Сряда, 18 Септември 2019
04
юли
7
 

Министър Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България

Работим в посока укрепване на техния капацитет, уверява той

Четвъртък, 04 Юли 2019 | 13:30:16
7

Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения, съобщиха от ведомството. Усилията ще бъдат насочени към ста

Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения, съобщиха от ведомството. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението. Това беше фокусът на срещата между здравния министър и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. На нея беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности от гледна точка обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.

Министър Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

сн.: Надежда НеноваОще по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1XpC

surg 19.08.2019 08:37:03

Гледайте очите му, спомните си думите ..." време да вдигаме седянката".... тоя ги подминава, съвършен лъжец

surg 19.08.2019 08:28:12

ама търсите с писмо от всички болници мераклии, за командировки след 28/09/ нали, което си е предателство към протестиращите там...и нито дума за някои лев.....

Гост 04.07.2019 21:08:32

Ще повърна!

Гост 04.07.2019 17:30:02

Следете внимателно какво ще каже Киро утре! Всеки ден - различно приказва. Киро е смешен, но твърде опасен за системата и населението.

представител на плиткоумната тълпа с къса памет 04.07.2019 16:08:24

Спете спокойно деца, защото няма да се закриват педиатрични и акушеро гинекологични отделения в областните болници. за сметка на това ще се откриват нови частни болници и отделения, което е пределно ясно. Само персонал откъде ще се намери не знам .

БЛС-Въоръжено Крило 04.07.2019 15:28:39

Комунягите са царе на формулировките и богатия бюрократичен речник със сложни изречения, намеци и твърдения за широка и неуморна работа за обществото, които приказки знаете са едни тлъсти пролетарски лъжи за пред масите , хвърлена пепел в очите защото десетилетията опит и мизерните резултати ни говорят ,че са прости, невежи, некадърни ,мързеливи червени боклуци, които имат само едно - голяма уста пълна с мазни обещания за напредък и благоденствие. Ако мине и явно минава за пред плиткоумната тълпа с къса памет./

Гост 04.07.2019 13:39:04

То че няма да се закриват болници и отделения е ясно . Че ще се откриват нови отделения е ясно . И нови болници ще се откриват с песен на уста .


Още новини
Искането за две минимални заплати на сестрите, ще формира по-висока заплата от тази на лекарите
18.09.2019 12:23:56

Искането за две минимални заплати на сестрите, ще формира по-висока заплата от тази на лекарите

Всички отпуснати допълнително тази година пари са постъпили в здравната система. Така министърът ...

Увеличават се атаките срещу парамедици в „Спешна помощ“ в Уелс
18.09.2019 11:23:36

Увеличават се атаките срещу парамедици в „Спешна помощ“ в Уелс

Когато спешното повикване за оказване на помощ на човек в безсъзнание е прието, фелдшерът Джон Дж ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...