Събота, 17 Април 2021
25
март
1
 

Министър Ангелов: Третата вълна не прилича по нищо на втората, боледуват цели фамилии (Обновена)

Договаряме допълнителни ваксини за България

Четвъртък, 25 Март 2021 | 10:40:38 Полина Тодорова
1

Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии са болни, много майки боледуват, много млади хора са в лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга за актуалната епидемична обстановка и

Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии са болни, много майки боледуват, много млади хора са в лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки. Той увери, че здравните власти предприемат всичко необходимо за лечението на приетите в болниците.

Проф. Ангелов съобщи, че продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини за страната ни. По думите му това е станало благодарение на усилията на българското правителство и българския премиер, който с лидерите на още пет държави - Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения, е написал писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите. Очаква се довечера да има решение на най-високо държавно ниво, заяви министърът. Той поясни, че очакванията са доставките на ваксините да се изместят от четвъртото за второто тримесечие. Допълнително страната ни ще поръча и 1,5 милиона ваксини от „Пфайзер“.

По думите му в лечебните заведения сега случаите са значително повече в сравнение с предишната вълна, но болниците продължават да се справят. България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем успешно от нея, увери той. Здравният министър подчерта, че лечебните заведения са снабдени с всички необходими медикаменти, апаратура, осигурени са допълнителни количества от препарата Ремдесивир.  Той уточни, че е взето решение за втора извънредна доставка от 6000 дози от препарата да бъде доставена у нас. За месеците от март до октомври сме поръчали 36 000 флакона или по 6000 за всеки месец. Общото поръчано количество до момента, без последната извънредно доставка, е на стойност около 80 милиона лева.

Той изтъкна, че третата вълна се различава и по това, че медиците, които са ваксинирани по време на първата вълна, не се разболяват. В момента активните случаи сред тях са 1093, в болница са 146, а в интензивни структури – 13, отчете той.

Проф. Ангелов коментира и случая със заболели хора от Дома за възрастни с деменция в с. Опанец, които са били ваксинирани. „Ваксинираните лица и преболедувалите могат да бъдат носители на вируса. Хората, които са ваксинирани с ваксина, имат реално възможността да бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, да постъпят в лечебни заведения и да загубят живота си от COVID-19“, обясни здравният министър. Той посочи, че заболелите сред ваксинираните са в добро състояние. Здравният министър апелира хората, които са имунизирани, да продължат да спазват мерките.

Няма имунизиран, който да е в болница, заяви и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че заразата в дома е внесена от персонал, който е отказал да се ваксинира.

На 12 часа следим всеки ден каква е тенденцията. За нас мерките са навременни и ако не бяха предприети, нивата на заболеваемост можеше да са различни, подчерта той.

В момента заетостта на болничните легла в страната е 69%, а за интензивни 70%, съобщи още здравният министър. Въпреки това той увери, че в София има достатъчно количество болнични легла, както и че се извършва ежедневна организация при нужда за разкриване на още такива. Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев посочи, че „има трудности, но ситуацията не е като през месеците ноември и декември“.

По отношение на заболеваемостта на 14-дневна база страната ни е на 6-то място в ЕС и на 2-ро на Балканския полуостров с 661 заболели на 100 000. „Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме възможност да удвоим броя на случаите, на приетите и на починалите“, предупреди доц. Кунчев и даде пример с Естония, където това съотношение е 1508 на 100 000 и Чехия със 1256 на 100 000. По отношение на смъртността: тя е 20 на 100 000, като заемаме 4-то място в ЕС и първо на Балканския полуостров.

„На всички, които продължават да се съмняват в този вирус, искам да им кажа, че истината стои пред очите и тя е много жестока“, категоричен бе здравният министър.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчете, че нарастването на заболелите на база една седмица е 23%, а за 14 дни е 73%.  Той посочи, че сме надхвърлили пика по брой заболели от предната вълна на епидемията. По отношение на смъртността също се наблюдава ръст. Има леко колебание за последната седмица с 5%, но за 14 дни увеличението е 53%, посочи проф. Мутафчийски и уточни, че за една седмица страната ни е преминала от трето на второ място по интензивност на смъртността в света след Унгария.  Той допълни, че в страната има скрита заболеваемост, която не се регистрира. Има цели компании от 10-12 човека, всички са болни, а сега е регистриран само един, даде пример той и отбеляза, че РЗИ вече е изпуснала от контрол проследяването на вируса поради липса на ресурс.

Здравният министър също коментира смъртността у нас, като припомни, че и преди епидемията България е била сред водещите по този показател в света заради сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Той отчете, че вече се наблюдава тенденция за подобряване на ранната диагностика на онкологичните заболявания, а за сърдечносъдовите е нужно подобрение на организацията. В тази връзка проф. Ангелов припомни и идеята за създаване на концепцията на здравните власти за проследяване на „линията на живота“ чрез различни профилактични грижи.

По думите му в България смъртността е висока и заради правените по-малко тестове в сравнение с други страни.

От своя страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи за известна промяна в мерките, касаещи търговските обекти. Самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен вход от улица, ще могат да продължат своята дейност, а големите магазини за нехранителни стоки над 300 квадрата също ще могат да работят, но при определени условия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2ymh

Лекар 28.03.2021 00:50:48

Това, че имаме три пъти по-малко ваксини от Малта го дължим на българското правителство и специално на българския премиер-тиква. Наслушахме се на лъжи. Всички тикви и калинки вън от управлението.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува
17.04.2021 10:58:51 Елена Цветкова

Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува

Николай Петров е на 25 години от Перник и има генетичното заболяване хемофилия, свързано с ли ...

2126 са новите случаи, починалите са 121
17.04.2021 10:04:45

2126 са новите случаи, починалите са 121

2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, което е близо ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...