!
Сряда, 24 Април 2024
20
февр
35
 

Това, което е предложил за разплащане с чуждите каси, това е заложено в бюджета на НЗОК

Министър Ананиев: Плочев не прецени ситуацията и попадна в капан

На Жени Начева трябва да благодарим, а не да я обвиняваме

Вторник, 20 Февруари 2018 | 11:00:00
35

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено когато е управител на такава институция като НЗОК и управлява около 3,8 милиарда лева бюджет“. Това заяви в интервю за Нова Телевизия з

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено когато е управител на такава институция като НЗОК и управлява около 3,8 милиарда лева бюджет“. Това заяви в интервю за Нова Телевизия здравният министър Кирил Ананиев по повод скандала с исканата оставка на управителя на здравния фонд проф. Камен Плочев.

„Според мен той се забърка в тази история без да прецени нещата и като добавим някои незнания по отношение на нормативната уредба, просто попадна в един капан“, коментира още Ананиев. Той категорично заяви, че никога не би заплашвал друг човек. Според него достойната позиция на проф. Плочев би била да каже откъде идват заплахите.
Припомняме, проф. Плочев заяви, че чрез свой близък приятел е бил предупреден, че ако не се оттегли сам от ръководството на НЗОК, няма да си намери работа като професор в държавна болница. За това потвърди и депутатът от БСП Славчо Велков.

Здравният министър увери, че страната ни няма проблеми с разплащането на проведеното в чужбина лечение на български граждани. „Освен това, никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем с това разплащане“, категоричен бе Ананиев. „Няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани“, посочи той. Министър Ананиев разясни, че страната ни дължи 270 милиона лева към чуждите здравни каси, а през тази година ние сме предвидили да изплатим 70 милиона, като в тях са предвидили и разсрочени плащания. „Няма да имам финансов проблем да се  разплатим, така като сме направили разсрочването“, отбеляза той. 

Ананиев разясни, че някои клиники в Западна Европа изискват авансово заплащане на лечението на чуждите пациенти, но уточни, че то се касае за всички пациенти от чужбина и не е конкретно отношение спрямо българските. Що се касае до случая с починалия съпруг на Христина Христова, която преди месец обвини здравните власти в забавяне на лечението на мъжа й в Австрия, здравният министър припомни, че е разпоредил проверка и резултатите от нея се очакват днес. „Ако има виновни лица, аз ще предприема необходимите действия“, заяви той.

Той показа и докладна записка на проф. Плочев, с която е внесъл проектобюджета на НЗОК в Надзорния съвет на касата. „Това, което проф. Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси, това е заложено в бюджета на НЗОК“, заяви здравният министър. Ананиев изтъкна, че от протокола от проведената  среща става ясно, че темата за дълговете на страната не е засегната по никакъв начин и не е изразено никакво опасение по въпроса.

Що се касае до оставката на проф. Плочев, здравният министър заяви, че той не може да я внесе в парламента. „Но добре зная, че нямам  законова пречка при определени условия да поискам неговата оставка, тъй като министърът на здравеопазването провежда политиката в тази сфера“, коментира той, като допълни, че е направил това по един „коректен начин“ и е поканил проф. Плочев на среща, за да обсъдят писмото му, изпратено до парламента. Ананиев отрече да се виждал само веднъж с проф. Плочев, както твърди управителя на НЗОК и заяви, че това е една от лъжите му. Той изрече 6 неистини, обобщи здравният министър, като отново повтори, че най-напред шефът на НЗОК е отричал да е писал писмо до парламента, а след  това е казал, че подписът му е фалшифициран. След това Плочев е провел дирекционен съвет в НЗОК по тази тема, но обяснението му е било, че е подписал писмото „без да го гледа“. 

За пореден път той подчерта, че с писмото до парламента проф. Плочев е настоявал за актуализация на бюджета на НЗОК, нещо, което не е направил в предно писмо до здравния министър, и обясни, че това на практика означава актуализация на държавния бюджет. „Единственият закон по конституция, който не може да влезе директно в Народното събрание, е този за държавния бюджет“, заяви министър Ананиев. Всичко това той определи за нарушение на конституцията.

