Понеделник, 28 Септември 2020
25
ноем
 

Министър Ананиев: Донорството е сравнимо само с раждането на новия живот

Отличия получиха девет семейства, чиито благородни решения да дарят органите на свои близки позволиха на 32-ма българи и 9 чужденци да живеят

Понеделник, 25 Ноември 2019 | 10:31:22


„Обръщам се с признателност към семействата, които в най-тежкия за тях момент, когато са загубили свой близък, са взели благородното решение да дарят органите му, за да спасят човешки животи: Вие имате големи сърца и знаете цената на живота. Прек

„Обръщам се с признателност към семействата, които в най-тежкия за тях момент, когато са загубили свой близък, са взели благородното решение да дарят органите му, за да спасят човешки животи: Вие имате големи сърца и знаете цената на живота. Прекланям се пред благородството ви. Ценя високо усилията на българските лекари, ангажирани в областта на донорството и трансплантацията, които със своя професионализъм са гордост за нашата страна, а с доброто, което са сторили за своите пациенти, дават вяра и надежда на всички нас.“ С тези думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се обърна към присъстващите на церемонията по връчването на Годишните отличия за принос към донорството и трансплантацията в Република България през 2019 г.

 „С Националната кампания „Да! За живот!“ Министерството на здравеопазването и  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ си поставиха за задача повишаването на обществената осведоменост относно същността и значението на донорството и трансплантацията. Има каузи, от които много хора се дистанцират, дали защото не виждат смисъл или защото се съмняват в крайния резултат. Тази не е от тях. Кампанията „Да! За живот“ е изпълнена със съдържание, защото да дариш на някого втори живот е сравнимо само с раждането на новия живот“, каза още министър Ананиев. Той увери семействата на донорите и присъстващите лекари, че това няма да е първият и последен път,

в който се отличават близките на донорите и лекарите

„Тези отличия ще станат ежегодни и ще бъдат стимул и мотив за постигане на повече спасени животи“, увери той.

Отличия получиха девет семейства, чиито благородни решения да дарят органите на свои близки позволиха 32-ма българи и 9 чужденци да получат шанс за втори живот. Други 46 отличия бяха връчени на лечебните заведения, координаторите по донорство и медицинските екипи, благодарение на които тази година у нас успешно бяха реализирали 14 донорски ситуации и извършени 32 трансплантации.

„Днес правим една първа крачка. Не зная дали е закъсняла, но е потребна. Днес искаме да поднесем своята признателност и благодарност към всички, които имат отношение към една трансплантация. Това са на първо място близките, които взимат решението да спасят друг човешки живот. Искам да изкажа и благодарността си към координаторите по донорство, както и към лекарите оператори, които извършват трансплантациите. На лекарите и медицинския персонал, които се грижат за трансплантирания в следтрансплантационния период, също благодаря”, каза в своето обръщение изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” Росен Иванов.

Министър Кирил Ананиев връчи статуетка „Звезда“ и благодарствено писмо на девет семейства на донори, които са дали съгласие органите на техни близки да спасят непознати хора. Сред тях бяха Тереза Ралева, Йордан Александорв, Магдалена Кушлева, Ангел Ангелов, Даниела Йорданова, Детелина Муладжова и Димитрина Станева.

Отличия за неуморния си труд и професионализъм от изпълнителния директор на ИА „Медицински надзор“ Росен Иванов получиха коррдинаторите по донорство и директорите на болниците, в които бяха реализирани всички

14 донорски ситуации през тази година

Най-много – пет от тях, са във великотърновската МОБАЛ “Стефан Черкезов”, където отличия получиха директорът д-р Стефан Филев и координаторите д-р Сибила Маринова и Ваня Лъчезарова. Техните усилия спасиха живота на 10 наши сънародници и 2-ма чужденци.

