Петък, 27 Януари 2023
20
май
5
 

Министърът: Промяната в модела на финансиране на системата ще стане след епидемичната обстановка

Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците. Благодарение на тях овладяваме ситуацията

Сряда, 20 Май 2020 | 10:09:15
5

Системата беше поставена под голямо напрежение и тя има нужда от преструктуриране. Реформа трудно се прави в такава обстановка. Предстои да се извърши промяна в модела на финансиране системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерен

Системата беше поставена под голямо напрежение и тя има нужда от преструктуриране. Реформа трудно се прави в такава обстановка. Предстои да се извърши промяна в модела на финансиране системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след периода на епидемичната обстановка. Това каза в интервю за БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

На въпроса дали ще бъде увеличена здравната вноска, той отговори, че първо трябва да оптимизираме системата при този финансов ресурс и след това може да се мисли за увеличаването й.

По отношение на финансирането на болниците по време на извънредната ситуация, министър Ананиев заяви, че те категорично са достатъчно финансирани. „Предприехме извънреден механизъм на финансиране на лечебните заведения, който осигурява нормалното им финансиране при ограничен брой пациенти в извънредна ситуация. Осигуряваме 85% от средномесечния разход и никакви пари няма да се връщат“, заяви министър Ананиев.

„Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците. Те реагираха изключително професионално и благодарение на тях овладяваме тази ситуация“, допълни той.

Министърът уточни, че в дарителската сметка на МЗ са постъпили 4,6 млн. лв., а по DMS сметката – над 450 000 лв. Тези средства се използват основно за апаратура, за предпазни средства, за тестове, за всичко, което е необходимо на лечебните заведения. „Държавата можеше да ги осигури, но това показва, че българинът, в трудни условия, иска да е част от решението на проблема“, каза той.

По думите му здравната система ще издържи. В някои лечени заведения има проблеми, но сме предприели спешни мерки. Там, където е възможно, командироваме медици или изпращаме доброволци. Изпращаме в друго лечебно заведение, увеличаваме броя на спешните медици и линейките“, каза още министърът.

Запитам дали не е изпуснал контрола на ситуация, когато е издавал заповеди, които по-късно е отменял, министър Ананиев отговори: „Ние знаем, че това е ново заболяване, непознато за света. Ние искахме да предприемем най-адекватните и своевременни мерки, за да може да намалим разпространението на това заболяване. В цял свят е така. Даже в един период от време СЗО караше държавите да действат по метода проба-грешка, т.е. да се опитат всички възможни варианти, с които да се намали риска от заболяването. Нормално е понякога да се допуснат такива грешки, но те в никакъв случай не са умишлени, а единствено с цел да запазим живота и здравето на хората."

Попитан защо е говорил Националния оперативен щаб, а не той, министърът отговори, че такива щабове има в почти всички държави. „Най-добре е в този оперативен щаб да бъдат лекари, които имат практика в лечението на такива вирусни заболявания и медици от висок клас. Аз работя прекрасно с щаба, ние винаги координираме нещата, но виждате, че по време на брифингите се задават много медицински въпроси и те имат познанията да им отговорят. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно“, каза министър Ананиев.

Той допълни, че щаба ще го има дотогава, докато прецени министър-председателят, тъй като е създаден с негова заповед, но най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка. „Наблюдаваме ежедневно разпространението на вируса и няколко дни преди изтичането на обявения период, ще уведомим българските граждани, за да може те да бъдат предварително информирани какво ще правим оттук нататък“, каза министър Ананиев.

В отговор на обвиненията на президентството за демографската криза, министърът заяви, че рязко намалява на детската смъртност, а продължителността на живота се увеличава. „От 2000 г. е намаляла 2 пъти. Особено през последните 2-3 години е осезаемо намалението. През последните две години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани с година-година и половина. Разбира се, че са притеснителни раждаемостта и смъртността в страната, но правим всичко възможно да намалим тези показатели, каза още министър Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q9d1

Сист 20.05.2020 23:20:03

Кире то 95% от болниците хич не видяха "ситуация". В не малка част от останалите се ситуираха за някой лев. Не повече от 10 болници в цялата страна понесоха удара

Гост 20.05.2020 20:35:28

Докато кадруват дъртофеляци и изкукуригали пенсионери в МЗ, НЗОК и РЗОК, промени не чакайте! Лъжи, укриване на информация, корупция, лицемерие, сплашване, тормоз - тези комунистически методи все още се използват в тези институции. За това пенсионерите са на почит! Изпечени доносници, подмазвачи, интриганти и какво ли още не, само не и да работят. И не очаквайте тези пороци да се изкоренят скоро, защото тази система се управлява ат зависими и корумпирани!!!!!!!!!!!!!!!!

БЛС-Въоръжено Крило 20.05.2020 17:54:51

Поредния блъф за толкова години лъжи от това комуне. Циркът и сценарият отдавна се изтъркаха. Но са с бедно въображение или си мислят, че вече сме с деменция и сме забравили . Или те са с деменция и не помнят хронологията на лъжите и манипулациите. Затова го пробутват пак. Докато има балъци, които да дават дарения , то мутрокомунистите никога няма да премахнат Семашко ,нито да плащат труда на лекари и медсестри. До следвашата вълна на инфекции, когато пак ще търсят студенти по медицина да им запушват дупката НЗОК и дупката МЗ в бочковата кочина

Гост 20.05.2020 15:23:05

Промяната ще се състои в това,че при втората вирусна вълна ще ни хванете за долуподписания да лекуваме неосигурените ви цигани безплатно.

Гост 20.05.2020 11:11:08

Каква промяна ще стане, каква...?


Всичко за коронавируса
Още новини
Планират 33 резервни екипа за Спешна помощ с парамедици
27.01.2023 10:22:45

Планират 33 резервни екипа за Спешна помощ с парамедици

Определеният необходим брой мобилни екипи на национално ниво е 352 екипа, само с 5 по-малък от на ...

FDA спря употребата на коктейл антитела, одобрен през 2021 г.
27.01.2023 09:36:35

FDA спря употребата на коктейл антитела, одобрен през 2021 г.

Коктейлът с антитела Evusheld срещу COVID-19 на AstraZeneca вече не е разрешен за спешна употреба ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...