Сряда, 29 Март 2023
17
март
 

Министърът: Мобилни екипи на МБАЛ-Добрич ще се грижат за хората в малките населени места

От следващия месец в областта ще бъде стартирана и телемедицинската услуга

Петък, 17 Март 2023 | 13:51:23


Екипи от МБАЛ Добрич ще посещават веднъж седмично хората в малките населени места и отдалечени райони от областта, където няма лекарска помощ. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти след среща разговор с км

Екипи от МБАЛ Добрич ще посещават веднъж седмично хората в малките населени места и отдалечени райони от областта, където няма лекарска помощ. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти след среща разговор с кметовете от област Добрич.

Проектът трябва да започне в началото на следващия месец. Тогава трябва да стартира и телемедицинската услуга. „Знаете, че ние пуснахме тази услуга пилотно в Бургаска област и в момента имаме над 1500 пункта. Това е една работеща дейност, която вече ще ни бъде много лесно да създадем и в Добрич. Във всяко едно населено място да има разкрит телемедицински пункт, по всяко едно време на денонощието населението да има връзка с областната болница и специалистите, които дежурят там“, уточни министърът. Предстои на местно ниво да се уточни графикът, за да може тези два проекта да започнат да функционират възможно най-бързо.

Министърът допълни, че кметовете на населените места в Добричка област са поели ангажимент да представят възможни локации, където екипите от областната болница да правят своите посещения, да извършват профилактични и неотложни прегледи.

„Това е възможност всички отдалечени места в нашата област да имат достъп до качествена медицинска грижа“, заяви директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Той допълни, че кметовете на общини ще участват в логистиката по проекта. Според него инициативата е изключително благородна. „Ще направим така, че поне веднъж месечно нашите звена да имат възможността да са на съответна локация. Тази подкрепа я изразиха и кметовете на общините – да се организира транспорт и бази, да се организират и екипите“, допълни д-р Желязков.

„Инициативата е стратегически важна. Това ще е първата област, в която ще започне инициативата за мобилни екипи. Идеята на Министерството на здравеопазването е в малките населени места да има в бъдеще денонощни амбулаторни центрове. Кметовете на общините познават населените места в региона най-добре, затова им възложих задача те да определят къде да бъдат местата за посещение. Защото има населени места, където има медицински центрове и те функционират“, каза още министър Меджидиев.

„Нашата цел е финансовият ресурс, който се отделя за здравеопазване, да се насочи така, че да се осигури на населението достъп до безплатна медицинска помощ 24 часа в денонощието“, допълни той.

Министър Меджидиев обяви и поредната инициатива по програмата „Детско здраве“ в Добрич. Утре в Медицинския център при МБАЛ в Добрич ще бъдат извършвани високоспециализирани безплатни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 часа. За утре има записани 320 деца. „Дори да има незаписани, те могат да дойдат, колегите ще работят, докато има деца през целия ден. Ще има лекари от 12 специалности, всички в детската сфера, които не са застъпени в областта“, добави здравният министър. Кампанията „Детско здраве“ се провежда вече десет години. От началото на кампанията са прегледани над 19 000 деца, съобщи още Асен Меджидиев.

В отговор на въпрос относно изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери, министърът заяви, че се изготвя обществената поръчка и е планирано да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен. „Говорим за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, защото Министерството на здравеопазването ще изгражда тези хеликоптерни площадки. Изчаквам експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят тези специфики къде и как трябва да кацат тези хеликоптери, добави министърът.

„Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, каза още Меджидиев. За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази – едната ще бъде в Долна Митрополия, другата – в София“, напомни здравният министър. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$hkR


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предлага удължаване на срока на действащия договор с БФС
28.03.2023 17:59:47

НЗОК предлага удължаване на срока на действащия договор с БФС

НЗОК предлага сега действащият договор с Българския фармацевтичен съюз (БФС), който изтича на 31 ...

САЩ: Прилагат назален гел за превенция на следоперативни инфекции
28.03.2023 17:22:08

САЩ: Прилагат назален гел за превенция на следоперативни инфекции

Назалният гел XF-73 на американската компания Destiny Pharma вероятно ще се окаже надеждно средст ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...