Неделя, 02 Октомври 2022
19
дек
9
 

Министър Ананиев призова да не се поставя черно петно върху системата

В здравеопазването работят много честни и достойни хора, каза той

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 14:56:06 Невена Попова
9

След трагичния инцидент със смъртта на 3-годишния Александър тримата директори на лечебни заведения дойдоха в моя кабинет и заявиха, че ще подадат заявления за неплатен отпуск за времето, през което ще траят проверките. Това заяви от трибуната на Народ

След трагичния инцидент със смъртта на 3-годишния Александър тримата директори на лечебни заведения дойдоха в моя кабинет и заявиха, че ще подадат заявления за неплатен отпуск за времето, през което ще траят проверките. Това заяви от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител Антон Кутев, който го попита за причината, поради която те са били отстранени от длъжност.

Антон Кутев постави въпроса си в контекста на много сериозната кадрова криза и недостига на медицински специалисти в българското здравеопазване. Депутатът изрази мнение, че работата на лекарите е да лекуват, а не да бъдат постоянно проверявани. Постоянните проверки, по думите му всяват едно недоверие и омраза към лекарите и болниците и резултатът е видим – много медици, особено в малките населени места предпочитат да излязат изцяло на частна практика, където печелят 3-4 пъти повече, други път махат с ръка и заминават за Германия. Всичко това води до закриване на отделения, при това до ключови отделения в болниците, допълни Кутев. Той обърна внимание, също така на отстраняването на директора на УБ „Лозенец“, който само дни преди трагичния инцидент е осъществил първата у нас трансплантация на бял дроб, каквато интервенция е била предвидена за много по-отдалечен срок от време.     

Връщайки се на основната тема в депутатския въпрос министър Ананиев каза:

„Оцених решението на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ като правилно и своевременно, в качеството си на принципал на двете лечебни заведения, уважих желанието им да излязат в неплатен годишен отпуск. Намирам, че с това си поведение, те съдействаха в максимална степен за прозрачното и обективно протичане на проверката“.

Той припомни, че окончателният доклад от извършената проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, както и съпътстващите я констативни протоколи и независими експертизи, недвусмислено показват, че не са налице пропуски в диагностично-лечебния процес, провеждан от трите лечебни заведения.

Министърът коментира, че той е обещал извършването на първата белодробна трансплантация за края на 2020 или началото на 2021 г. изцяло от български екип, а операцията в УБ „Лозенец“ е осъществена заедно със специалисти от Хановер. Кирил Ананиев, че оценява успеха, постигнат в УБ „Лозенец“ и го определя като част от пътя, по който страната ни трябва да върви напред в областта на трансплантациите.

Засягайки темата за кадровата криза в българското здравеопазване, Кирил Ананиев увери народните представители, че екипът на здравното министерство полага всички възможни усилия, за да създаде условия за стабилизиране на човешкия ресурс в системата, а от друга страна разработва нормативни актове, с които улеснява специализацията на младите лекари, особено по дефицитните специалности. Също така заедно с МОН е постигната договореност за увеличаване на приема на студенти по медицина. По думите на министъра вече е решено бъдещите медицински сестри за вторите две години от срока на обучение да работят на място в лечебните заведения, което не само ще допринесе за тяхната практическа квалификация, но и ще подпомогне организационно дейността на клиниките и отделенията.       

В заключение на отговора си, министър Ананиев заяви, че няма как да не се извършват проверки заедно с компетентните органи, когато има сигнали за нарушения, но като цяло не трябва да се допуска отделни случаи да бъдат повод за обобщения, засягащи всички, които работят в системата.

Да не се слага черно петно върху здравеопазването, защото в него работят много честни и достойни хора, призова здравният министър.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4DA2

999 20.12.2019 10:40:25

Проработи вълшебното триединство на МЗ, НЗОК и БЛС, и трите представлявани от специално подбрани некадърници със съмнителен морал. Събитията от последните месеци им дадоха достатъчно поводи да подадат оставките си, но те не го направиха. Така нещата ще стават все по-зле, а основните усилия ще се насочват към промяната на няколко запетаи в НРД, за де симулира активност.

Гост 19.12.2019 19:11:00

Черното петно на българското здравеопазване има име - Кирил Ананиев

Гост 19.12.2019 20:11:50

Да не забравяме приноса на Дечката...

Гост 19.12.2019 16:48:07

И защо отстранените неправомерно от тиквата директори да са в неплатен отпуск,след като имат платен.Вкл. и отстранената д-р Георгиева?

Гост 20.12.2019 13:06:55

Абе и времето за дълъг неплатен отпуск на тиквата ще дойде. И ще го видим скоро как се пули като оня пейзан, дето го пазеше.

Истината 19.12.2019 19:44:14

За да страдат още повече, да има още по-голямо (цитирам SICаджийската мутра) "възмездие"!

Гост 19.12.2019 16:00:16

Тези хора не знаят какво правят.

Гост 19.12.2019 15:34:18

Късно е, чадо! Ти го постави!

petrov 20.12.2019 09:59:15

prosti im Gospodi! Tezi ne znaqt kakvo pravqt!R


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари
02.10.2022 09:30:36 Невена Попова

Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари

Проф. Петър Маринов е председетел на Националната асоциация на експертите по психично здраве. ...

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
02.10.2022 08:37:52

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

298 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 24 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...