Четвъртък, 15 Април 2021
03
март
 

Министърът: Сертификатите за ваксинация не служат за доказателство за отмяна на карантината

Сряда, 03 Март 2021 | 11:01:25


Всички лица, които имат право да влязат на територията на страната, се допускат след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест за доказване на COVID-19. Това казва министъ

Всички лица, които имат право да влязат на територията на страната, се допускат след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест за доказване на COVID-19.

Това казва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов дали се предвижда промяна в правилата за влизане и излизане от територията на Република България по отношение на лица (български граждани и граждани на ЕС), които са ваксинирани срещу COVID-19, в т. ч. и отпадане на задължителна карантина при влизане в страната. Изключение от това изискване се допуска за определени групи, изрично изброени в заповедта на министъра.

„Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19“, казва министърът.

По думите му към настоящия момент не са въведени изключения от изискването за представяне на документ за отрицателен резултат от проведен PCR тест, основани на поставена ваксина срещу COVID-19.

„Всички пътуващи лица следва да имат предвид, че поради липсата па натрупани научни данни за ефективността на ваксините срещу COVID-19 спрямо предпазването от заразяване и асимптомно предаване на новия коронавирус на възприемчиви лица, както и на продължителността на постваксиналния имунитет, към момента сертификати за ваксинация срещу COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната и респективно за отмяна на карантина или за замяна на изискването за PCR тест“, категоричен е министър Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RHnA


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ
15.04.2021 13:30:56

МБАЛ "Света София" с безплатни прегледи за макулна дегенерация

Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегл ...

Едва 10 медици в новото Народно събрание
15.04.2021 12:52:23 Надежда Ненова, Ирина Пекарева

Едва 10 медици в новото Народно събрание

Днес новото 45-то Народно събрание провежда първото си заседание. Председател на заседанието по т ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...