Петък, 18 Септември 2020
19
дек
9
 

Министър Ананиев призова да не се поставя черно петно върху системата

В здравеопазването работят много честни и достойни хора, каза той

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 14:56:06 Невена Попова
9

След трагичния инцидент със смъртта на 3-годишния Александър тримата директори на лечебни заведения дойдоха в моя кабинет и заявиха, че ще подадат заявления за неплатен отпуск за времето, през което ще траят проверките. Това заяви от трибуната на Народ

След трагичния инцидент със смъртта на 3-годишния Александър тримата директори на лечебни заведения дойдоха в моя кабинет и заявиха, че ще подадат заявления за неплатен отпуск за времето, през което ще траят проверките. Това заяви от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител Антон Кутев, който го попита за причината, поради която те са били отстранени от длъжност.

Антон Кутев постави въпроса си в контекста на много сериозната кадрова криза и недостига на медицински специалисти в българското здравеопазване. Депутатът изрази мнение, че работата на лекарите е да лекуват, а не да бъдат постоянно проверявани. Постоянните проверки, по думите му всяват едно недоверие и омраза към лекарите и болниците и резултатът е видим – много медици, особено в малките населени места предпочитат да излязат изцяло на частна практика, където печелят 3-4 пъти повече, други път махат с ръка и заминават за Германия. Всичко това води до закриване на отделения, при това до ключови отделения в болниците, допълни Кутев. Той обърна внимание, също така на отстраняването на директора на УБ „Лозенец“, който само дни преди трагичния инцидент е осъществил първата у нас трансплантация на бял дроб, каквато интервенция е била предвидена за много по-отдалечен срок от време.     

Връщайки се на основната тема в депутатския въпрос министър Ананиев каза:

„Оцених решението на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ като правилно и своевременно, в качеството си на принципал на двете лечебни заведения, уважих желанието им да излязат в неплатен годишен отпуск. Намирам, че с това си поведение, те съдействаха в максимална степен за прозрачното и обективно протичане на проверката“.

Той припомни, че окончателният доклад от извършената проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, както и съпътстващите я констативни протоколи и независими експертизи, недвусмислено показват, че не са налице пропуски в диагностично-лечебния процес, провеждан от трите лечебни заведения.

Министърът коментира, че той е обещал извършването на първата белодробна трансплантация за края на 2020 или началото на 2021 г. изцяло от български екип, а операцията в УБ „Лозенец“ е осъществена заедно със специалисти от Хановер. Кирил Ананиев, че оценява успеха, постигнат в УБ „Лозенец“ и го определя като част от пътя, по който страната ни трябва да върви напред в областта на трансплантациите.

Засягайки темата за кадровата криза в българското здравеопазване, Кирил Ананиев увери народните представители, че екипът на здравното министерство полага всички възможни усилия, за да създаде условия за стабилизиране на човешкия ресурс в системата, а от друга страна разработва нормативни актове, с които улеснява специализацията на младите лекари, особено по дефицитните специалности. Също така заедно с МОН е постигната договореност за увеличаване на приема на студенти по медицина. По думите на министъра вече е решено бъдещите медицински сестри за вторите две години от срока на обучение да работят на място в лечебните заведения, което не само ще допринесе за тяхната практическа квалификация, но и ще подпомогне организационно дейността на клиниките и отделенията.       

В заключение на отговора си, министър Ананиев заяви, че няма как да не се извършват проверки заедно с компетентните органи, когато има сигнали за нарушения, но като цяло не трябва да се допуска отделни случаи да бъдат повод за обобщения, засягащи всички, които работят в системата.

Да не се слага черно петно върху здравеопазването, защото в него работят много честни и достойни хора, призова здравният министър.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AP1U

999 20.12.2019 10:40:25

Проработи вълшебното триединство на МЗ, НЗОК и БЛС, и трите представлявани от специално подбрани некадърници със съмнителен морал. Събитията от последните месеци им дадоха достатъчно поводи да подадат оставките си, но те не го направиха. Така нещата ще стават все по-зле, а основните усилия ще се насочват към промяната на няколко запетаи в НРД, за де симулира активност.

Гост 19.12.2019 19:11:00

Черното петно на българското здравеопазване има име - Кирил Ананиев

Гост 19.12.2019 20:11:50

Да не забравяме приноса на Дечката...

Гост 19.12.2019 16:48:07

И защо отстранените неправомерно от тиквата директори да са в неплатен отпуск,след като имат платен.Вкл. и отстранената д-р Георгиева?

Гост 20.12.2019 13:06:55

Абе и времето за дълъг неплатен отпуск на тиквата ще дойде. И ще го видим скоро как се пули като оня пейзан, дето го пазеше.

Истината 19.12.2019 19:44:14

За да страдат още повече, да има още по-голямо (цитирам SICаджийската мутра) "възмездие"!

Гост 19.12.2019 16:00:16

Тези хора не знаят какво правят.

Гост 19.12.2019 15:34:18

Късно е, чадо! Ти го постави!

petrov 20.12.2019 09:59:15

prosti im Gospodi! Tezi ne znaqt kakvo pravqt!R


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ открива официално новия си бипланов ангиограф
18.09.2020 13:29:52

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ открива официално новия си бипланов ангиограф

Един дълго готвен проект вече е факт в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На 24.09.2020 г. от 1 ...

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври
18.09.2020 12:35:22

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври

„Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...