Вторник, 22 Октомври 2019
05
юли
 

Министър Ананиев: Дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия (Обновена)

Най-важното е преодоляването на кадровия дефицит, смята Нигяр Джафер от ДПС

Петък, 05 Юли 2019 | 10:41:56 Маргарита Иванова
17

„Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента относно състоянието на здравеопазването в Северозападна България. "До края на тази година ще има нови

„Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента относно състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

"До края на тази година ще има нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за 3-години, нови правила за медицински дейности. Ще инвестираме в купуването на линейки. Работим в посока специализацията на лекари. Подготвяме и нова стратегия за развитие на здравеопазването в България“, обясни още Ананиев.

Той отново потвърди, че няма да се закриват отделения, а напротив - ще се откриват нови.

"В последните 2-3 седмици обиколих редица болници в различни региони на страната. Има областни болници, които работят прекрасно. Тези здравни заведения, които имат нужда от специална подкрепа, са във Видин, Враца, Ловеч, Кюстендил, Хасково. Там отделяме специално внимание, водим разговори с кредитори и банки, разсрочваме задължения, постигаме договорки да не блокират сметките на болниците, за да може персоналът да си получава възнагражденията. Всички инструменти, които имаме налични, ги използваме. Преди година и половина, когато заех този пост, се говореше за фалит на поне 20 болници в страната. Сега има трудности с няколко лечебни заведения, но

за фалити не можем да говорим"

, каза още министър Ананиев в парламента.

Министърът описа накратко състоянието на 3-те големи болници в Северозапада.

Той сподели, че сред оздравителните мерки за болницата във Враца са, че в отделенията по спешна медицина, образна диагностика и реанимация ще се търсят допълнителни специалисти. Специализантите ще идват направо от студентската скамейка. 8 млн. лв. са просрочените задължения на болницата. ще има банков кредит за оздравяване финансовото състояние на лечебното заведение, каза Ананиев.

Във Видинската болница дълговете се обслужват равномерно, няма опасност от запор на сметките. Проблем има с намирането на медицински специалисти.  Според Ананиев АГ-отделението и това по физикална терапия имат потенциал на развитие. Едва 100 раждания от началото на годината във Видинската болница е имало.

Болницата в Монтана е в добро финансово състояние, има недостиг единствено на уролози.

113 хиляди пациенти са преминали през общо 2480 легла в болниците в трите области за м.г.

„Гражданите на тези три области са еднакво важни за правителството, както всички останали граждани у нас. Нашата цел е тези граждани да имат достъп до здравеопазване, каквото е в цяла Европа, качество на медицинското обслужване. В този дух бяха и разговорите ми с директорите на трите болници във Видин, Враца и Монтана. Няма нужда да се закриват отделения или клиники. А обратно – има нужда да се стабилизират.

Основният проблем това са медицинските специалисти.

Ние набелязахме конкретни мерки за всяка една от тези болници. Другият проблем е демографската криза и намаляването на потока на пациенти в тези болници.

Във Враца ще възстановим отделението по инвазивна кардиология, както по съдова хирургия. Говорихме за оптимизиране структурата на отделенията и на персонала“, обясни по време на изслушването в Народното събрание министър Ананиев.

Той даде данни и за недостига на кадри в болниците в тези три области. Във Видин липсват специалисти по лъчелечение, гръдна хирургия, детска хирургия, съдова хирургия и урология. Във област Враца има недостиг на кадри по гръдна, кардио- и съдова хирургия, а в Монтана по кожни и венерически заболявания, ревматология, лъчелечение, кардиохирургия.

„Аз не поставям финансовите условия на първо място. За мен е водещо населението да получи истинска здравна помощ – това е най-важното. Все пак, финансовият въпрос е важен, защото редица правителства преди мен са натрупали

150 млн. лв. дългове на болниците

към момента. Но аз трябва да изям горчивите плодове от това. И го правя. От 2 седмици правя срещи с банките в България, за да изработим финансови инструменти, с които да намалим тази тежест мърху болниците. Когато тече 10% наказателна лихва, нищо не е в състояние да облекчи финансовото състояние на болниците. От Асоциацията на банките имам увереността, че ще го гледаме този проблем комплексно, но за болниците във Видин и Враца сме напреднали много в тези преговори.

