Понеделник, 18 Януари 2021
04
дек
2
 

Целият ресурс на държавата ще гарантира достъпа на всеки български гражданин до ваксина, увери той

Министър Ангелов: 243 600 лица от здравния сектор ще са първите, на които ще се предложи ваксина срещу COVID-19 (Обновена)

Страната ще се раздели на 6 региона за имунизация

Петък, 04 Декември 2020 | 10:42:18 Полина Тодорова
2

243 600 лица от здравния сектор ще са първите, на които ще бъдат предложена имунизация срещу COVID-19. Те влизат в първата таргетна група за ваксинация, стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който представи Наци

243 600 лица от здравния сектор ще са първите, на които ще бъдат предложена имунизация срещу COVID-19. Те влизат в първата таргетна група за ваксинация, стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България. Участие в него взеха и членовете на новосформирания Координационен съвет за ваксинация.

Планът е разработен от Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, Изпълнителна агенция по лекарствата, водещи медицински специалист и представители на големите съсловни организации в сектора, обясни проф. Ангелов. В него са използвани указанията на Световната здравна организация, плановете на държави-членки на ЕС – Германия, Франция, Италия, Англия и някои щати от САЩ, по-конкретно Илинойс.  

Таргетни групи и региони

Пет са определените таргетни групи за ваксинация. В първата влизат 243 600  души – 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 професионалисти по здравни грижи, 6600 фармацевти, 2000 помощник-фармацевти, 150 000 души помощен персонал.

Във втората влизат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки или общо 112 080 лица, в третата - служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, които ще бъдат определени по списъци. В четвъртата - възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, включително имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити, като очакваният им брой е 1 800 000 души. Петата фаза включва уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Страната ще бъде разделена на 6, а не на 7 региона за имунизация, както беше първоначално обявено. Корекцията ще е при град София, който няма да самостоятелно отделен, а ще бъде заедно със София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Отговорници за изпълнение на плана ще са съответно РЗИ-София, РЗИ Враца, РЗИ Велико Търново, РЗИ Пловдив, РЗИ Бургас, РЗИ Варна.

За служителите на лечебните заведения ваксинацията ще се извършва на място в болниците след определени списъци, а за тези от доболничната  и извънболничната помощ от общопрактикуващите лекари. „Ваксината ще се прави само от лекар“, подчерта проф. Ангелов. Всички имунизирани също ще бъдат включени в списък.  Ще бъдат изградени и мобилни екипи за ваксиниране, които да обхванат цялата територия на държавата. „Целият ресурс на държавата ще осигури и гарантира достъпа на всеки български гражданин до ваксина. Няма да има български гражданин, пожелал да бъде ваксиниран, който да не получи информирано съгласие за това, да избере ваксината, която иска да получи и тя да не му бъде доставена“, увери проф. Ангелов.

Два хладилника за съхранение на ваксините срещу COVID-19 вече са доставени на БулБио, до края на деня такъв хладилник ще има и в столичното РЗИ, а в  събота ще бъде инсталиран и в РЗИ- Бургас. Директорите на лечебните заведения също ще трябва да осигурят хладилници за съхранение на ваксините. Що се касае за съхранението на ваксината на „Пфайзер“ доц, Кунчев обясни, че тя се съхранява първоначално в хладилниците на минус 70 градуса до момента, а в който започне разпределение. От там-нататък тя има пет дни срок, в който може да се съхранява от 2 до 8 градуса и това ще става най-вероятно при личните лекари.

Здравният министър информира още, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи, като най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.

Крехко подобрение

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че следствие на новите мерки има леки положителни промени, но ги определи за изключително крехки. Той отчете, че България е слязла с едно място надолу по заболяваемост в ЕС и за изтеклите 14 дни и от 11-то е вече на 12-о място. 14-дневната заболяваемост за първи път от няколко седмици спадна под 600 души на 100 000 и вече е 591, съобщи още той.  За съжаление обаче по 14-дневната смъртност продължаваме да сме на първо място в ЕС. Вече има и област, която е излязла от червената зона и попадна в оранжевата. Това е област Кърджали. Доц. Кунчев допълни, че при 14-дневната заболяемост имаме плато от около една седмица, при което се наблюдава леко движение надолу, но подчерта, че е рано  да се правят изводи и допълни, че мерките ще дадат резултат, стига да се спазват.

Кои са ваксините 

Прилагането на ваксините ще се случва едва след разрешаването на употреба от Европейската агенция по лекарства. Всяка една от тези ваксини е в различен етап от развитието на клиничната програма, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. В най-напреднал етап са тези на компаниите на "Пфайзър" и "Модерна". На 29-декевмри ще приключи оценката на „Пфайзър“, а на „Модерна“ през януари, като в нея ще се включи целият експертен капацитет на Европейската лекарствена агенция и Националните регулаторни агенции. Ще бъде извършена изключително подробна оценка, която ще гарантира, че всички ваксини, които ще бъдат използвани, отговорят на всички изисквания за качество, ефикасност и безопасност, увери той.

С целия план за ваксинация може да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ce@j

Магьосник 13.12.2020 09:22:35

Кой изтри имейлите на ДПС и Атака? Кой е магьосника?

Гост 09.12.2020 15:07:22

Ваксината, в комбинация с хидроксихлорохин, заедно и поотделно - постигат масова превенция срещу Короната. Хидроксихлорохинът действа по друг механизъм, създава алкална среда и вирусът не може да навлезе на клетъчно ниво, това е изследване на БКИ.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи
17.01.2021 11:29:06 Невена Попова

Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи

Д-р Стефан Митев е гастроентеролог, работи в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Заедно със с ...

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...