Четвъртък, 06 Май 2021
16
апр
2
 

Министърът: Когато постигнeм 65-70% ваксинирани с Pfizer и Moderna, можем да разхлабим мерките

Очаква се решението на ЕМА за започване на терапия срещу COVID с моноклонални антитела

Петък, 16 Април 2021 | 11:45:22 Надежда Ненова
2

Здравната ни система издържа. Тенденцията за спад на хоспитализията е трайна. Обърнахме съотношението излекувани- заразени. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг днес. „За голямо съжаление пр

Здравната ни система издържа. Тенденцията за спад на хоспитализията е трайна. Обърнахме съотношението излекувани- заразени. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг днес.

„За голямо съжаление продължаваме да губим човешки животи и това ще продължава да ни тежи. Много пъти съм казвал, че лекарите помним не хората, които сме спасили, а хората които сме загубили“, допълни той.

„На второ място в ЕС и на Балканите по отношение на 14-дневната смъртност“, каза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, макар че ясно се вижда оформилия се спад на заболеваемостта, смъртността също ще намалее, но със седмица-две закъснение.

„По-малко заразени, по-ниска възраст, по-тежко протичане на болестта и по-висока смъртност – това показва и ситуацията в Европа“, каза доц. Кунчев като уточни по-късно, че това се дължи на превалирането на английския щам на коронавируса в Европа.

Министърът съобщи, че за последната седмица месец април ще получим общо 324 090 дози, като това ще позволи да се поставят по 20 000 дози на ден. „Първата голяма доставка от ваксината на Pfiser от договорените извънредни количества – 138 060 дози се очаква в седмицата от 26 април. През месец май ще получим общо 1 550 790 дози, което ще позволи да се поставят по 50 000 дози ваксини на ден от ваксината на Pfiser при създаване на добра организация. През месец юни ще получим 1 645 000, което ще позволи да се правят по 55 000 дози на ден“, каза министър Ангелов.

Той допълни, че има три сценария за постигане на колективния имунитет като в него се добавя и броя на излекуваните българи. Първият сценарий е оптимистичен – постигане на колективен имунитет през юни, реалистичен – през юли и песимистичен – през август, като всичко зависело от рганизацията на ваксинационния процес.

Когато се постигне 65-70% ваксинирани с ваксините на Pfiser и Moderna, което означава около 2 – 2,5 млн. имунизирани българи, тогава ще можем да си позволим да разхлабим мерките, допълни проф. Ангелов.

В момента продължава да тече допълнителен анализ във връзка със съобщените случаи на тромбози при ваксините на AstraZeneca и Janssen, каза по време на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той допълни, че освен 3,5 млн. дози от ваксината на Pfiser, до края на юни очакваме около 450 000 дози от Moderna, 1 млн. дози от  AstraZeneca и 500 000 от ваксината на Janssen.

Кирилов допълни, че в момента се извършва оценка и на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтична възможност през следващите месеци и досега показват намаляване на хоспитализациите и смъртността. България е заявила интерес към тях и се очаква одобрението на ЕМА, за да бъдат въведени у нас.

По отношение на удължаването на извънредната епидемична обстановка след 30 април министъръ Ангелов заяви, че това ще се реши на следващото заседание на МС. „Лично аз смятам, че трябва да бъде удължена, но трябва да се даде възможност на новото правителство да го реши“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Av*g

Гост 16.04.2021 13:05:11

А за страничните ефекти от посочените ваксини някои ще имали доблестта да съобщи?

Лекар 17.04.2021 02:25:15

Да, страничните ефекти са изложени в кратката характеристика, скоро тя ще бъде осъвременена с последните данни.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак
05.05.2021 17:09:35

ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция за лекарствата ( ...

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив
05.05.2021 16:44:17

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив

Първокурснички от специалност „Акушерка“ дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБ ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...