Трябва да има визия за развитието на здравеопазването. Аз имам своята визия накъде да вървим и ще я представя на 15 юли на обществена дискусия. Наредба №1 за специализациите и прием на студенти във висшите учебни заведения, както и на специалистите по здравни грижи – това са 2 изключително важни момента. Влизайки наредбата в сила, ще имаме 10-годишен период, в който ще знаем колко специализанти ще влязат за обучение и колко лекари ще излязат от МУ“, коментира още министър Ананиев.

„Задълбочаващите се дисбаланси в здравните грижи в отделните региони на страната стават проблем на системата. Смятаме, че проблемът с човешките ресурси е основният. Протестите и колективната оставка на работещите във Видин бяха отчаян опит да бъдат чути. Има огромен проблем в обслужването на населението в отделни региони. Най-важното всъщност, е преодоляването на кадровия дефицит, имате механизми, по които да го направите, г-н министър. Ще проследим какво се случва с наредбата за специализациите на млади колеги. Можете да влияте върху мениджмънта. Болницата в Лом например, има повече приходи и по-високи нива на компетентност от тези във Видин и Враца. Т.е.

мениджмънтът има значение, тези хора се назначат от вас, г-н министър.

Единствено болницата в Монтана стои много добре – там ръководството има мислене, което е свързано с реалната ситуация“, каза депутатът д-р Нигяр Джафер от ДПС след изслушването на здравния министър.

Отношение по темата взе и депутатът Владимир Тошев от ГЕРБ, който заяви следното: „Дискусията се политизира, нещата са наистина сложни. Във Видинската болница проблемът е, че няма кой да работи, няма кой да изкарва парите. От януари до юни т.г. имаме от 65 000 до 200 000 лв. месечно незаработени суми по линия на НЗОК. 911 хил. лв. евентуално могат да заработят кадрите в болницата във Видин, но има 213 хил. лв., които не са изработени по НЗОК за юни месец. Трябва да помислим за специализанти и млади специалисти в болницата, за подобряване на условията при които работят, да предоставяме общински жилища на млади специалисти. Аз ще давам лични стипендии на лекари с обвързване да се върнат да работят след това във Видин“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pKB6

Запознат 09.07.2019 17:08:00

Абе, Дедоо. Глей какво правят в норалните държави с хората с къщите за гости. Тука Гигито от Медицински надЗОР още я държиш.....Гледай и се учи, а покрай теб и Роската...., но ще се дойде водовден и за вас: https://blitz.bg/svyat/ne-e-za-vyarvane-kshcha-za-gosti-vze-glavata-i-na_news684422.html

Unknown 08.07.2019 23:29:49

Абе Дъртак, още ли не си уволнил Гигова от Медицинския надЗОР, заради къщата за гости?

Гост 06.07.2019 00:00:20

Може и да има демографски срив в Северозапада /във Видин умират 450, а се раждат 60, но това не трябва да бъде оправдание за т. нар. преструктуриране на ОБЛАСТНИ болници. В трите града има по 60 хиляди души население . Ако сметнем и населението в селата наоколо - това са три пъти повече хора. Остава да затворят и полицията и пожарната , да махнат бариерите и да отворят границата. Нито румънци ще дойдат , нито сърби ! След като оптимизира по този начин северозападния район , министърът ще трябва да оптимизира и останалите 3-те други "ъгъла" на Родината, за да има зоб за близо 200 /не са 150/ частни болници, за да може да се ликвидира здравеопазването и болничната система на страната

Гост 08.07.2019 09:46:29

Ами тъпаците за които гласуваш, като не могат да осигуряват нормален живот на населението и управляват Северозапада просто да дадат тази територия на Сърбия или Румъния- ТОВА ЗАСЛУЖАВА ТАЗИ КОЧИНА, това не е държава ,а просто анархокимунистическа дупка . Нека нормални държави да поемат тези земи. Защото иронията е,че Сърбия и Румъния с по-нормални държави от кочинката, a населението не е длъжно да търпи мутрокомунисти в 21 век, които ги държат в мизерия

Гост 06.07.2019 09:15:53

Киро, Жени и Дечо са сложени от сарайските хидроинженери именно с тази цел.

