Неделя, 24 Януари 2021
13
ян
2
 

На 25 януари започва масово тестване на българските учители

Министър Ангелов: Ако използваме капацитета на личните лекари, можем да правим по 45 000 ваксинации дневно

У нас пристигнаха ваксините на "Модерна"

Сряда, 13 Януари 2021 | 15:29:32 Полина Тодорова
2

Ако се използва капацитетът на всички лични лекари, в България може да се извършват поне по 45 000 ваксинации на ден, когато имаме достатъчно количества ваксини в страната. Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването проф. д-р

Ако се използва капацитетът на всички лични лекари, в България може да се извършват поне по 45 000 ваксинации на ден, когато имаме достатъчно количества ваксини в страната. Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който с членове на ваксинацонния щаб посрещна първите 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от компанията "Модерна".

Ваксините бяха транспортирани до склада на държавната фирма за ваксини "Бул Био". Ваксините от приетата днес пратка ще бъдат разпределени само в РЗИ-София, защото са изключително малко, разясни той. На 25 януари се очакват допълно 4000 дози, които ще бъдат разпределени във всички шест района на страната, а седмица преди това - на 18 януари, се очакват още 35 000 дози от ваксините на Пфайзер.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", поясни той.  

Ако се използва капациетът на всички лични лекари, които са общо около 4500, и те правят средно по 10 ваксини на ден, бихме могли да правим по 45 000 ваксинарани лица на ден. Ако добавим и мобилните екипи, ще дойдат дни, в които ще правим много повече ваксини, отколкото в момента, изчисли здравният министър, като допълни, че е изключително обнадежден от темповете на ваксинация в страната ни.

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията, в това число и личните лекари. Сега основно имунизациите се извършват в лечебните заведения“, заяви той.

Доставените днес ваксини се транспонтират със стандартен превоз на „Бул Био“, който не изисква специфичен режим, стана още ясно от думите му. Ваксината на „Модерна“ може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса за срок от 30 дни.

Първата фаза на ваксинацията ще завърши в края на този месец, а от другата седмица ще започне и във всички райони, където има осигурени ваксини. Очаква се да започне и втората фаза, която включва домовете за стари хора и учителите. Обсъждат се варианти за ваксинация в училищата с екипи от РЗИ, както и от личните лекари. Възможно е двете фази да вървят паралелно, стана още ясно от думите на проф. Ангелов.

Изразходените до момента ваксини са 16 500. „Заявилите да бъдат ваксинирани колеги до момента са под 100 000 души“, каза още здравният министър. 21% от настанените в домовете за възрастни хора или близо 3000 души са заявили желание да се ваксинират към момента.

От 25 януари ще започне масово тестване на българските учители, информира още министър Ангелов. Целта е да се види скритата заболеваемост сред преподавателите и да се прецени дали има възможност за частично присъствено обучение на децата. „Продължаваме да сме длъжници на българското училище, на българските деца, защото това, което се случва в момента, ще даде плодовете след време и те няма да са много добри, защото не всичко може да се случи в електронен вариант. Имаме план да тестваме всички български учители, за да имаме моментна снимка“, заяви допълни той, като посочи, че най-важните системи в една държава са тази на здравеопазването и на образованието.

Запитан дали се очаква разхлабване на мерките, той обясни, че единствената промяна, която се предвижда към момента, е провеждането на практически занаятия в средния и висшия етап на образование, там, където не е възможно прилагането на електронно обучение.

Относно провеждането на изборите министър Ангелов поясни, че ще бъдат ваксинирани лицата в изборните секции. По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май - друга. "Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, медицински протокол“, поясни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rz1D

Гост 13.01.2021 19:01:35

Стига пълнихте гушите на тези жипки, бре?

Да да 13.01.2021 15:48:13

Идиоти и то пълни - това са Ботокса, Вълчев и разни други индивиди около тях. Другото го оставям без коментар.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...