Четвъртък, 29 Октомври 2020
01
окт
3
 

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Ваксината срещу COVID няма да бъде включвана в имунизационния календар

Четвъртък, 01 Октомври 2020 | 17:53:01 Надежда Ненова
3

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се случи. В момента се изпълнява договор на МЗ с „Информационно обслужване“ за доизграждане на етап 1 – електронно досие и електронна рецепта.

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се случи. В момента се изпълнява договор на МЗ с „Информационно обслужване“ за доизграждане на етап 1 – електронно досие и електронна рецепта. След редица срещи с „Информационно обслужване“ имаме уверението, че електронната рецепта ще бъде готова до края на годината. Чрез нея ще бъдат изписвани и протоколите за скъпоструващи лекарства. Когато станем готови с прототипа, ще го представим на широко обществено обсъждане в рамките на „Партньорство за здраве“ и след това ще бъде въведена.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на днешния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер.

Депутатът от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски попита дали болниците, които поеха приема на COVID-пациентите са достатъчно финансирани и имат ли нужда от допълнително финансиране. „Системата на здравеопазването е готова и подготвена, ако се запази процента на заболели от коронавирус и грип, но това зависи от разума на всеки човек и дали се спазват противоепидемичните мерки. Увеличаване на приходите на болниците е извършено по няколко линии. По линия на финансирането от НЗОК са добавени по 20 лева към всяка клинична пътека с които да се обезпечат тестовете за коронавируса както на пациентите, така и на персонала. Отделно по методиките на МЗ по Наредба 3 за различните по вид структури (белодробните болници, спешните отделения, инфекциозните структури) са отпуснати допълнителен финансов ресурс от 9,4 млн. лв. Отделно до края на годината остава финансирането по линия на НЗОК до 85% от прогнозния бюджет, както и са обезпечени допълнителните средства от по 1000 лв. за работещите на първа линия“, отговори министърът.

В отговор на въпрос на колегата на д-р Поповски – Георги Колев, той отново подчерта, че когато и да е готова ваксината срещу коронавирус от някоя от трите фирми, с които Европейската комисия води преговори и за които България е дала съгласие, тя ще е достъпна за българските граждани. „Ваксината ще бъде безвредна, безплатна и доброволна за българските граждани. Нито се водят разговори в друга посока, нито имаме намерение тези ваксини да бъдат включени в имунизационния календар“, категоричен беше министър Ангелов.

По отношение на противогрипните ваксини за хората над 65-годишна възраст, към които заяви интерес депутатът от БСП д-р Десислав Тасков, проф. Ангелов отговори, че те ще бъдат раздавани на общопрактикуващите лекари от средата на октомври. „Тази година те ще са 180 000 броя, което е с 60 000 дози повече от доставените през 2019“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x2Ld

Гост 02.10.2020 17:23:00

Един модул изобщо не е интегрирана информационна система ,.бе тулупи от Здравното Кой идиот реши отделни модули да се правят от различни IT фирми и така да го зачука след това на работещия лекар ? Докога мутрокомунистите ще перете пари чрез близки до властта фирми с недоклатени проекти ? Всичко минава първо с издаване на електронни здравноосигурителни смарткарти на всички пациенти в България. А не система без идентификация и със скопени единични модули я съвместими,я не с останалите дейности на лекаря

Гост 02.10.2020 11:38:30

И кой ще я издава тази рецепта.

Гост 02.10.2020 10:21:34

Ама коя година....След още десетина милиона меже би...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани
29.10.2020 11:56:57

Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани

Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да покрият нуждите на населението от медицински ...

Проф. Кантарджиев: Спешно трябва да се въведат бързите антигенни тестове
29.10.2020 11:07:35 Надежда Ненова

Проф. Кантарджиев: Спешно трябва да се въведат бързите антигенни тестове

Спешно трябва да се наложат бързите антигенни тестове. Резултатът от тях излиза почти веднага, хв ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...