!
Сряда, 24 Април 2024
07
окт
26
 

Министърът: С 200 млн. лева ще се увеличи бюджета за болнична помощ догодина (Обновена)

Понеделник, 07 Октомври 2019 | 13:06:42
26

„От много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обема дей

„От много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обема дейност е постигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет, след срещата с протестиращите медицински сестри, съобщиха от МЗ. 

Здравният министър беше категоричен, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) МЗ ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор.

„Освен тези два контролни механизма, като принципал на една голяма част от болниците – областните болници и държавните болници, имам право да изпратя определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани,

за което ще търся отговорност от директорите и от управителните тела

Освен това ще подсиля и представителите на Министерството на здравеопазването, които участват в бордовете, както и с доказали се експерти с административен опит - да наблюдават пряко както изпълнението по места на Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, допълни още здравният министър.

„С бюджета за 2020 г. ние даваме устойчивост на допълнителния ресурс, който беше отпуснат от правителството през настоящата година по реда на Наредба №3 за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, т. е. това не са еднократни разходи. Ние ще ги предвидим целогодишно, за да могат те също да доведат до увеличаване на разходите за персонал“ , посочи Кирил Ананиев.

Сумата от 200 млн. лв. като най-належащо увеличение на бюджета за здравеопазване беше определена от синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ и поискана от правителството по време на днешния протест на медиците пред Министерски съвет днес, организиран от тях и БАПЗГ.

Стотици медици затвориха част от движението по бул. "Цар Освободител". Протестиращите носеха плакати, на които пише: „Искаме бъдеще за медиците днес“; „Стига унижение“; „Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти“; „Осигурете здравни грижи за нашите родители“, „Осигурете здравни грижи за подрастващите - нашето бъдеще“. Част от исканията им бяха минималната заплата за всички сестри да е 900 лева и да имат по-добри условия на труд.

„Протестът е съвсем навреме. Аз очаквам, че действително ще се посъбудят политиците и действително ще се изпълни Колективният трудов договор. Най-различни сметки има, но ако влязат допълнително, може би над 200 милиона в Касата, специално за болничното здравеопазване,

мисля, че 99% ще бъдат достигнати нивата“,

заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Организаторите на протеста от ФСЗ към КНСБ и БАПЗГ смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване".

Редица организации обаче се разграничиха от протеста. Това направиха от Българския лекарски съюз, както и Националното сдружение на общинските болници. От Столичната лекарска колегия обявиха, че подкрепят решението на БЛС. Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) също заяви в своя декларация, че се разграничават. Пациентски организации „Заедно с теб“ също не подкрепиха. В събота Сдружението на фелдшерите стана поредната организация, която се разграничи. Протестиращи медицински сестри също заявиха, че техният протест няма връзка с този, организиран от КНСБ и не го подкрепят.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TtKr

Kris 28.10.2019 10:18:03

Много се раздуха и от медиите също, но по данни на Агенция по трансплантология първата трасплантация на бял дроб е извършена през 2003 г.

Surg 18.10.2019 17:46:22

А бе сметкаджио, пада се увеличение от 0, 7 до 2.5 % на пътека бре, колко парида стигнат до сестрите, а до докторите, а до крадците дето Ти назначаваш, ко правим тогава, с инфлация от 2010 - 42 %.... Нагъл изпечен лъжец

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 15.10.2019 01:34:55

0-6 - Продължавайте да наливате милиони за кефа на "лъвовете" и корумпираната ;айка, която ръководи подобието на футбол! Мутри, сикаджийски!

Гост 09.10.2019 14:04:39

И.. Видяхте ли каква ПУ*КА са ни сложили за министър?!?

Да да 08.10.2019 09:49:47

Оставка си дай некомпетентен дъртак! Видя се, че не можеш да ръководиш здравеопазването! Оставка дай и не се мъчи! Мястото си бързо ти освободи .

Км Пич от 0.22.22 08.10.2019 00:28:10

Пич, Подкрепа, за съжаление вече стана една разпадаща се организация, която не знае какво иска и какво прави.Не излиза на протест, за да не стане ясно колко малко са и членовете.Аз уважавам тази организация, като нейн бивш член, но е време тя да излезе достойно и да си каже какво точно ще прави сега и в бъдеще.Иначе нейната агония ще продължи, а още повече ще продължи съществуването на нейните платени структури - централни и останалите в някои области, които практически нищо не правят, но разходват членски внос.

