!
Сряда, 24 Април 2024
02
апр
20
 

Министър Ангелов: Промяната в търговския статут на болниците ще доведе единствено до по-ниски заплати

Петък, 02 Април 2021 | 15:04:26
20

Промяната в търговския статут на болниците ще доведе единствено до това, че заплатите на работещите там ще намалеят. Промяна за пациентите няма да има. Това мнение изрази здравният министър проф. Костадин Ангелов в предизборен разговор с Цвета Караянче

Промяната в търговския статут на болниците ще доведе единствено до това, че заплатите на работещите там ще намалеят. Промяна за пациентите няма да има. Това мнение изрази здравният министър проф. Костадин Ангелов в предизборен разговор с Цвета Караянчева за сайта novini.bg. Той коментира предложението, залегнало в платформите на някои политически партии като БСП.

„Това твърдение е от хора, които са далеч от реалността, далеч от медицината и далеч от лечебните заведения по принцип. Когато казваш, че си против търговския статут на болниците, трябва да кажеш и защо си против“, заяви той. Проф. Ангелов подчерта, че мотивът, че те са трупали печалба, е лъжа.

Лечебните заведения са регистрирани като търговски дружества и те са такива, но те не търгуват по смисъла на търговския закон, не формират печалба, не разпределят дивиденти“, припомни той. „Като се променят, какво ще се промени за хората, които са работещи там или хората, които чакат болницата да им помогне?“, попита Ангелов и посочи единствената промяна, която би последвала, ако лечебните заведения станат държавни: ще намалеят заплатите на лекарите и сестрите там.

„Това ли искаме – всички да взимат поравно, всички да станат еднакви и да се върнем 30 години назад, като лъжем хората, че болниците трупат печалба? Не трупат печалба, болниците трупат дългове“, заяви той.

В коментар за действията на здравните власти в отговор на епидемията здравният министър беше категоричен, че „не са жалени средства за спасението на всеки един български гражданин“. „Откакто започна тази пандемия, в нищо не виждаме логика. Понякога сме бъркали. Понякога грешахме, защото стъпвахме на познатите факти и медицинската логика, но този вирус опроверга всички“, допълни той. Като пример за допусната грешка проф. Ангелов посочи идеята за тестване на децата в училище с антигенни тестове, чиято цел е останала неразбрана.

Той беше категоричен, че България  е успяла да се справи сама в усложнената ситуация.

„Ние направихме всичко, което се изискваше от нас, за да подготвим страната за втората вълна и сега за третата“, изтъкна той и припомни осигурените количества медикаменти и оборудване за болниците. „Спираме износа на лекарства с риск да ни наложат санкции. Българите са ни най-важни. Швейцария имаха проблем с реанимационните легла. Ние управляваме нещата и те се получават. Справихме се“, категоричен бе той.

Според него с доставката на договорените допълнителни 1,3 млн. дози ваксини до края на лятото в България ще бъде постигнат колективен имунитет.

По темата за съмненията във ваксините той посочи, че например във Великобритания хората се ваксинират с една и съща ваксина – тази на АстраЗенека, която обаче у нас е нежелана. „Не мога да си обясня защо ние не повярвахме на науката на 100 процента? Защо се лутаме отново“, попита той и посочи, че има противоречиви послания от различни експерти, включително на европейско ниво, които объркват хората.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ELnh

гост 20.05.2021 14:15:08

ПЕДЕРАСТ

Д-р Иванов 15.04.2021 11:34:07

Господин министър,аз съм Д-р Иванов и съм ЕТ,знаете ли ,че ме пенсионираха на 364 лева,колкото една чистачка

Гост 12.04.2021 22:56:27

Patients worried about blood clots after having the AstraZeneca vaccine are swamping hospital A&E departments, doctors have warned. After new evidence of an emerging link between the vaccine and very rare blood clots, emergency departments across England have reported a surge in patients worried they may be affected. A&E clinicians quoted in the Health Service Journal said their departments were “swamped” with patients attending with headaches and said some had been sent their by local GPs. On Thursday UK regulator the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) said anyone who reported a severe or persistent headache that did not respond to painkillers, four days after receiving the vaccine, should speak to their doctor. Other symptoms to watch out for include a shortness of breath, chest or persistent abdominal pain, leg swelling, blurred vision, seizures or unexplained pin prick rash or bruising away from the injection site.