Гост 06.07.2019 21:07:03

АБСОЛЮТНО ТОЧНО!

UK doctor 05.07.2019 19:21:47

Ананиев, защо не почнеш с търсенето на отговорност не тези, които са натрупали дълговете?

Гост 05.07.2019 20:46:10

ха-ха-ха , и не си информиран ,че Киро Ментата вече известен като Киро Гангрената е бил поне 10 години в Надзорния съвет на НЗОК и е един от виновниците за дълговете на Касата към чужди здравни фондове и болници и днешеното плачевно състояние на здравната система.

Гост 05.07.2019 15:05:31

Щом такова е т.нар заработване, значи няма търсене, а и какво търсене да има в една област с под 100000 души. Преструктуриране и съкращаване на разходите. Детско, вътрешно, неврология, инфекциозно, акушерство и елементарна хирургия с ортопедия. Другите, в София. Инфарктите, във Враца. А и болниците не са социални заведения, каквито частично винаги са били областните болници и напълно т.нар общински.

Гост 05.07.2019 20:42:18

Какво значи заработване бе с мизерните плащания и неостойностения труд. Болнииците фалират защото разходите за поддържане на работещо здравно заведение са много по-големи от подхвърлените от комунистите пари. Все едно да направиш хляба 10 стотинки и да кажеш ,че хлебарниците не заработват достатъчно и трябва да затворят. Кой ще ти омеси хляб утре бе аланкоолу. И ти Ще тичаш с дете на ръце да търсиш лекар когато затворят ,ама си сигурно някой селянин натресъл се в София , който си мисли ,че не е негов проблем още

Гост 05.07.2019 14:56:08

Toя чичак е цар на кухите фрази, нищоправенето и тупането на топката. Егати и държавата щом Кирето ни е единствен и незаменим финансист!

Гост 05.07.2019 13:19:43

Артист бе, театрал, Маяковски направо. Е, малко се е насрал и вони , ама пък какъв устрем и патос: 'Дайте шанс на здравното дело' Някъде в празното космическо пространство .Алоо извънземните 'Дайте шанс на здравното дело'. Антракт.

Гост 05.07.2019 12:25:56

НРД за 3 години, а ,нещастници. За да може гарантирано да стоят заплащанията на здравните изпълнители на унизително ниски нива . Нито остойностяване на труда, нито актуализирани цени на медицинските дейности ,нито актуализация на потребителската такса. Колко чудесно и добре измислено от мутромилиционерите . С любезното съучастие на овчите организации БЛС и второто нейно копие 'НСОПЛБ' Ура ,другари КПСС-БКП-КПСС-БКП

Лъчко Акъла 05.07.2019 11:22:56

Ха, ха , ха...... ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС ЗА СРАСЯВЯНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е КИРЧО МЕНТАТА ДА СПРЕ ДА СЕ МОЛИ А МНОГО БЪРЗО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА !

В този ред на мисли 05.07.2019 13:51:23

По-важното е Жени Начева да се прости с поста си преди това, в спешен порядък.

Гост 05.07.2019 16:28:18

Ако Начева напусне , много разбойници и крадци в здравеопазването ще си бият гъза в тавана от щастие .

Гост 05.07.2019 20:30:50

Ти това грозно нагло чудовище да не го имаш за стожер на честността а ? Нещастни герберасти грабещи лекарския труд


Още новини
Нападнаха служителка на Спешна помощ в Петрич
22.10.2019 10:37:01

Нападнаха служителка на Спешна помощ в Петрич

Служителка на Спешна помощ-Петрич е била нападната от придружител на пациент с влошено здравослов ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...