Неделя, 01 Ноември 2020
26
март
2
 

Министър Ананиев: Ако не можем да произвеждаме противозмийски серум, ще го извадим от ПЛС

Четвъртък, 26 Март 2020 | 15:47:08 Надежда Ненова
2

Активното вещество на противозмийския серум се получава от плазма на коне, имунизирани с отрова на пепелянка. Поради липса на такива коне - донори на хиперимунна конска кръв, временно е спряно производството му. При отстраняване на проблема, производст

Активното вещество на противозмийския серум се получава от плазма на коне, имунизирани с отрова на пепелянка. Поради липса на такива коне - донори на хиперимунна конска кръв, временно е спряно производството му. При отстраняване на проблема, производството ще бъде възстановено. При невъзможност то да се възстанови, ще бъде спазена процедурата по изключване на серума от Позитивния лекарствен списък. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов във връзка с липсващия серум в лечебните заведения в България. „Лечебните заведения изпитват сериозен недостиг от противозмийски серум и дори се говори за евентуалната му доставка от чужбина. Производител на противозмийския серум досега беше „Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД. Поради сериозни проблеми в дейността си фирмата не може да произведе необходимите количества“, казва доц. Йорданов.

По думите на депутата „Бул Био“ е закупил ферментатор с обем 850 литра за производство на серуми на стойност 760 000 евро без ДДС, който е доставен преди година в базата на фирмата в в Суходол, след съхраняване продължително време във фирмата производител. Ферментаторът стоял неразопакован и не са били извършени никакви дейности по подготовката на инфраструктурата за монтаж и пускането му в действие. „Като принципал на „Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД защо не упражнихте контрол върху дейността на фирмата? Налице са сериозни данни за безстопанственост с възможно нанесена вреда за почти 1 000 000 евро. Какви ще бъдат Вашите действия оттук нататък и в крайна сметка как и кога ще осигурите необходимите количества противозмийски серум за здравната мрежа в България?“, пита доц. Йорданов.

„Ферментаторът е закупен във връзка с желанието на фирмата да сертифицира производствените зони на животински кръвни продукти, съгласно изискванията на Добрата производствена практика и повишаване капацитета на съществуващото производство. Апаратът се съхранява в оригиналната опаковка, неразпечатан, в затворено помещение, предпазен от външни влияния. Поради липса на суровина (хиперимунна конска плазма) за производството на серуми, към настоящия момент не са предприети мерки за осъвременяване на производствената площ на Животински кръвни продукти (в частта за въвеждане в експлоатация на ферментатора) и пускането на ферментатора в действие“, казва министър Ананиев.

„От възникването на проблема с липсата на коне целенасочено се търси алтернативен конезавод, който да отговаря на регулаторните изисквания да произвежда само хиперимунна конска плазма, тъй като тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите по селектиране и продажба на чистокръвни породи коне. Инвестициите, разходите и изискванията за производство на плазма са големи. Продължава търсенето на нов доставчик на хиперимунна конска плазма за производство на Snake venom antiserum Bul Bio suspension for injection, като „Бул Био“ води преговори за започване на съвместни дейности по производство на хиперимунна плазма с „Торлак“- Сърбия, „Бутантан“- Бразилия и „Тюрк Илач“ - Турция. Министерство на здравеопазването остава с увереност, че гореописаната ситуация ще бъде решена в най-скоро време.

Припомняме, че проблемът с производството на противозмийски серум у нас възникна, след като единственият производител и доставчик на страничен животински продукт в България - фирма „Ветбиофарм“-Враца се оказа в невъзможност да покрие повишените изисквания на Закона за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти за установяване на здравни правила. „Въпреки положените усилия и целенасоченото търсене е трудно да се намери друг действащ конезавод, който да произвежда само хиперимунна конска плазма, тъй като съгласно посочените нормативни изисквания тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите по селектиране и продажба на чистокръвни породи коне, а освен това изискванията, инвестициите и разходите и за производството на плазма са големи“, казва на 25 ноември 2019 г. министър Ананиев отново в отговор на депутатски въпрос.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c@nM

ANNA 24.04.2020 13:54:40

ИМАМ ЕДИН- ДВА КОНКРЕТНИ ВЪПРОСА КЪМ Г-Н АНАНИЕ.......................ЗАЩО ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ НЕ ПРИЕМАТ БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС ???? И ВТОРИЯТ, ПРОВЕЖДАТ ЛИ СЕ ОЩЕ ТЪРГОВЕ ЗА ЛЕКАРСТВА ПО " ПОЗНАТИЯТ" ВИ И ОДОБРЕН ОТ ВАС НАЧИН ????

Гост 26.03.2020 16:01:07

Тюрк Илач ще ни спаси от змиите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...