Гост 11.04.2021 17:08:15

При комбинация от Семашко организация и див капитализъм на предлаганите услуги в здравеопазването, няма как да издържи подобна система, защото "матреала" съвсем ще изчезне до 2050 година- справка доклади на ЦРУ. Ккаво е решението?! В нормална Западн Европа повечето болници са нон-профит и с вечни дотации от съответния бюджет: справка Германия, Франция, Албиона. Естествено има и вериги частни, на църквата и други организации болници. Едни от тях са добре, други с големи текучества! Да ме прощава колегата от Нойрупен, но тяхната болница е в графата "вечно се търсят лекари"> Но, какво е решението: 1: въвеждане на стандарт за минимум 5 човека персонал на пациент и обезшечаване на бюджет на болницата за този стандрат чрез диагностично-свързани групи за оценка на разходите относно всяка нозологична еденица. 2: Въвеждане на заплати от до за лекари / В Англия те са от 76хил до 112 хил за лекари със специалност, от 38 хил до 72 хил за специализанти, за сестри от 20 хил до 32 хил и т.н./ В тези базисни заплати не се включва извънреден труд, извънредни сесии за клиники, прегледи, операции и дежурства, и т.н на болничния персонал. Всеки специалист може да работи и на частно, в частни болниц при необходимост от лечение на пациенти, които си плащат или не могат да чакат за операция или друго лечение 6 месеца минимум. №. По тази логика бониците за активно лечение ще спаднат до не повече от 50-60 в България. Останалите ще се преквалифицират в такива за долекуване или грижи за стари хора. В момента мутри и олигарси масово наемат доктори и строят домове за стари хора в България по програми! Хора като Финков, Иво Петров и Генчп Начев вземат по-големи заплати от техните колеги на същите позиции в Западна Европа, но не поради медицински качества, а именно поради "врътки" в сегашната нормативна база, която позволява на близки до властта на мутрите да се възползват от благата, а останалите леакри да зяпат! Най-лошото в момента е, че хора от "задкулисието" като Румен Миланов, Пеевски, Румен Вълка и др. отвориха фирми и пунктове за "ваксиниране с ваксините на Pfizer и Модерна, срещу заплащане естествено за всички желаещи, като се нарушиха основните приницпи за ваксиниране! Техните фирми стоят и зад сделкте за предпазни облекла и маски! Затова, ако искате да живеете в нормална държава , да получавате нормални заплати и признание, уважаеми български лекари, не плюйте по пациента, борете се с истинските виновници за състоянието в което се намирате и не си мислете, че "преклонената глава сабя не я сече", зашото покрай "матриала", ще изчезнете и вие! Гелдайте в перспектива нещата, не мрънкайте от кабинетчето или диванчето си! Стагнацията за пациенти ще става все по-голяма и разликата в заплащането на лекарите на територията вс е по-осезателна!

Гост 13.04.2021 13:35:44

Имал ли е интимни или други бизнес взаимоотношения г-н ГъзАнгелов с Боби Мекото, заловен с кокаин в Южна Африка? Защо не разследвате това уважаеми "ибрикчии" от сайта zdrave.net?!

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 08.04.2021 16:03:27

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” Cлучaят c Людмил e caмo eдин oт пoрeдицaтa пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa ГEРБ, бeлязaнo oт кoрупция. Бoйкo Бoриcoв oбикaля прoвинциятa cъc cвoя джип и c нaвити ръкaви нa ризaтa, нo нe кaзвa нищo зa Людмил. Тaкa гeрмaнcкoтo cпиcaниe „Шпигeл” кoмeнтирa прoдължaвaщoтo мълчaниe нa Бoриcoв oтнocнo cмърттa нa 16-гoдишния Людмил, убит oт тoк в цeнтърa нa Coфия, пише Факти.бг. "Шпигел" пита Борисов: Защо мълчите за Людмил? Мoмчeтo зaгуби живoтa cи в cтoлицaтa, дoкaтo прeминaвa нaд шaхтa нa трoтoaра на оживен столичен булевард, нo никoй oт кoрумпирaнoтo прaвитeлcтвo нa Бoриcoв нe пoe oтгoвoрнocт. Вcички инcтитуции cи прeхвърлят oтгoвoрнocттa и, рaзбирa ce, винoвни нямa. „Шпигeл” припoмня, чe cлучaят e прeдизвикaл ширoкo oбщecтвeнo възмущeниe, нo шoфьoрът нa джипa мълчи пo тoзи въпрoc. Кaрaтиcтът, извecтeн в рoдинaтa cи кaтo „бaт Бoйкo”, нeумoрнo oбикaляшe прoвинциятa, шoфирaйки caм джипa cи, c нaвити ръкaви нa ризaтa, пишe гeрмaнcкoтo издaниe. Инcпeктирa ceлa, cтрoитeлни oбeкти и фирми, излъчвaйки във Фeйcбук. Нo бившият кмeт нa Coфия нe кaзвa нищo пo cлучaя c Людмил, пocoчвa „Шпигeл”. Мaтeриaлът e oзaглaвeн „Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe”.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 08.04.2021 15:31:51

Е да де, те мръсните МУТРИ точно това искат - по-ниски заплати за лекари и сестри! Ама иначе, вчера....."Честит празник, скъпи лекари! Вашият творчески устрем и безвъзмезден професионализъм, както и денонощно себеотрицание, никога не трябва да пресекнат!...." И ТЯМ ПОДОБНИ! МРЪСНИ КАДЕСАРСКИ КОМУНИСТИЧЕСВКИ МУТРИ, ПРОКЛЕТИ!

