Четвъртък, 19 Май 2022
25
март
1
 

Министър Ангелов: Третата вълна не прилича по нищо на втората, боледуват цели фамилии (Обновена)

Договаряме допълнителни ваксини за България

Четвъртък, 25 Март 2021 | 10:40:38 Полина Тодорова
1

Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии са болни, много майки боледуват, много млади хора са в лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга за актуалната епидемична обстановка и

Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии са болни, много майки боледуват, много млади хора са в лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки. Той увери, че здравните власти предприемат всичко необходимо за лечението на приетите в болниците.

Проф. Ангелов съобщи, че продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини за страната ни. По думите му това е станало благодарение на усилията на българското правителство и българския премиер, който с лидерите на още пет държави - Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения, е написал писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите. Очаква се довечера да има решение на най-високо държавно ниво, заяви министърът. Той поясни, че очакванията са доставките на ваксините да се изместят от четвъртото за второто тримесечие. Допълнително страната ни ще поръча и 1,5 милиона ваксини от „Пфайзер“.

По думите му в лечебните заведения сега случаите са значително повече в сравнение с предишната вълна, но болниците продължават да се справят. България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем успешно от нея, увери той. Здравният министър подчерта, че лечебните заведения са снабдени с всички необходими медикаменти, апаратура, осигурени са допълнителни количества от препарата Ремдесивир.  Той уточни, че е взето решение за втора извънредна доставка от 6000 дози от препарата да бъде доставена у нас. За месеците от март до октомври сме поръчали 36 000 флакона или по 6000 за всеки месец. Общото поръчано количество до момента, без последната извънредно доставка, е на стойност около 80 милиона лева.

Той изтъкна, че третата вълна се различава и по това, че медиците, които са ваксинирани по време на първата вълна, не се разболяват. В момента активните случаи сред тях са 1093, в болница са 146, а в интензивни структури – 13, отчете той.

Проф. Ангелов коментира и случая със заболели хора от Дома за възрастни с деменция в с. Опанец, които са били ваксинирани. „Ваксинираните лица и преболедувалите могат да бъдат носители на вируса. Хората, които са ваксинирани с ваксина, имат реално възможността да бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, да постъпят в лечебни заведения и да загубят живота си от COVID-19“, обясни здравният министър. Той посочи, че заболелите сред ваксинираните са в добро състояние. Здравният министър апелира хората, които са имунизирани, да продължат да спазват мерките.

Няма имунизиран, който да е в болница, заяви и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че заразата в дома е внесена от персонал, който е отказал да се ваксинира.

На 12 часа следим всеки ден каква е тенденцията. За нас мерките са навременни и ако не бяха предприети, нивата на заболеваемост можеше да са различни, подчерта той.

В момента заетостта на болничните легла в страната е 69%, а за интензивни 70%, съобщи още здравният министър. Въпреки това той увери, че в София има достатъчно количество болнични легла, както и че се извършва ежедневна организация при нужда за разкриване на още такива. Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев посочи, че „има трудности, но ситуацията не е като през месеците ноември и декември“.

По отношение на заболеваемостта на 14-дневна база страната ни е на 6-то място в ЕС и на 2-ро на Балканския полуостров с 661 заболели на 100 000. „Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме възможност да удвоим броя на случаите, на приетите и на починалите“, предупреди доц. Кунчев и даде пример с Естония, където това съотношение е 1508 на 100 000 и Чехия със 1256 на 100 000. По отношение на смъртността: тя е 20 на 100 000, като заемаме 4-то място в ЕС и първо на Балканския полуостров.

„На всички, които продължават да се съмняват в този вирус, искам да им кажа, че истината стои пред очите и тя е много жестока“, категоричен бе здравният министър.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчете, че нарастването на заболелите на база една седмица е 23%, а за 14 дни е 73%.  Той посочи, че сме надхвърлили пика по брой заболели от предната вълна на епидемията. По отношение на смъртността също се наблюдава ръст. Има леко колебание за последната седмица с 5%, но за 14 дни увеличението е 53%, посочи проф. Мутафчийски и уточни, че за една седмица страната ни е преминала от трето на второ място по интензивност на смъртността в света след Унгария.  Той допълни, че в страната има скрита заболеваемост, която не се регистрира. Има цели компании от 10-12 човека, всички са болни, а сега е регистриран само един, даде пример той и отбеляза, че РЗИ вече е изпуснала от контрол проследяването на вируса поради липса на ресурс.

Здравният министър също коментира смъртността у нас, като припомни, че и преди епидемията България е била сред водещите по този показател в света заради сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Той отчете, че вече се наблюдава тенденция за подобряване на ранната диагностика на онкологичните заболявания, а за сърдечносъдовите е нужно подобрение на организацията. В тази връзка проф. Ангелов припомни и идеята за създаване на концепцията на здравните власти за проследяване на „линията на живота“ чрез различни профилактични грижи.

По думите му в България смъртността е висока и заради правените по-малко тестове в сравнение с други страни.

От своя страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи за известна промяна в мерките, касаещи търговските обекти. Самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен вход от улица, ще могат да продължат своята дейност, а големите магазини за нехранителни стоки над 300 квадрата също ще могат да работят, но при определени условия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q7dZ

Лекар 28.03.2021 00:50:48

Това, че имаме три пъти по-малко ваксини от Малта го дължим на българското правителство и специално на българския премиер-тиква. Наслушахме се на лъжи. Всички тикви и калинки вън от управлението.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла
18.05.2022 17:26:21

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби и за съжаление я откриваме е ...

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят
18.05.2022 16:59:58

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирус ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...