Един друг пич 08.10.2019 00:22:22

А никой не видя и Подкрепа.Сигурно членовете на Подкрепа имат преференциални заплати - по високи от тези на другите служители и не е необходимо да излизат на национален протест. Подкрепа се изявява като синдикална организация със синя аристократична кръв - не участват в протестите, над нещата са, които се случват в момента, но нямат нищо против да се възползват от договореностите и всичко друго, което се организира от КНСБ.

Един пич 08.10.2019 00:08:33

Няма угодия на останалия човешки материал в тази страна.Когато няма протести материалът пита - защо няма протести и къде са синдикатите?Когато има протести същият този материал пита - защо има протести и защо синдикатите ги организират? Същият този останал човешки материал - определението всички знаят не е мое - не разбира и никога няма да разбере, че всъщност всички работещи в здравеопазването са разделени - сестри, лекари, фелдшери и др. и това е направено изкуствено за да може процесите в системата да се управляват, в името на интересите на определена малка група хора. БЛС не излезе днес да подкрепи сестрите, защото сигурно лекарите имат по-малки заплати от тях или като мишки се скриха, за да не се конфронтират с управляващите. Очевидно у че само с увеличаването на цените на клиничните пътеки, както беше направено досега медицинските специалисти няма да имат повишаване на възнагражденията, още повече, че повече от очевидно е, че ръководствата на болниците в които има протести не изпълняват официалната здравна политика.МЗ трябва да предприеме мерки срещу тях - да не говорим, че в държавните болници эпредседател на борда на директорите е винаги служител на МЗ или МФ.Затова стига популизъм - време е наистина за реални действия.

Гост 07.10.2019 21:46:27

АМА НИЕ НЕ ЯДЕМ ДОМАТЕТО С КОЛЦИ!200 МЛН ЩЕ ВИДИМ КОЛКОТО ВИДЯХМЕ 86 МЛН.САМО БАЛТОВ, ГАБРОВСКИ И АНГЕЛОВ ВЯРВАТ НА ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ПОД РОЗОВИЯ ХРАСТ ПРЕДИ ИЗБОРИ

Гост 07.10.2019 21:44:49

АМА НИЕ НЕ ЯДЕН ДОМАТЕТО С КОЛЦИ!200 МЛН ЩЕ ВИДИМ КОЛКОТО ВИДЯХМЕ 86 МЛН.САМО БАЛТОВ, ГАБЕОВСКИ И АНГЕЛОВ ВЯРВАТ НА ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ПОД РОЗОВИЯ ХРАСТ ПРЕДИ ИЗБОРИ

Това е положението 07.10.2019 20:38:00

Милка и Кокалов удържаха. Победата е тяхна, засега. Ще останат по местата си и ще продължат да се хилят от телевизионния екран и на живо. Това е истината. Добре го измислиха, добре го изиграха, не може да им се отрече.

Гост 07.10.2019 20:24:28

Какви 200 милиона бе смрадлив дърт лъжец, да не би някой да забрави колко дължите на чужди болници и клиники а ? Не стига ,че лъжете българските лекари и сестри, ами и чуждите лекари и данъкоплатци, плащащи на Запад лечението на българите,защото няма нищо развито в кочинката на Баце като медицински технологии и практика. А 200 милиона лева действително са пари за семки . Ако разделите бюджета за здравеопазване на Австрия за 2017г 78 милиарда лева на 365 дни се вижда ,че те харчат 214 милиона лева НА ДЕН, да, НА ДЕН!!!!!!!!! Разбрахте ли герберастки боклуци - на ден

Гост 07.10.2019 17:39:47

Елементарно, като за наивници, уговорен предварително театър. КНСБ прави протест, веднага отива при Ананиев, излизат пред медиите и казват, че догодина за болници ще се отпуснат още 200 милиона. Правят си пиар и двете страни с едни пари, които така или иначе ще се дадат. Но не и отпуснат, както се изразява бюджетарят. Просто събраните наши пари от вноски ще се увеличат с 350-400 млн. лв. поради ръста на МРЗ, БВП, пенсиите и средния осигурителен доход. Както всяка година, а не за първи път, както твърди министърът. И е логично половината от тези пари да отидат в болничната помощ, така че се прави пиар с нещо, което ще се случи и без Кокалов и Ананиев, а въпреки тях. А как ще отидат точно за заплати бе Киро и кой си ти да го гарантираш, като нито договаряш НРД /в който между впрочем не се договарят заплати/ , нито си щеф на болница. А на Кокалов да му извадят от протоколите как е гласувал в надзора при всички предложения за повишаване на цени и ще му лъсне двуличният з...к.