прав е за науката 08.04.2021 11:12:21

Практиката съвместно с науката дава резултат, който не се постига само с едната от двете дейности. Във всяка професия- и медицинската, и правната, и икономическа а пр. затова избора на експерт по медиите , в работни групи трябва да отчита фактора!

Компетентен 07.04.2021 11:02:36

За сведение партията на чалгаря също е написала в програмата си премахване на търговските дружества и забележете $ "нелоялната конкуренция" . Смята да променя и ЗЛЗ ! Апропо кой идиот му е писал здравната програма ?

гост 06.04.2021 11:34:08

Мария Куманова е сивият кардинал на нашата Александровска. По времето на Таня Андреева си правеха срещи с фирмите в болницата. Тя управлява милионите. Достатъчно платиха на АДФИ да покрие усвоените комисионни. Тя и Професорчето са хора на Цветан Цветанов, Цветанов го назначи през 2013 година

Гост 03.04.2021 18:11:52

С какво се хвалиш, бе ботоксовия? С това, че хората умират от липса на здравни грижи? Или че си правите експерименти с някакви отрови, наречени от вас ВАКСИНИ? За каква наука говориш? Ако българите са ти важни, щеше да осигуриш достатъчно легла и мед. сестри за обгрижване! И пари има достатъчно много за всички в системата, а не едни да получават по 100 000лв., а други 700лв.! Махай се по-скоро, защото си некомпетентен!

Гост 05.04.2021 09:11:15

Какви пари има в системата бe ? Какво плащаш ти за здраве бе, ватник ? Нито ти, нито жена ти, нито за децата си плащате европейски здравни осигуровки . Нито пенсионерите плащат реални здравни осигуровки . Австрия осигурява 70 милиарда годишно за здравеопазване, България 5милиарда (и това е съмнително), тоест 14 пъти по-малко. Мародери комунистически, пък и антиваксери.

Гост 05.04.2021 19:50:30

Лумпен, емигрирай в Австрия! Какво врещиш като нещастник.

Медицински работник 03.04.2021 09:02:25

Колко по-ниска от минималната аз съм на 660 лв към ДКЦ????????????и облагат с данък 30-40% парите на първа линия 1000лв т.е 1660 ???????????? егати схемата само ...400 ЛВ ДАНЪЦИ ще излезе, че заплата ми е 260 лв.....АКО ПРАВИЛНО четем постановлението на МС НЕТО 1000 лв. ЗА ХОРАТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ ????????

Гост 02.04.2021 18:06:09

Този говори това което му изнася. Никакви търговски дружества Нали трябва да получават по 15000 , 20000лв. заплати директорите .

Макеиряк 02.04.2021 17:24:14

Да! Определено Генчо Начев няма да взима по до 150000 лева на месец и да се подписва сам под нея. Нито по 50 бона кардиолозите, поставящи стентове

Лекар 03.04.2021 01:07:52

Да, това е тъжната истина. Инвазивните кардиолози вземат по 50000 лв докато аз като педиатър с две специалности в България вземах 750 лв заплата. За това от 10 години съм в чужбина.

Гост 02.04.2021 22:43:04

Поредният олигофрен, нямащ представа за реалността. Ама нищо. Като почнете да си плащате пак стентовете, ще се сетите какво сте загубили. А кардиохирурзите си бачкат. И това, за ваше съжашение тъпоумници, малко хора могат да го работят.

Гост 02.04.2021 19:36:17

Генчо Начев не ми е приятен, но е работещ кардиохирург , бе лелин .Искате да ги изгоните в Германия ли бе, ватенки ? И да ходите за операции след това при тях в Германия ли бе тъпанари ? Кардиохирург в САЩ взима 1 380 000 долара на година бе въшливци. Това не е като при вас общите работници.

Богат лекар 03.04.2021 19:55:28

Ами работете всеки ден по10-12 часа реално, правете операции и процедури за които се учи в чужбина, инвестирайте в себе си специализации за десетки хиляди евро, рискувайте здравето и живота си всеки ден, работете 20 години почти без заплата, и когато направите всичко това няма да ви завиждам за месечния доход от 10000лева.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...