Петък, 24 Януари 2020
15
ноем
7
 

Министър Ананиев: Заплатите на медицинските сестри в Карлово са увеличени с 30%

Петък, 15 Ноември 2019 | 15:49:54
7

По отношение на ескалиралото напрежение между персонала МБАЛ-Карлово и подадените 17 оставки през септември, получихме потвърждение, че е постигната договореност с председателя на Общински съвет - Карлово за увеличение на възнагражденията на специалист

По отношение на ескалиралото напрежение между персонала МБАЛ-Карлово и подадените 17 оставки през септември, получихме потвърждение, че е постигната договореност с председателя на Общински съвет - Карлово за увеличение на възнагражденията на специалистите по здравни грижи с близо 30%, считано от 1 октомври 2019 година. 

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутатите от БСП д-р Валентина Найденова и Веска Ненчева относно ситуацията с медицинските специалисти в детското отделение и отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Д-р Киро Попов” Карлово. „Заради подаването на оставки от медицинските сестри, хора от 7 общини или около 70 000 бяха застрашени да останат без медицинско обслужване. Намерено ли е решение на ескалиралото напрежение с медицинските сестри?, попита Ненчева.

„МБАЛ „Д-р Киро Попов“-Карлово е общинско дружество. Оперативното му управление е отговорност на неговия управител,  а упражняващ правата на едноличния собственик на капитала е  Общински съвет - Карлово. В резултат на постигнатата договореност, всички подадени заявления от медицинските специалисти за прекратяване на трудовите   им  правоотношения  са   оттеглени  и  към   настоящия момент няма напрежение и протести от страна на работещите в МБАЛ „Д-р Киро Попов”- Карлово. С оглед очакваното нарастване на средствата за болнична помощ по проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. и респективно увеличаване на приходите на болницата  за дейността по договор с НЗОК, управителят на лечебното заведение планира следващо увеличение на възнагражденията на персонала от 1. 01. 2020 г., така че болницата да привлече млади лекари и специалисти по здравни грижи и да повиши качеството на здравните услуги“, каза министърът.

Той подчерта, че е получил уверението на управителя на лечебното заведение, че са спазени методическите насоки на МЗ за образуването на разходите за персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, както и препоръчителното съотношение между основните работни заплати за лекар, специалист по здравни грижи и санитар, без това да води до затруднение на обслужването на текущите задължения или да влошава финансовото състояние на лечебното заведение.

„С въвеждането на Наредба 5 от 17.06.2019 г. за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, считано от трето тримесечие на 2019 г., МЗ започна да проследява по ключови показатели не само държавните болници, но и болниците с общинско участие в капитала. Очакваме въведените от нас мерки за стриктно наблюдение на финансовите резултати и резултатите от дейността да доведат до подобряване на финансовата дисциплина и оптимизиране на разходите на лечебните заведения за болнична помощ и да се осигурят възможности за повишаване на възнагражденията на медицинските специалисти“, каза още министър Ананиев.

„Дано това да се случи наистина, защото само с обещания, проблемите не могат да бъдат преодолени. Въпреки че успяхте да овладеете напрежението, искаме да Ви информираме, че медицинските специалисти в Карлово са в готовност да продължат борбата си за по-добри условия на труд и възможност за квалификация“, репликира Ненчева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HbKs

Гост 17.11.2019 22:04:00

А в другите градове кога? Или всеки поединично трябва да излиза и да стачкува и тогава, така ли! Гласувайте КТД да бъде задължително, за да не си тръгнат и малкото останали да работят. Необходими са големи реформи в здравеопазването иначе не ни очаква нищо хубаво.

В да видим кой спазва финансова дисциплина иправилта 16.11.2019 23:24:15

Министерство на здравеопазването (МЗ) се оказа задлъжняло с 37, млн. лева, като 0,5 млн. лева от тях са просрочени. Това стана ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев до народния представител от БСП Валентина Найденова. Към 30 септември 2019 г. МЗ дължи 16,7 млн. лева на доставчици на медикаменти, консумативи и външни услуги, близо 12 млн. лв. са дългосрочните задължения по получени заеми по споразумение със Световната бака по проект „Реформа в здравния сектор“, а дълговете за временни депозити, гаранции и чужди средства, както и общински данъци и такси са в размер на 8.6 млн. лева. В същото време вземанията на ведомството към края на септември са в размер на 47,9 млн. лева, като просрочени от тях са 7,2 млн. лева. Основна част от тях са предоставени аванси на доставчици, в това число и за реализация на различни проекти – 16,1 млн. лв. Публичните вземания от такси, глоби, санкции и лихви са 5 млн. лв., а вземанията от клиенти за извършване на медицинска услуга са 6 млн. лева. На 7,2 млн. лв. пък са оценени вземанията на МЗ от предоставени средства с постановление на Министерски съвет от Револвиращия инвестиционен фонд по проект „Реформа в здравния сектор“ – за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на лечебни заведения. Задълженията на България по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност, администрирани от НЗОК, към 30 септември са за 257, 5 млн. лева. От тях 60,4 млн. са по формуляри S1 (наети, самонаети, командировани лица, пенсионери и членове на техните семейства), 24, 5 млн. лв. са по формуляри S2 (за планова медицинска помощ в ЕС, ЕИП и Шевйцария), 172, 5 млн. лева са по Европейска здравноосигурителна карта или Удостоверение за временно заместване на Европейската здравоосигурителна карта и 0,1 млн. лв. са по реда на спогодбите за социално осигуряване. И докато НЗОК има дългове за над 257 млн. лева, в същото време има да взима едва 7 млн. лева. От тях 2,2 млн. лв. са по формуляри S1 и само 0, 008 млн. лева са по формуляри S2 за планово лечение на чужденци у нас. Други 4,7 млн. лева са вземанията на касата по ЕЗОК/УВЗ и 0, 05 млн. лв. по реда на спогодбите за социално осигуряване.

Гост 16.11.2019 22:51:46

Пловдив е на една ръка разстояние. Има достатъчно болници. Тази в Карлово да се закрие. Нито има сестри нито лекари. Не могат да си изработят заплатите. И да стачкуват файда няма. Такива са поне още 100 болници и частни и държавни.

Гост 17.11.2019 12:27:52

Ааа,не може така.До всяка колиба трябва да има болница.И да се лекува плебсът безплатно.

Гост 15.11.2019 16:10:25

От 500 на 650. А до 950?

Гост 15.11.2019 16:08:42

Значи това е едистнвеният начин, стачки до дупка!!!

Гост 15.11.2019 15:52:15

Хайде да им е честито!!!


Още новини
По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД
24.01.2020 17:01:04 Надежда Ненова

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД

Цените на над 200 клинични пътеки са увеличени със средно 14%, а предвидените обеми за прием в бо ...

Почина кардиoлогът д-р Методи Попстойков
24.01.2020 16:30:07

Почина кардиoлогът д-р Методи Попстойков

Миналата нощ на 66 години е починал уважаваният кардиолог и бивш директор на МБАЛ-Сливен д-р Мето ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...