Ананиев определи за грешка и твърденията на Плочев за оказван натиск от страна на заместник-здравния министър и председател на Надзорния съвет Жени Начева. По думите муу тя създава ред, дисциплина и професионално отношение между хората, които работят в касата. „На нея трябва да й благодарим, а не да я обвиняваме“, категоричен бе той. 

В заключение здравният министър обясни, че избухналият скандал няма да се отрази на започнатите реформи и като цяло на работата на МЗ. В тази връзка той определи Националния рамков договор за добър. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yUmt

nzok 25.02.2018 08:06:14

Има главната секретарка и някои директорчета по каси и те ще излезнат кои са и с тях да си върви.Освен инспектората ,който тя го праща да бута хората ,да си вземе близките и по пътя си.Дариткова да й иска оставката.

знаещ 25.02.2018 10:01:35

Тази същата набута Плочев в аферата с писмата му.

Знаещ 25.02.2018 02:10:32

ДоГост 20.02.2018 21:02:42 25.02.2018 02:09:44 ЗА КОИ ТЪРТЕИ И ДОНОСНИЦИ ТИ ПИШЕШ ПОДЛОГО НА ГЛАВНАТА СЕКРЕТАРКА? гЛАВНАТА ПАРТИЙНА СЕКРЕТАРКА ИМА САМО ЕДНИ УСТАНОВЕНИ ТЪРТЕИ И ДОНОСНИЦИ - ТЕЗИ КОИТО СИ Е ИЗБРАЛА - ХОРАТА ОТ ИНСПЕКТОРАТА И ОТ ОТДЕЛ ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ, И НЯКОИ ДРУГИ, КОИТО СА ИЗВЕСТНИ.

NZOK 24.02.2018 06:54:35

Да си ходи главната секретарка и хората ще се успокоят,тя е капан за всички,казва се Десислава Гайдарова

Компетентен 20.02.2018 23:04:08

Хора , обичам ви ! С креативни сънародници като вас България няма да загине ! Само вишт - " Киро Тефтера " ! Кой го е измислил стискам му ръката . Само "Цеко Сифоня" може да съперничи с тази художествена находка ! Подобни мисли изпитах веднъж , минавайки през един подлез в морската градина във варна , където видях надпис "на 052 4 23 14 - анално заклиторяване" . Не , с този народ не ще загинем !

Гост 21.02.2018 17:56:39

Сал един хумор и сарказъм ни остана... Всичко друго е за плач. A иначе всичките главни герои си си ги знаем -, Оня с гайдата, Стефчо Сливата, Танчето с тачанката, Пешо Левото , Старшинката, Киро Тефтера. Той Чудомир да беше жив десеттомник щеше да издаде хумористични разкази подобни на Не съм от тия, како Сийке...

елф 20.02.2018 19:32:50

Десислава Гайдарова е мразена от почти всички в НЗОК

Браво на Гайдарова! 20.02.2018 21:02:42

Мразена от търтеите и доносниците и от тия, които имат по няколко частни фирми и са ги наредили на опашката за пари ог касата. И не само това, но и от години са в комисии, които си договарят НРД-та и бизнес за фирмите си и тези на родата. Да се реже смело и безкомпромисно! Стига дундуркане на тия, които крадат и се спъват по тротоарите от Кричим до Бигла. Стига дундуркане и обгрижване на тия, които с доноси и интриги принудиха маса читави хора да не искат и да си спомнят, че са работили в НЗОК.

