Четвъртък, 04 Юни 2020
04
юли
7
 

Министър Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България

Работим в посока укрепване на техния капацитет, уверява той

Четвъртък, 04 Юли 2019 | 13:30:16
7

Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения, съобщиха от ведомството. Усилията ще бъдат насочени към ста

Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения, съобщиха от ведомството. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението. Това беше фокусът на срещата между здравния министър и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. На нея беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности от гледна точка обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.

Министър Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

сн.: Надежда НеноваОще по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tCRB

surg 19.08.2019 08:37:03

Гледайте очите му, спомните си думите ..." време да вдигаме седянката".... тоя ги подминава, съвършен лъжец

surg 19.08.2019 08:28:12

ама търсите с писмо от всички болници мераклии, за командировки след 28/09/ нали, което си е предателство към протестиращите там...и нито дума за някои лев.....

Гост 04.07.2019 21:08:32

Ще повърна!

Гост 04.07.2019 17:30:02

Следете внимателно какво ще каже Киро утре! Всеки ден - различно приказва. Киро е смешен, но твърде опасен за системата и населението.

представител на плиткоумната тълпа с къса памет 04.07.2019 16:08:24

Спете спокойно деца, защото няма да се закриват педиатрични и акушеро гинекологични отделения в областните болници. за сметка на това ще се откриват нови частни болници и отделения, което е пределно ясно. Само персонал откъде ще се намери не знам .

БЛС-Въоръжено Крило 04.07.2019 15:28:39

Комунягите са царе на формулировките и богатия бюрократичен речник със сложни изречения, намеци и твърдения за широка и неуморна работа за обществото, които приказки знаете са едни тлъсти пролетарски лъжи за пред масите , хвърлена пепел в очите защото десетилетията опит и мизерните резултати ни говорят ,че са прости, невежи, некадърни ,мързеливи червени боклуци, които имат само едно - голяма уста пълна с мазни обещания за напредък и благоденствие. Ако мине и явно минава за пред плиткоумната тълпа с къса памет./

Гост 04.07.2019 13:39:04

То че няма да се закриват болници и отделения е ясно . Че ще се откриват нови отделения е ясно . И нови болници ще се откриват с песен на уста .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Депутатите решиха: Лица, които няма близки роднини, няма да бъдат донори
04.06.2020 17:31:29 Надежда Ненова

Депутатите решиха: Лица, които няма близки роднини, няма да бъдат донори

Парламентът прие промени в Закона за донорството и трансплантациите през Закона за лечебните заве ...

Обявиха конкурс за управител на  КОЦ-Пловдив
04.06.2020 16:51:50

Обявиха конкурс за управител на КОЦ-Пловдив

Община Пловдив ще проведе конкурс за управител на Комплексен онкологичен център (КОЦ), съобщи mar ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...