!
Събота, 22 Юни 2024
04
окт
19
 

Министър Ананиев: Няма основание да си подавам оставката

Болниците трябва да си организират така дейността, че да може да получат допълнителните приходи

Петък, 04 Октомври 2019 | 16:42:40
19

Няма основание да си подавам оставката. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов. "Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основ

Няма основание да си подавам оставката. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов.

"Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основание да си подавам оставката", заяви още Ананиев. На въпрос дали се чувства неудобно от тази ситуация, Ананиев заяви, че не е приятно да се обясняваш. 

Той отново припомни, че желанието да се реализира необходимия ресурс за медицинските сестри е реализирано

с увеличението на цените на клиничните пътеки

през бюджета на НЗОК.

"Слизаме при вас след среща с министър-председателя и финансовия министър. Срещата бе поискана лично от премиера и той в спешен порядък се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с така нареченото разследване в последните няколко дена за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април. Аз вече няколко пъти имах възможността да разясня какъв е точно случаят, но ще се опитам още веднъж да кажа каква е точно ситуацията“, каза министърът пред журналистите.

Той припомни и хронологията на събитията с допълнителните средства в бюджета за здравеопазването. „През март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. „Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерски съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ,

могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.,

тъй като ако това се случи, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната. В резултат на което Министерски съвет намали тези средства от до 50 млн. лв., на 6 млн. лв. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност и взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", каза министърът.

Ананиев допълни, че на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на Касата взе решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи на НЗОК. „Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници", каза още Ананиев.

Думите му бяха потвърдени и от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, и от члена на Надзорния съвет проф. Григор Димитров. „Понеже темата на последните дни е само за тези 50 млн. лв., от името на Касата и на управителя на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение на 12, клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли. Така че потвърждавам, че това е станало", каза д-р Дечев.

„Да, имаше решение на Надзорния съвет, за увеличението на 121 клинични пътеки. Заедно с това се увеличиха цените за раждания, за ПЕТ-скенер и т.н. Когато направихме това увеличение – особено бяхме загрижени за съдбата на общинските болници. Автоматично обаче с 50 млн. лв. не могат да бъдат оправени заплатите на всички. Но се опитахме да го направим и най-вече да премахнем някои дефекти на системата“, каза проф. Димитров.

„Тези 86 млн. лв. ще влязат до края на годината в болничните бюджети, след това по методиката на министерството

ще бъдат разпределени от болничните директори

Болниците трябва да си организират така дейността, че да може да получат тези приходи“, каза още министър Ананиев.

„Ресурсът, който предвиждаме за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за следващата година е значително по-голям от този, който е сега. В това число този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Оттам нататък този ресурс е достатъчен", заяви още Ананиев.

Министърът поясни, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагражденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", допълни министърът.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Tt6F

лекар 08.10.2019 09:18:24

Не твоята самооценка е база,да си подадеш оставката,а оценката на работещите!Слаб 2!

СТМ 07.10.2019 08:45:07

Ама напротив, повече от необходмо е! Киро, махай се! Забатачи всичко.

Гост 05.10.2019 09:33:54

Тоа път май ще изгори гуемият...

Гост 04.10.2019 21:35:32

Киро Ментата лъже на едро ,институционално и не без знанието на Банкянския му господар тъпанар. Излъга тежко за дълговете на НЗОК към чужди здравни каси и здравни системи. Излъга ,че прави реформа. Излъга,че избира здравна система. Излъга ,че е направил своя здравна система, Не една ,а две (?!?!?!? кукуууу) Излъга ,че ще има 5милиарда за здравеопазване. Всъщност лимитите за изследвания и консултации не са мръднали в количествено отношение от 2018 г. Излъга тъпаците от УС на БЛС ,че ще има по-добър НРД през 2018/2019. Излъга през 2017 и глупаците от НСОПЛБ ,че потребителската такса ще се разглежда с НРД 2018 . Естествено не се случи. Излъга ,че ще се дадат пари за медицинските сестри след като беше ясно ,че няма как да се увеличат заплати без реално остойностяване на лекарския и сестрински труд и оттам да дойдат пари за медицинския персонал. Единствено не излъга ,казвайки че Тиквата е знаел за тези 6милиона вместо 80те милиона обещани от тиквения бостан. И вече получи атестацията от тиквите ,че не е добър лъжец, колкото се очаква от тиква от Бочковия бостан. .Айде сбогом на пачаврите с които комуягите от ГЕРБ успяват да блокират каквото и да е финансиране на промени в здравния сектор. Употребени и изхвърлени. Реформи на тиквите не са им нужни, щом не са за асфалт и певачки в Арена Армеец. Да му мислят дебилите гласуващи за главанци, които утре дебили ще търсят доктор със свещ. Айсе да влиза следващата пачавра министър

а стига де 04.10.2019 19:53:58

И Ананиев и Дечев много добре знаят, че всяка година касата разполага с определен резерв, който всяка година се преразпределя основно към болниците. Та, наистина е доста цинично, нагло и лицемерно нахално да излезеш днес и да представиш нещо, което така или иначе се случва, като изпълнение на обещано увеличение.