ДоГост 20.02.2018 21:02:42 25.02.2018 02:09:44

ЗА КОИ ТЪРТЕИ И ДОНОСНИЦИ ТИ ПИШЕШ ПОДЛОГО НА ГЛАВНАТА СЕКРЕТАРКА? гЛАВНАТА ПАРТИЙНА СЕКРЕТАРКА ИМА САМО ЕДНИ УСТАНОВЕНИ ТЪРТЕИ И ДОНОСНИЦИ - ТЕЗИ КОИТО СИ Е ИЗБРАЛА - ХОРАТА ОТ ИНСПЕКТОРАТА И ОТ ОТДЕЛ ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ, И НЯКОИ ДРУГИ, КОИТО СА ИЗВЕСТНИ.

Гост 20.02.2018 19:50:27

Мразена е щото ви хвана далаверите. И се опита поне малко да ви накара да работите или поне да се появявате на работа за 1-2 часа.

доктор 20.02.2018 23:23:20

Тази Гайдарова като е хванала далаверите защо не ги е представила на Надзорния съвет или на някой друг.Иначе е много лесно да се правят ДС и полицейски внушения, че има някакви далавери и един велик човек като главната партийна секретарка се бори с тях.Алоооооо, не си играйте с интелекта на хората.

Боец от БКП 20.02.2018 19:18:35

Партийната секретарка Десислава Гайдарова която той взе от нас и доведе в НЗОК за главен секретар свърши много лоши неща за него а пък ние разчитахме че тя може да мисли, но се оказа едно нарцистично същество, което нищо свястно не може да направи.

Гост 20.02.2018 19:18:14

Егати и МЗ-то щом детската учителка от Грудово Янка Кюркчиева е съветник.

Гост 20.02.2018 18:58:51

Така е, и всички във ВМА знаят че Плочев е шизофреник и лечението му поради алкохола от време на време излиза от контрол.

Гост 20.02.2018 19:04:25

Другари алкохолици защо не го издадохте когато го назначавахте. Сега е всякакъв. Забравихте да кажете какъв педофил изтъкнат е той. Мръсна сган герберастка поне да ви плащаха да натискате копчета по клавиатурата , а то сте само надъхани доброволни сътрудници от най долнопробната рота милиционери с мегафони и тъпани

Патриот-майтапчия 20.02.2018 19:14:35

Супер готино му каза на SICаджийския клакьор - Гост 20.02.2018 18:58:51! Когато го избирахте Плочев - нямаше никакви проблеми, нали? Ех гиди оядени мутромилиционерски подли гадинииииииии от по-простия, живковистки клан на Партията!

гост 20.02.2018 17:34:52

Плочев е психично болен , нееднократно е приеман за лечение в психиатрията на ВМА и продължава лечението си от шизофрения . този факт естествено се крие от всички , но мълвата в средите на ВМА се носи от години . Виждали са го на няколко пъти в неадекватно състояние на работното му място / имал е изблици на избухливост и агресия , които преминавали в неудържим плач и опити за самонараняване / и след това да излиза от психиатричната клиника . Естествено лекарите от там ще си мълчат , но не е невъзможно ако се изиска медицинското му досие то от там да излезе истината наяве .Не може на такъв отговорен пост да стои психично болен човек ./

Гост 20.02.2018 18:54:54

Самият ти си вероятно с циклофрения , регистриран и диспансеризиран , но докторите мълчат, защото нямаме още видеоконферентна връзка и не те виждаме на екрана , да те разпознаем. Как ще докажеш ,че не е вярно ? Е диференциално диоагностично може и да си с герберофрения, частен случай на политическа шизофрения с изразен Синдром на грамофона и ехолалия. Подозирам ,че Бочко ви е взел хапчетата и е казал Няма да пиете тея глупости от докторите ,те цял рейс таблетки назначават да морят нашите отрядници в мрежата . Така ли беше ?

999 20.02.2018 16:47:00

Всички бюджети на НЗОК при управлението на ГЕРБ са заложени с тежък скрит дефицит. Проблемът не е в това колко са парите, а във факта, че се обещават и налагат през закони и наредби, плащания, непосилни за приетия бюджет. Лесно е да обещаеш на всеки който поиска скъпо лечение. Трудно или невъзможно е да го платиш без дефицит. И тогова трябва да намерим виновен. Познайте кой е той. Обещаващия е добър. Той даже е велик. Ако обещанието увисне, вината е прехвърлена на друго място.