През настоящата година две от донорските ситуации бяха реализирани в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, въпреки огромното натоварване, което имат лекарите от Спешната болница на България. Резултатът от тях е спасените шест живота на четирима българи и двама чужденци. Координатори на донорските ситуации бяха д-р Красимир Бинев и д-р Александър Кантарски.

Още две донорски ситуации бяха реализирани в УМБАЛ „Света Марина“ под ръководството на проф. Вилиян Платиканов. Резултатът е девет спасени живота, от които на седем българи и двама европейски граждани. Координаторът по донорство в Плевен – д-р Георги Димитров направи възможното четирима нуждаещи се да получат втори шанс за живот. Д-р Андон Арабаджиев и изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил д-р Александър Величков направиха възможното двама наши сънародници живеят нов, по-добър и независим живот.

Бургаската университетска болница има своя принос в европейската солидарност и

даде шанс за живот на още един европейски гражданин

Активната роля за успешното партньорство с германската клиника изиграха д-р Милена Минева и директорът на УМБАЛ „Бургас“ д-р Бойко Миразчийски.

Тази година съвместните усилия на две болници дадоха шанс за втори живот на четирима души – 2-ма наши сънародници и 2-ма германски граждани. Екипите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София в лицето на д-р Росица Танова и Университетска болница „Лозенец“ в лицето на координаторът по донорство д-р Огнян Шаламанов успяха да реализираха донорската ситуация.

Още трима души от листата на чакащите у нас получиха шанс за втори живот от Силистра, благодарение на уверените и компетентни действия на д-р Радослав Неделчев и директорът на МБАЛ „Силистра“ – д-р Даниела Костадинова.

Председателят на Комисията по здравeопазване в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова връчи отличията на директорите на болниците, в които през настоящата година са извършени трансплантации, както и на ръководителите на

екипите от лекари, които извършват трансплантации

Отличията получиха началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски заедно с доайена и началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология, проф. д-р Евелина Одисеева – ръководител на Клиниката интензивно лечение, доц. д-р Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и доц. д-р Ивелин Такоров – началник на Първа клиника по коремна хирургия.

14 от трансплантациите през тази година са извършени в Александровска болница. Отличени бяха изпълнителният директор доц. д-р Костадин Ангелов, проф. д-р  Емил Паскалев – началник на Клиника по нефрология и трансплантация; проф. д-р Атанас Темелков – началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение; д-р Николай Хубанов, Началник екип „Спешно отделение“ и координатор по донорство и трансплантации; доц. д-р Марин Георгиев, началник на клиниката по урология; доц. д-р Красимир Янев, началник на лапароскопска урология; проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиника клинична имунология; проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клиника клинична лаборатория и клинична фармакология.

Университетска болница „Лозенец“ е мястото, където през тази година са извършени най-много трансплантации – 22. Една от тях е белодробната трансплантация, осъществена преди по-малко от месец от проф. Любомир Спасов и неговия екип

под ръководството на лекари от болницата в Хановер

Отличията получиха проф. Любомир Спасов, доц. д-р Вили Пъшев, учебно-научен сектор „Сърдечна хирургия и съдова хирургия“; д-р Мирослав Зашев, учебно-научен сектор „Обща хирургия, урология, Акушерство и гинекология“; д-р Васил Козаров, учебно-научен сектор „Сърдечна хирургия и съдова хирургия“; доц. д-р Радосвет Горнев, началник на Клиника по обща хирургия; д-р Борил Петров, учебно-научен сектор „Обща хирургия, урология, акушерство и гинекология“.

Тази година две сърца бяха трансплантирани от екипа на изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев. Заедно с доц. д-р Боян Баев от Клиниката по кардиохирургия, проф. Димитър Петков – заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и д-р Иван Нацев – трансплантационен координатор, реализираха две от най-трудните трансплантации.

 Към 23 ноември 2019 г. в листата на чакащите са 1161 човека, съобщиха от ИА "Медицински надзор".Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CgTB


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...