Компетентен 04.10.2019 19:53:26

Който не прави реформи - хак му е . Изкрета някоя и друга година и бум - гръмна бушонът. Хак ти е , Ананий ! С 8 % и 360 болници НЯМА да има ни заплати, ни хаир ! Анадъмму ?

Гост 04.10.2019 20:21:55

Ти си като него бе, лъжльо. Рефренът 360 болници са лъжите на всички комунета в опитите да ни обяснят защо нямало пари за здравеопазване. Тоест комунистическия принцип като няма пари (хляб,салам) да разпределяме на по-малко глави мизерията вместо да реформираме системата и пролетариатът да си плаща реално за високо-интелектуалния труд на лекаря. Същий Киро Ментата си и ти в този форум повтаряйки и даже подкрепяйки лъжите на Бочковите главанаци

БЛС-Въоръжено Крило 04.10.2019 18:55:33

A-ха-ха. Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо Не бе Кире ,когато си застанал зад сбърканата комунистическа здравна система Семашко пак трябва да подаваш оставка и да носиш вината. Обаче повечето не искаме да подаваш оставка и Бочко Тиквето да оцелее. Искаме да се посЕрете и двамцата ,Кире. Ние знаем ,че Тиквата чака сюблимния момент да се спре да се говори пак за реформи, смени тебе бушона Киро и намери друг чукундур за министър , ноо този път не . Отивате си и двамата (насрани). Само това ще е удовлетворително. Защото на лъжите все пак идва края.

стар доктор 04.10.2019 18:43:44

Кашата е забъркана много по-рано от тези, които решиха болниците да се регистрират по търговския закон, като търговски дружества с право да формират печалба. Това се направи за да се приватизират някои от тях, които тогава бяха в лошо финансово състояние. Предвиждаше се това уж да бъде като някаква временна мярка. Не знам някоя общинска болница по този начин да е била приватизирана. Сега не може да се отпуснат на същите общински болници осигурения финансов ресурс от 50 мил. лева и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. При отпускане на тези пари това ще бъде санкционирано от Европейската комисия, като държавна помощ за търговски дружества, което е против принципите регламентираното при приемането ни в ЕС. Единственият начин е това да стане като всички болници престанат да бъдат търговски дружества, но тогава къде ще отива печалбата от частните болници. Такава ситуация няма и не съществува никъде в ЕС.

Гост 04.10.2019 19:25:46

Психиатриите не са търговски дружества. Като гледам са цъфнали и вързали. Защо се оставяте да ви манипулират. Мечтата на управляващите е държавно здравеопазване и пълен контрол както преди години. Интересуват ги контролът над комисионните от ремонти и апаратура. Все още много лекари са тук заради алтернативата на частното. Ако нямаше тази възможност аз и други колеги щяхме да сме навън

Абе много гости, а няма кой да почерпи 06.10.2019 12:53:22

Навън ще си, а драскаш по форумите?! Да те почерпя с едно глухарче и.. да го духаш! Дървени философи, които не стават за нищо, ми се събрали тук на седянка, та да драскат глупости. А кадърните доктори не си знаят парите!!!

БЛС-Въоръжено Крило 07.10.2019 13:35:12

Главанак какво си платил на лекари за здравното си обслужване за да твърдиш кадърните доктори не си знаят парите Нещастни ватенки фантазиращи си за чуждите доходи, които всъщност няма откъде да дойдат с такива като мародери теб, които само ползват без да плащат

Гост 04.10.2019 19:04:47

Болниците нямат нужда от държавна помощ, а от реално остойностяване на труда, което не е направено вече 19 години. А обяснението за държавна помощ и ала бала санкции от ЕС е тъпото обяснение на тиквите , което им изнася като обяснение вместо да обяснят защо досега няма реално остойностяване на медицинските дейности ,което не бил налагало помощ отвън. С две думи комунистическа икономика, комунистическо здравеопазване, ама ЕС ни пречи видите ли.

Гост 04.10.2019 18:04:55

оставката си е точно на място , ако не може да се усети какви каши забърка , премиерът е време да се намеси

Гост 04.10.2019 18:02:09

"Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагражденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане" 56 000 срещу 500 - това ли е пропорцията ?

Гост 04.10.2019 17:29:29

Що тъй директорите на болниците не ги дадоха?

Гост 04.10.2019 17:18:04

С две думи Баце е дал, но директорите си ги държат и не ги дават на сестрите.

111 04.10.2019 17:15:50

Смешник !!!!

Лекар 04.10.2019 16:50:22

Първо Аз Второ ние - дадох , дадохме . Трето - директорите - не направиха , не дадоха !


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...