БЛС-Въоръжено Крило 20.02.2018 15:40:50

Пожелавам на проф Плочев инфекционистът да се справи с диарийната инфекция ГЕРБ преди да си е отишъл макроорганизмът от тези патогенни микроби. Всичко това е отвратително ,а болшевиките във властта не показават и капка неудобство от шикалкавенето си, камо ли някаква отговорност и срам. После ще ми плачат в чуждиите представителства и пред чуждите медии как били отговорни партньори, достоен член на ЕС, били готови за Шенген и куп неверни неща . МА ТЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ ВИ ЗНАЯТ БЕ, знаят какви смрадливи балкански кенефи сте бе, кого лъжете? Герберокомунистическата паплач сте по-лоши и от гръцките цоциалисти бе .Онези поне си казват ,че ще живеят на корем., сиртаки , бозуки и чистосърдечно казват, че не им дреме кога ще плащат, тези тук лъжат два пъти повече колко са праведни, кой ще ви вярва ?

Гост 20.02.2018 15:53:52

От 2001г.-Годината на НЗОК, до сега бая шарена политическа пасмина се изреди да ни управлява. Бъди коректен и не се фокусирай само върху една точка.

Гост 20.02.2018 18:59:25

Цялата пасмина оттогава до сега са от един и същ дол червени дренки, като почнеш от скопената балканизирана уж солидарна здравна система на другаря Костов, минеш през Гайдарско-Емиллайновския военен комунизъм в здравеопазването и стигнеш до гербаджийската анархо-популистка версия на Семашко днес

тии, да видиш 20.02.2018 14:07:57

Надзорен съвет-19.12.2017 "ГАНКА АВРАМОВА: В Закона за бюджета нямаме показател, който да ни задължава да водим като задължения тези искове и няма как да ги показваме в отчета като задължения, начислени задължения. Иначе имаме регистър, в който са преписките и общата сума, която в годните е натрупана към националната каса по отношение на исковете към другите държави е около 246 млн. лв. ... ЖЕНИ НАЧЕВА: Ако позволите аз да ви отговоря малко по-бюджетно. Средствата, които са дължими към другите европейски държави не се водят като просрочени задължения, тъй като те не са в падеж дължим за плащане, просрочени към края на настоящата финансова година. Има поети ангажименти, но те се обработват по установения ред. Имаше среща с представители на най-големите фондове – Австрия и Германия. С тях са постигнати договорености в рамките на посочените параметри да се плати.Имаме сключени споразумения. Така че от финансова гледна точка просрочени задължения, които да бъдат отразени в баланса на НЗОК няма." Какво тормозите хорицата, те стриктно си спазват закона, а че той/законът/ не е много стриктен, какво от това - нали си има "установен ред"!

Гост 20.02.2018 15:29:15

На Женито трябва да и вземат дипломата за икономистка и да я прегърнат другарите от СССР и КНДР. Имаме споразумения , можем пък и да не плащаме , даже няма какво да си го записваме да ни боде очите. БЕЗПОДОБНИ ПАЧИ Тази трябва да е със забрана да стъпва в западна финансова институция дори да тегли пари от банкомат в чужбина защото е изначално долна душица , егати простата лейка, всяка циганка е с повече съвест от тази

тии, да видиш 21.02.2018 10:51:01

По-големият проблем е, че същите или подобни нея алхимични бюджетари творят и държавния бюджет - смятайте тогава какви са им излишъците, с които ежемесечно се хвалят пред бащицата! Пояснение за алхимия в бюджетирането: не да правиш точни и верни сметки и бюджети спрямо действащи нормативи, а почти ежедневно да променяш и изменяш тези нормативи с поднормативи, така че резултатите от грешни сметки винаги да са верни!