Гост 07.10.2019 17:33:20

Синдикатите къде се бъркат? Нямат място в система,в която нито имат някакви познания ,а и нямат нещо общо със здравеопазването ,което не се отъждествява с политическите ем пристрастия.АБСОЛЮТНО НЕНУЖНА ОРГАНИЗАЦИЯКОЯТО СИ ПРАВИ PR НА НАШ ГРЪБ.Както това стори и Мая манолова!!!

Гост 07.10.2019 17:21:23

Е като отидат 200 млн. в Здравната каса,как предлага да се увеличат заплатите?Да приемаме вместо 700 ,1500 болни за да заработи тези средства! Нали точно това недомислие докара и днешния протест!??

Гост 07.10.2019 16:32:54

Какви 200 мил . те гонят - тая година какво направи ? даде пари които бяха уж достатъчни , а сега още - на кого и защо ? Като са изчислени точно , защо още , защо от 950 целта падна на 900 при условие че вече трябва да гони 1200 лв. Какво става в това здравеопазване ?

Гост 07.10.2019 15:30:02

Най-големият бюджетар на България цяла седмица обяснява по студия и паланки, как средствата за заплати за сестрите от 60 млн. станали видители 6 млн., защото ако били останали 60 нямало да е законно да се усвоят. Ами тогава кой внесе ПМС-то в МС за 60 млн.? Няма нужда от отговор....да си ходи, но не в МФ, а у дома....

Гост 07.10.2019 14:58:30

Увеличавайте парите за болниците, стимулирайте хоспитализациите и после се чудете защо за всеки сопол се влиза в болница. Докато по света се изнасят все повече дейности извънболнично и се наливат пари в превенция и ранна диагностика. Те болниците и 1000 ще станат по чисто икономическа обосновка.

Гост 07.10.2019 14:34:37

ама нали казахте че тазгодишните 86мил стигали за 950 лв - защо давате още , на кого му трябват - догодина трябва да са 1200 и нов КТД

Гост 07.10.2019 14:32:10

А с колко ще се намалят заплатите на сестрите , защото 200мил . , разбирай точно това .

Гост 07.10.2019 14:23:10

ОСТАВКА! - не ни губи времето некомпетентен дъртак без власт! Куха кукла на конци тръгнала да реформира здравна система.. нова да въвежда.. олелеее... Колеги, оставки, як натиск и ефективни стачки- това е терапията ! Жалко че нямаме лидери, а пу*ки, с робски душици!

Гост 07.10.2019 14:18:01

Тези 200 милиона да не се окажат после 2 милиона...

Гост 07.10.2019 13:57:44

Къв колективен трудов договор бе..! Синдикатите трябва да се закрият.

Гост 07.10.2019 13:55:46

Значи, какъв е ефектът от протеста днес: Синдикалистите си направиха пиар, като същевременно изпуснаха парата от котела на недоволството и ще бъдат потупани по рамото от изпълнителната власт; Правителството получава нова глътка въздух, въпреки, че нито един проблем не е решен, нито едно искане не е постигнато и системата продължава да се срива с нарастваща скорост; Сестрите отново са излъгани; За пациентите отново липсва здравна сигурност и гарантиран достъп до лечение, но пък е потушено общественото напрежение. Поне до приключване на изборите за местна власт. Хитро!

Гост 07.10.2019 20:15:02

Да, това е ролята на комунистическите синдикати- хем правителството да е цяло (щото папкат от него) хем глупави работници да получат надежди за нещо си , което 30 години така и не се случва. Но, хората плащащи членски внос на такива изроди като КНСБ си заслужават съдбата на вечно лъгани с призрачни надежди.

БЛС-Въоръжено Крило 07.10.2019 13:22:05

Пари за семки. Реално това здравеопазване не може да върви с по-малко от 20 милиарда лева на година. И то само за да се запази персонала, не да дойдат нови хора в здравеопазването, не за повишаване на качеството ,а само за задържане на положението с наличния човешки фактор . А реално трябват не по-малко от 45 милиарда за здраве на година за да се приравни към Словения, Португалия или Гърция. И 80 милиарда за да се приравним към Австрия или Германия Сега чувам разни каскети ,които казват Аааа пари нямаме толкова Ами ще мерете бе другарки и другари .Не че това е проблем, ама и вашите деца и внуци няма да стоят в държава без здравеопазване. Ако шете.


Всичко за коронавируса
Още новини
37-годишен мъж се нуждае от средства, за да се справи с онкологично заболяване
24.04.2024 09:48:44

37-годишен мъж се нуждае от средства, за да се справи с онкологично заболяване

37-годишен мъж от Троян се бори с тежко онкологично заболяване. След дълга сага по родните болниц ...

Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ
24.04.2024 09:01:22

Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ

В Националния център по трансфузионна хематология се търсят шест медицински сестри, за да може да ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...