъра на здравеопазването, който да подпомага логистично целия процес при диагностиката, лечението. Това успяхме да го овладеем, но за съжаление този факт днес отново ни показа, че има неща, които за вируса не знаем и продължаваме да не знаем, и се учим в движение, както правят всички по света“, каза министър Ангелов.

Той информира, че мерките ще бъдат разхлабвани по приоритети и посочи, че единственият проблем, който има здравната система сега, е умората у хората.

„Да, това са героите на новото време, много са изморени. Навсякъде - РЗИ, Бърза помощ, лечебните заведения, общопрактикуващи лекари, зъболекари, фармацевти, всички. Ние сме една бяла армия, всички са изморени. Няма човек, на който вече да не му идва в повече. Ние най-много искаме края на тази пандемия, повече от всички хора, които не са част от тази гилдия“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eTE%

Лекар 14.04.2021 00:41:18

България се справя изключително зле с тая епидемия, единствената добра новина е че си пътник, ботокс.


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...