999 20.02.2018 13:53:36

Проблемът е изцяло в правителството. То определя за какво и колко да се харчи. Парите никога не могат да стигнат, защото се залагат повече плащания от възможностите на бюджета. Не е виновна НЗОК, че не се справя. Обещанията за харчене се дават от министър-председателя и политиците. Същите, които обясняват, че бюджетът е голям, но много се краде. Не бюджетът не е голям. Големите лъжици са наредбата за основния пакет и позитивния списък. Те са отговорност на правителството и съдържат неща, които никой бюджет на НЗОК не може да поеме изцяло. Популизмът е скъпо занимание, а това точно министър Ананиев би трябвало да знае най-добре.

0101 20.02.2018 13:47:44

Плочев,му го тури на тоя. ДВА ката,в едно с главата. Ха,ха,ха!

гост 20.02.2018 13:12:09

Всичко това се прави баба Зоя да стане управител и да може с Дариткова,Начева, Ананиев и Деса Дукеса да си въртят делаверите.

Dr_Doolittle 20.02.2018 13:08:07

Колко е жалък Киро Тефтера. Вие мутро милиционерите попаднахте в собствените си капани на популизъм да представяте нещата лакирано и дебелокожата си наглост си да не плащате и да не финансирате никакви здравни разходи за българския гражданин независимо тук или в чужбина. Смешна е изненадата като не повярвахте,че някой може да издъни Камората и да почне да говори НЕУДОБНИТЕ ИСТИНИ. НЗОК е менте здравен фонд, черна лична каса на управляващата сган за партийно-изборни цели, имитация на европейско здравеопазване и както не плаща на българския лекар , така вече има наглостта да не плаща и на чуждестранните лекари,клиники и фондове. Защото десетилетната наглост става устойчива политика с все по-лоши практики и примери и няма коректив който да я спре вече освен яки шамари от Запада. Все едно да имаш сметка 270 лева ток и да платиш 70 и да се чувстваш честен ,с отрито лице и невъзмутим. Това само може да покаже на публиката какви безподобни безотговорни лица (или задници) стоят отсреща. Или да кажеш: Жена имаме една просрочена сметка за парно , ама не смятам да си актуализирам портфейла за тази финансова година . В момента самите тикви правят проблема политически само и само да не плащат и да не отговарят. Естествено другата им съратническа комунистическа партия БСП/БКП със същата иначе здравна политика се възползва от ситуацията и се опитва да изкара дивиденти. Това обаче не променя фактите, че правителствените тъпанари изобщо не са достойни да бъдат в Европа и нямат и никакво морално право да председателстват нормалната Европа. Все едно сомалийските пирати да бъдат председатели на конфереция по мореплаване, нещо подобно.

Гост 20.02.2018 12:18:24

„Освен това, никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем с това разплащане“, категоричен бе Ананиев. Ако това наистина е казано е лъжа в ефир! За такова нещо министърчето трябва да се пенсионира!

Гост 20.02.2018 19:43:51

Ще прехвърли дълговете в 2019, както винаги.

Гост 20.02.2018 13:12:44

Ако е знаел е безподобно нагъл, а ако не е знаел с толкова години прекарани в НЗОК, значи просто е доказано некомпетентен. Та сега Киро в нахендри с алтернативата : НАГЪЛ ли е или е ПРОФАН. Според мен е нагъл профан спекулант.

Гост 20.02.2018 12:10:37

Киро направи фатална грешка. Продължава да брани Жени Начева като Гюро Михайлов. Само на него май не е ясно, че тя ще му изяде главата.

Elf 20.02.2018 11:59:06

Vuichoto na zavarshilia ,,ikonomik,,v Svishtov ,Goranov,komunista i dobria kolega na Emilia Maslarova drugaria Kiril Ananiev iska ostavki kato primier........

Гост 20.02.2018 11:10:44

Ох, айде слагайте я тази баба Зоя за шеф, че ни писна от циркове, за да й се направи място на пенсионерката. Съсипахте институцията, плюете по работещите в нея, плюете по лекарите, плюете по пациентите, спрете се.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...