!
Събота, 20 Юли 2024
11
май
10
 

Министър Ананиев: Бонусът от 1000 лв. за хората на първа линия остава до края на епидемичната обстановка

Не е установено поставяне на стентове на хора, които нямат нужда от това, в МБАЛ-Пазарджик

Понеделник, 11 Май 2020 | 09:38:59
10

Премахването на извънредното положение няма да премахне допълнителния бонус от чисти 1000 лв. за тези, които са на първа линия, в това число и нашите РЗИ, Спешната медицинска помощ. Това ще продължи докато продължи извънредната епидемична обстановка. Т

Премахването на извънредното положение няма да премахне допълнителния бонус от чисти 1000 лв. за тези, които са на първа линия, в това число и нашите РЗИ, Спешната медицинска помощ. Това ще продължи докато продължи извънредната епидемична обстановка. Това каза вчера пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод отмяната на извънредното положение в страната.

Той уточни, че през месец март тези суми са получени от над 2200 души, работещи на първа линия, а за април, които ще бъдат изплатени през месец май, тези пари ще бъдат дадени на 3800 души. Причината е, че повече лечебни заведения са ангажирани с лечението на заразени с коронавирус.

За МБАЛ-Видин министър Ананиев каза, че лечебното заведение функционира, независимо от трудностите, които има в две от отделенията в болницата. „Направено е преструктуриране на персонала в болницата във Видин и в тези отделения, в които няма много пациенти, съответно медицинският и немедицински персонал е насочен към отделенията, в които лежат хора с носители на коронавирус. Когато това вече няма да е недостатъчно, ние сме създали необходимата организация болните да бъдат превозвани до съседни болници, дори в болници до близки други областни градове, където сме координирали действията заедно с Център за спешна медицинска помощ. Освен това сме написали писмо до всички РЗИ-та да окажат въздействие и ако има доброволци, те да дойдат за известен период от време“, каза Кирил Ананиев.

По отношение на ситуацията в Ямбол министърът заяви, че не смята, че на този етап е необходима карантина на града. „МБАЛ-Ямбол също функционира, там има и частна болница, която може да окаже помощ или чрез изпращане на свои медицински кадри в болницата, или, ако това нарушава екипността на работата на тази болница, те да приемат съответно пациенти от МБАЛ-а. В другия случай може да се превозват хора и до други областни градове, където да им се окаже помощ. Засега на национално равнище нямаме проблем с поемане на хората, които са носители, или са болни с присъствието на коронавирус“, каза министър Ананиев.

Той коментира и намалението с 50 процента на инфарктите и инсултите през последния месец. „Мисля, че намалението на инсултите и инфарктите идва не толкова, че всичко се е оправило в тази посока и българинът е станал по-здрав, а по-скоро от притесненията на хората в тези условия на коронавирус“, каза министър Ананиев. По този повод той съобщи и че не е установено поставяне на стентове на хора, които нямат нужда от това, в МБАЛ-Пазарджик. Припомняме, че в края на септември 2019 г. д-р Петър Лазов беше обвинен, че е поставял стентове на здрави хора и по този начин е източвал Здравната каса. „Чисто документално няма нарушение в лечебния процес. Наистина буди съмнение такава концентрация върху един лекар, но явно той е от тези лекари, които е търсен от гражданите. Но, така или иначе, аз смятам, че не е морално да има такова струпване на процедури“, каза министърът.

По отношение на противоепидемиологичните мерки министър Ананиев заяви, че е убеден, че хората разбират, че няма как да не продължат да се изпълняват и за в бъдеще. „Ние трябва да създадем такава правна среда, която да ни позволи да не допускаме да се случват непреодолими или трудно преодолими щети за здравето и живота на българските граждани“, каза той.

„Ние взимаме колективни решения, работим в екип МЗ, МС, министър-председателя и моите колеги от МС, както и НОЩ, в някои от проблемите участва и логистичния координационен център, така че ние взимаме екипни решения, които след дискусия, дебат, обсъждане… Ако погледнем от чисто правна гледна точка органът, който издава този административен акт, е министърът на здравеопазването и естествено нося съответната отговорност. Опитът ми през тези няколко месеца обаче показа, че при този начин на формиране на единно мнение и издаване на индивидуален акт, резултатите са изключително добри“, допълни министърът.

По думите му резултатите показват ниско ниво на заболяване, удължаване на процеса на заболяване за период, през който могат да се предприемат адекватни мерки, за да не се стигне до пикови ситуации.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
maR4

futurehealth 16.05.2020 09:58:52

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

До разните му РЗОК и НЗОК 11.05.2020 15:17:05

Ей, каяци, вие искате по цял ден да си клатите краката, да пиете кафе, да клюкарствате, и на края на месеца да приберете и заплатка и 1000 бонуси. Нещо сте наглички. Какво сте работили през тази година? Кьорав контрольор не е идвал при нас, докато преди на месец ту РЗОК, ту НЗОК, а за цвят и мирис - одита. Сега никой! Но за 1000 лева оревахте света.

Янко 11.05.2020 13:01:20

Защо не всич в цсмп ме получават по 1000 лева нима те не са изложени на най голям риск.

Гост 11.05.2020 12:23:31

Парадоксът е ,че чантаджиите от РЗИ, (които десетилетия не са работили по същество) получават 1000 лева за наблюдение на карантиниран пациент нямащ записан личен лекар, а личните лекари за същата работа -не. Нито някой им осигурява лични предпазни средства. И всички си мълчат. Ами като приемате, че дейността на личните лекари не заслужава ,на какво основание някакви деквалифицирани лекари от РЗИ го заслужават ? Ето за такова перверзно отношение нямате лекари на терен и няма и да имате. Комадировайте си тъпанарите от МЗ и РЗИ

ОПЛ 11.05.2020 11:32:02

Малко и вие да поработите нещо що годе смислено. Но и това ви е трудно, поне половината качени в електроннага система за карантинираните са без записани телефони.

Рзок 11.05.2020 12:00:18

То като те командироват във Видин и тебе да помагаш ще запееш друга песен ОПЛ !

Гост 11.05.2020 12:41:14

Глупаците от РЗОК първи ще ви командироват. Започвай да тренираш как се слага стетоскоп ,че и това не знаете деквалифицираните чички с печата и кламера от офисчето. Eдно EKG няма да може да сложите електродиите както трябва

Гост 11.05.2020 13:02:16

От такива като тебе колега си разваляме авторитета !!

RZOK 11.05.2020 10:22:47

Докога ще дежурим на границата по 12 часа бре ТУЛУПИ ? Ако бяхте ходили в казарма щяхте да знаете, че през два часа те сменят, за да отдъхнеш а тук по 12 часа без почивка в мизерни условия и страх от зараза! То за кратко време бива ама Вие решихте, че така ще е и в бъдеще! Ние граничари ли сме или поне да ни плщахте като на митничари та да си заслужава да си рискуваме здравето и живота заради Вашите нескопосани решения!!Ако на РЗИ това им е задължение то на нас не е !

Гост 11.05.2020 10:22:11

В Германия 200 Е/час за медиците на първа линия.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...