Четвъртък, 08 Декември 2022
03
ноем
4
 

Министърът: Трябва да има плавно намаляване на хоспитализациите

Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8-10%

Четвъртък, 03 Ноември 2022 | 19:33:31 Надежда Ненова
4

Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване изискаха от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев цялата документация, свързана с избора на терен за бъдещата Национална детска болница. По време на днешния блиц контрол той

Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване изискаха от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев цялата документация, свързана с избора на терен за бъдещата Национална детска болница.

По време на днешния блиц контрол той отговори на въпроси защо е избран конкретното място в Горна баня и защо той е най-подходящ за Национална педиатрия в сравнение с останалите четири.

„Това е най-добрия имот. В „Младост“ имотът е между блоковете, мисля, че и вие ще се съгласите, че не е най-подходящото място там. В кв. „Овча купел“, водопреносната мрежа не е предвидена за строителство на такъв обект. До Банкя, където е третия терен, достигането с транспорт с болно дете в натоварени часове през деня би отнело повече от час, а спешните структури също са далече от Банкя“, каза той.

Министърът уточни, че анализът на нуждите е направен от представители на педиатричната асоциация, следващата седмица предстои да бъде представен и пред заинтересованите неправителствени организации.

В отговор на въпрос относно работните заплати на медицинските специалисти, министърът подчерта, че проблемът е както в липсата на остойностяване на труда им, така и във високия брой планирани хоспитализации. „Пари има в системата, но са неправилно разпределени. Затова с моя екип подготвяме проект за остойностяване на лекарския и сестринския труд, който ще можем да ви представим до 10 дни. Освен това, макар да имаше увеличение на средствата, много от лечебните заведения не можаха да се възползват от това, тъй като не успяха да изработят заложените обеми дейност“, каза министър Меджидиев.

По думите му трябва да има плавно намаляване на броя на хоспитализациите, което заедно с увеличението на цените на клиничните пътеки, ще доведе до повишаване и на възнагражденията на медицинския персонал.

Министър Меджидиев подчерта, че предстоящото увеличение на цените ще е между 8% и 10%, макар и все още да не може да се каже с точност. „Това увеличение ще е трайно. По този начин ще бъдат разпределени както икономиите, направени до момента, така и резерва в бюджета на НЗОК. По този начин ще прекратим и практиката на непрозрачно разпределяне на остатъка от бюджета“, каза той и допълни, че това е помощ, но не е увеличение на заплатите, тъй като самото увеличение зависи от директорите на лечебните заведения.

Д-р Меджидиев добави, че се водят разговори с Министерството на финансите за устойчиво повишаване на заплатите за следващата година. Към момента, по данни на НЗОК, в 151 болници са повишени възнагражденията до достигане на нивата, заложени в Колективния трудов договор, а 200 не са успели да го постигнат.

По отношение на планирана ефективна стачка на медицинските сестри в МБАЛ Добрич министърът коментира, че не си спомня от повече от година да не е имало стачна готовност. „Има едни кръгове, не само в нашите среди, но и в политическия свят, които използват тези похвати, за да създават напрежение. В Добрич се произнесе Арбитража и то в ползва на болницата“, каза д-р Меджидиев. Той допълни, че по проекта за Спешната помощ в Добрич вече са направили спешното отделение и там взимат добри заплати.

„Директорът на лечебното заведение се грижи отлично за персонала си. Някои от тези сестри получават много повече от заложеното в КТД. Не го манипулирайте“, обърна се министърът към присъстващата синдикалистка Мая Илиева.

„Това, че МБАЛ Добрич дава допълнително материално стимулиране, означава ли, че трябва държи персонала на минимални заплати, а всички останало да се дава като ДМС?“, попита тя.

„Вие била ли сте някога ръководител на лечебно заведение? Била ли сте някога ръководител на нещо, освен на стачка? Какво ще стане, ако този директор не стимулира работещите клиники и му отнемете механизма ръководене с бонуси за тези, които работят?“, попита в отговор министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vref

Гост 04.11.2022 09:17:30

Тоя мишок копае дъното като министър. Все си мислех, че след Десислава Атанасова е извадена поука, но не би!

до аз 04.11.2022 09:04:10

Нека си покажат фиша тези протестиращи от Дч и да го сравнят с колегите си от другите областни болници. Присъствието на Мая Илиева е чисто политическо, подкрепено от ПП/Подписано отраслово КТД без парично покритие с ПР цел/

въпрос 04.11.2022 08:58:38

Какво прави Мая Илиева в здравна комисия, може би е сътрудник на депутат от Дч?

аз 03.11.2022 23:39:01

А ти ръководител на какво си бил! Значи да стоят на минимални заплати и брат когато реши да дава ДМС. Гиди комуняги долни!


Всичко за коронавируса
Още новини
5,8% положителни проби, един починал
08.12.2022 08:47:02

5,8% положителни проби, един починал

204 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 3519 теста, което прави 5,8% ...

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното
07.12.2022 17:33:47

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното

„Как протича омикрон?“, „Как да проверя дали съм под карантина?“, „ ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...