Четвъртък, 29 Октомври 2020
01
окт
1
 

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Доказано е, че носенето на маски в затворени пространства намалява вирусният товар, каза проф. Ангелов

Четвъртък, 01 Октомври 2020 | 17:18:33 Надежда Ненова
1

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тема на днешния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия. Питането беше отправено към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от депутата о

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тема на днешния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия. Питането беше отправено към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от депутата от БСП проф. Георги Михайлов.

„Гледайки последните новини и слушайки и Вашите интервюта съм меко казано озадачен от изказването Ви, че истина е само казаното от Вас. В позиция на Българския лекарски съюз пък се казва, че се дават разнопосочни сигнали по отношение на епидемията от COVID, които объркват обществото, когато това се прави от лекари, било недопустимо. В медицината не може да има Свята истина и истина само от един източник. Има хора с различни гледните точки, има битка на медицинските мнения. Какво е вашето мнение към конкретния сблъсък на мнения?“, попита проф. Михайлов. Той илюстрира тезата си с пример с Швеция: „В началото на епидемията от COVID беше заклеймявана шведската система на социална дистанция, а сега много от страните смятат, че тази система е сполучлива“.

Проф. Ангелов също отговори с пример. Той припомни, че Игнац Земелвайс е известен като „Спасителя на майките“, защото открива основните принципи на септиката. Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено.

„Тогава Земелвайс не е разбран, изпратен е в лудница и там умира. Ние, като институция, следим всички публикации както в национален, така и световен мащаб и се доверяваме само на науката“, каза министърът и подчерта, че в едно от медицинските списания с висок импакт фактор New England Journal of Medicine през този месец е публикувано изследване, което доказва, че носенето на маски в затворени пространства намалява вирусният товар.

„Смятаме, че това е истината, която трябва да бъде казана на висок глас, защото това е истината на науката, а не защото е наша истина. В българското общество има различни мнения, които излизат от български лекари. Те тласкат обществото в различни посоки. Уважаваме чуждите мнения, но само когато стъпват на научни доказателства. Не може да се ползват за доказателства абсолютни числа. Нужно е да мине достатъчно време и да има относителни числа, за да има научнообосновани доказателства“, каза още министърът.  

По думите му сред главните лъжи, намиращи място в медийното пространство, са твърденията, че ще бъдат затваряни градове и училища и че ще се слагат КПП-та. „Истината за допълнителните мерки можем да я кажем само ние, защо в нас е инструментът да ги налагаме. Това имам предвид, когато казвам, че истина е само това, което ние казваме. Такива твърдения за „локдаун“ имат за цел само да плашат българските граждани, да ги стресират и по този начин излагат на опасност живота и здравето на гражданите“, каза министърът.

Проф. Михайлов му опонира, че по една публикация, независимо къде е направена, не може да се съди за ползата от носенето на маски, но допълни, че е съгласен, че обстановката е много динамична. „Ето - вие казвате в интервю в предаването „Седмицата“, че няма да има удължаване на епидемичната обстановка, а след няколко дни я удължавате“, каза той и допълни, че интервюто можело да бъде намерено на страницата на водещия на предаването Константин Вълчев.

„Не съм давал интервю по „Дарик“ радио и не съм говорил с г-н Вълчев. Не съм казвал, че обстановката няма да бъде удължена. Казвал съм, че няма да има КПП-та и затваряне на градове. Удължаването на обстановката се взима вследствие на консенсус в МС на базата на информираност и не зависи от решението на един-единствен човек“, отговори министър Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yQZq

В Русе съм 01.10.2020 17:49:05

А в Русенския научен журнал знаете ли какви научни данни има, натоварени с нанобоя, за да може да се проследява от Гения в чия глава са влезнали, също като ваксината на Бил Гейтс. Кой да чете...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Пазарджик търси дарители на реконвалесцентна плазма
29.10.2020 13:18:36

МБАЛ - Пазарджик търси дарители на реконвалесцентна плазма

Медиците от МБАЛ-Пазарджик се обръщат с апел към хората от Пазарджишка област, които са преболеду ...

Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране
29.10.2020 12:37:20

Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на панд ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...