Неделя, 09 Август 2020
13
апр
1
 

Министър Ананиев: Алгоритмите за лечение на COVID-19 с хлорохин са изготвени от МЕС

Понеделник, 13 Април 2020 | 12:48:51 Надежда Ненова
1

Тъй като липсва етиологично лечение и ваксина за пандемия от коронавирус, компетентните медицински специалисти в страната следват препоръките за лечение на СЗО. С цел въвеждане на единен диагностичен и терапевтичен подход, към Министерския съвет беше с

Тъй като липсва етиологично лечение и ваксина за пандемия от коронавирус, компетентните медицински специалисти в страната следват препоръките за лечение на СЗО. С цел въвеждане на единен диагностичен и терапевтичен подход, към Министерския съвет беше създаден Медицински експертен съвет (МЕС), който включва специалисти от основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVJD-19 и неговите органни усложнения. В резултат на работата на МЕС е изготвен доклад с алгоритми за поведение, диагностика и лечение при пациенти с коронавирус, както и ръководство с предложени терапевтични алгоритми, включващи лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително състоянието на болните и потискат развитието на вируса. Това са лекарства с международно непатентно наименование Хлорохин, Хидроксихлорохин и Азитромицин, за които от Министерство на здравеопазването са предприети действия за своевременното им осигуряване и ограничаване па износа предвид бързото разпространение на вируса в световен мащаб и многократно увеличеното им търсене.

Това се казва в отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев относно използваните медикаментите в болничните заведения за лечение на COVID-I9.

Министърът съобщава, че по данни ИАЛ, освен разрешените в страната лекарствени продукти за лечение на възникнали усложнения от бронхопневмонии, се осигуряват и лекарствени продукти с активни вещества, препоръчани от СЗО, като показани за потенциално ефикасни при лечение на COVID-19. Осигуряването им се случва чрез дарения от фармацевтичните компании, международни договори и по Наредба 10.

Това са лопинавир/ ритонавир (понастоящем разрешен за лечение на СПИН, ддарение от страна на притежатели на разрешение за употреба).

Хидроксихлорохин и хлорохин (понастоящем разрешен по национална процедура за лечение на малария и някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит - дарения от ПРУ, междуправителствен договор с Китай и доставки по Наредба 10.

Моноклонални антитела с активност по отношение на някои компоненти на имунната система-създадена е организация от министерство на здравеопазването за съгласувано с Националния оперативен щаб за предоставяне на налични количества извън одобрените от представителя на ПРУ към лечебните заведения.

Значителни количества от посочените лекарствени продукти са постъпили за разпределение от Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб и ще бъдат разпределени към лечебните заведения, а останалите количества предстои да бъдат доставени.

Министърът припомня, че със заповед от 20 март е забранил износа на лекарствени продукти на хинннова основа е цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Със Софарма АД е постигнато споразумение за производство и доставка на лекарствения продукт Analgin-Chinin 250 mg tablets х 20 (INN Metamizole sodium 200 mg. Quinine hydrochloride 50 mg), който няма подновено разрешение за употреба в страната. Производството ще бъде бъде в съответствие  с разрешението за употреба на Руската федерация и ще се осигурява по реда на Наредба №10, както и на условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от ПЛС. Разпределението на осигурените от M3 количества ще се извършва от Оперативния щаб в съответствие с нуждите на лечебните заведения в страната.

Лекарственият продукт с международно непатентно наименование хидрохлорин, който има разрешение за употреба с търговско име Resochin (Bayer AG), е включен в ПЛС.

„Това ще позволи лекарственият продукт хлорохин да се доставя на лечебните заведения за болнична помощ по реда на горецитираната Наредба №10. Активно се се проучват възможностите за производство му у нас. Следва да се има предвид, че видът и количествата на необходимите, респ. осигурявали лекарствени продукти за лечение на COVID-19, както и тяхното разпределение се осъществява по предложение на Националния оперативен щаб съгласно Решение на Министерския съвет от 25.03.2020 т. за одобряване на доклад на министъра на здравеопазването за създаване на организация за осигуряване на лични предпазни средства, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и други, предназначени за превенция, ограничаване на разпространението, диагностика и лечение на COV1D-19", казва министърът.

Към момента, по данни от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, иновативните фармацевтични компании изследват около 30 лекарствени продукта за лечение на COV1D-19, за да се установи тяхната ефективност срещу инфекцията с новия коронавирус. Европейската агенция по лекарствата обяви, че поддържа тесен контакт с близо 40 фармацевтични компании, които разработват и проучват действието на лекарствени продукти срещу COVID-19, но на база на представените предварителните данни, все още няма доказано ефективно лечение за заболяването.

„В тази връзка, Министерство на здравеопазването ще продължи да предприема всички необходими действия за обезпечаване на лечението на пациентите с COVID-19 с всички лекарствени продукти, за които в споделените терапевтични протоколи и научни съобщения от страни с опит в лечението на инфекцията, има данни че показват терапевтична ефективност срещу новия коронавирус, и са утвърдени от водещите специалисти в страната в националните терапевтични алгоритми“, пише още министърът. .

Припомняме, че на сутрешния брифинг беше обявено, че са доставени над 16 000 дози хлорахин и хидрохлорин за лечение на пациенти с коронавирус. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8%V@

Dr_Doolittle 13.04.2020 20:20:18

Тивката се просълзяваше от аналгин-хинина от соца и глуапаците от МЗ му го дадоха ( в съответствие с колхозния модел здравеопазване на Руската Федерация) . Колеги я напишете какво мислите за утре когато неграмотното население ще почне да лапа аналгин-хинина като лукчета и се озовем в държава с оглушали лелки и чички с напредваша бъбречна и чернодробна недостатъчност....КЪде и в коя държава в нормалната Европа е разрешила това....?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест
08.08.2020 12:51:33

Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест

Служители на Столичния инспекторат ще преминат обучение за действия при внезапен сърдечен арест с ...

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...