Неделя, 09 Май 2021
04
окт
8
 

Министърът: Увеличаването на заплатите на медицинските сестри може да стане постепенно

Петък, 04 Октомври 2019 | 11:45:32
8

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на заплатите им са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностиччния процес, както и съобразяването с финансовото състояние на

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на заплатите им са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностиччния процес, както и съобразяването с финансовото състояние на лечебните заведения“. Това каза днес по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос от дерутатите от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев относно повишаването на възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи.

Министър Ананиев обясни, че е разработена Методика за работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ. Тя била разработена така, че на базата на правила да се постигне баланс между финансовите възможности на лечебното заведение и равнището на възнаграждението на медицинските специалисти, както и справедливост и прозрачност при определянето на индивидуалния размер на възнагражденията.

„В много от лечебните заведения за болнична помощ са направени стъпки за увеличаване на възнагражденията, разбира се, в зависимост от финансовото състояние на конкретната болница. Въпрос на политика на лечебното заведение е какъв конкретен подход да се приложи при формирането на заплатите на персонала. По последни отчетни данни за септември средната основна заплата в момента при медицинските сестри е между 700 и 900 лв., а средната брутна работна заплата се движи между 1100 и 1500 лв. Работодател на медицинските сестри са изпълнителните директори и управители на болниците, но в качеството си на министър на здравеопазването съм създал необходимите условия с методиката и правилата, както и с допълнително отпуснатите средства от бюджета на МЗ и НЗОК, работодателите да актуализират възнаграждението на медицинските специалисти. Надявам се до края на годината това да бъде факт в по-голямата част от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ“, каза Ананиев.

Той уточни, че МЗ финансира едва 147 лечебни заведния в страната, а НЗОК над 350. Според здравния министър, от разговорите, които е водил, не се вижда никакво напрежение в лечебните заведения за болнична помощ. Има и подкрепа за предприетите дейстиивя от страна на БЛС.

„Всички са доволни за това, че е направена нова крачка, за да решим проблема със заплатите. Това не е еднократно действие на правителството. Ние искаме да решим този проблем, ще търсим всички възможни инструменти, за да създадем спокойствие сред медицинските сестри и лекарите да работят така, както те желаят“, заяви здравният министър.

Депутатът д-р Илиян Тимчев, репликира министъра, че НЗОК продължава да бъде филиал на министъра на финансите. Той напомни, че преди години се отклониха милиард и половина лева от бюджета на Касата, а сега 50 млн.лв. Но това не е довело до увеличение на възнаграждението на медицинските специалисти.

„За нас този модел на финансиране на здравеопазването е порочен. Очакваме законодателни инициативи и промени от вас. Не е ясно кои клинични пътеки са увеличени. Някои от болниците може да не работят по тези клинични пътеки. Ножицата между финансирането на различните болници ще се увеличава – едни ще трупат задължения, а други ще богатеят“, заяви депутатът Илиян Тимчев.

В отговор здравният министър обясни, че НЗОК има самостоятелен бюджет, тя е публична организация, има и Надзорен съвет, който взима решенията за изразходване на средставата. Надзорният съвет на НЗОК е решил да се увеличат цените на 121 клинични пътеки. От тях детските са 14, в неонатологията са 11.

„Останалите са в целия спектър на медицинските специалности. Опитахме се да увеличим цените на повечето клинични пътеки, които в продължение на години не бяха променяни. Не може да твърдите, че НЗОК е част от МЗ, защото знаете, че в Надзорния съвет има представители на работодатели, синдикати, пациенти и на държавата, т.е. взимат се предвид колективните интереси на всички“, заяви Ананиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H#yC

Мед.специалист 16.10.2019 07:00:54

От казаното разбрах,че след нова година ще получавам малко над минималната за страната работна заплата.Нищо няма да се промени.

Лекар 15.10.2019 11:12:19

Никой не мисли какще се увеличат заплатите на сестрите в доболничната помощ.

БГ 04.10.2019 14:37:27

Чичак прозт , айде ако обичаш постепенно до Димитров ден да ни освоободиш от присъствието си ! Химичката не я мисли - ще пристане на следващия !

Гост 04.10.2019 14:31:06

Кокала ще ни реши проблемите. Лекар - синдикалист! Това е оксиморон, нонсенс, небивалица. Лекарят е свободен човек със свободна професия. Ако е истински, сам си изкарва парите и не разчита на никакви синдикати и тем подобни проправителствини организацийки... Когато е некадърен, търси всевъзможни начини да си докара лев.

Гост 07.10.2019 13:46:18

Абсолютно вярно.

Гост 04.10.2019 13:48:09

Проникването на дебелия може да стане постепенно...

Гост 04.10.2019 13:18:59

"По последни отчетни данни за септември средната основна заплата в момента при медицинските сестри е между 700 и 900 лв." Обещанието е началната заплата , както е по КТД да достигне 900 , по думи на министъра 950 - още юли .

Гост 04.10.2019 13:19:38

без изключения !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента
09.05.2021 10:35:54 Надежда Ненова

Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента

Д-р Борис Таблов е завършил е медицина в Плевен през 2002 г. и е лекар трето поколение. Специ ...

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си
09.05.2021 09:51:55

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си

Качествено медицинско здравеопазване от водещи специалисти в своите области, съвременни и иновати ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...