!
Понеделник, 26 Февруари 2024
15
юни
11
 

Министър Кацаров: Стремежът ми е да се постави пациентът в центъра на системата (Обновена)

Вторник, 15 Юни 2021 | 12:18:47 Надежда Ненова
11

Акцентът в работата на министъра на здравеопазването, който поставихме, е да са предвидени всички негативи, които сме имали по отношение на пандемията и през есента, при поява на следваща COVID-вълна да имаме план, така че нашата здравна система да бъд

Акцентът в работата на министъра на здравеопазването, който поставихме, е да са предвидени всички негативи, които сме имали по отношение на пандемията и през есента, при поява на следваща COVID-вълна да имаме план, така че нашата здравна система да бъде по-подготвена. Това заяви служебният премиер Стефан Янев при представянето на д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в МС, на който служебното правителство отчете извършеното до момента.

„Безспорно COVID е проблема, който прави тежка работата на здравния министър. Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, се дължат на две основни причини. Едната е недоброто състояние на здравната система като цяло, а другата – лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, на първо място по обща смъртност и последна по ваксинации. Ние не заварихме нито едно сероепидемиологично проучване, нито утвърден общ план за диагностика и лечение на COVID“, каза Кацаров в резюмето си.

Служебният министър подчерта, че най-важното за него при влизането в министерството е било да се промени начинът на получаване на ваксините от личните лекари, както и да се даде приоритет на имунизацията на възрастните хора, защото за тях тя е въпрос на живот и смърт. По думите му, макар че ваксинацията върви с незадоволителни темпове,  добрата новина е, че през последния месец са се имунизирали над 400 000 лица над 60-години, колкото били за целия предишен период на имунизация.

„Възложих изготвянето на сероепидемиологично проучване, възложих на НЦОЗА да изготви анализ за твърде високата смъртност за периода и на работата на всички медицински структури. COVID не е отминал, рискът през есента е голям и трябва да сме наясно за причината за лошите резултати, които имахме през миналата година. Успяхме да направим новите сертификати още в началото на юни. Преодоляхме проблема с над 5000 грешни сертификата. Създадох работна група – експерти от 17-те експерти съвети, които до края на седмицата ще са готови с единен протокол за лечение на COVID. Опитваме се да организираме и информационна кампания за ваксинацията, каквато не беше направена. Множеството противоречиви съобщения създадоха негативна нагласа у населението. Втората добра новина е, че заради намалелия брой случаи в най-скоро време можем да влезем в зелената зона според критерия на ЕК“, каза министър Кацаров.

Той допълни, че са осигурени ваксини за населението за 2022 г. и 2023 г.

„Започнахме промени в здравната система. Тя има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо, не само с оглед на следваща COVID вълна. Системата може да работи много по-добре и не е въпрос само на пари, но и на организация. В тази връзка успях да постигна съгласие с ръководството на НЗОК и с БЛС за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ, така че да започнат да се поправят натрупаните диспропорции и недъзи на здравната система, като акцентът във всичко това е да се подобри обслужването на пациентите. Стремежът ми е да се постави пациентът в центъра на системата, да има повече възможности пациентите да избират, затова и беше създадена нова дирекция в МЗ за правата на пациентите. Най-важната задача на МЗ е защитата на правата на потребителя, а не на нечии интереси“, каза още министър Кацаров.

Той допълни, че е заварил проект за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия в почти насипно състояние, без ясни критерии и напълно непрозрачни процедури за подбор на кандидати. „Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж“, срокът е бил удължаван два пъти и изтича в края на този месец и с неясни критерии и молби на болнични директори болниците им да бъдат включени в проектите. Преработихме изцяло критериите за финансиране на проекта. Включихме всички болници (според одобреното вече от ЕК задание само държавни и общински) в страната, които са лекували болни с COVID-19, публикувахме критериите и изпратихме писма на всички заинтересовани страни“, каза д-р Кацаров.

Той допълни и че са предприети действия за прехвърляне на свободни щатни бройки, които да бъдат използвани за увеличаване на капацитета на здравния контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, както и оборудването им с необходимите устройства – четци за зелени сертификати, за да се посрещне очакваното нарастване на потока от преминаващи граждани през летния туристически сезон.  

От публикуваното по-късно на страницата на МЗ резюме на отчета става ясно, че е стартирана и работата по изменение на две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари с цел подобряване на условията, реда, организацията и възнагражденията им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wm42

Dr Pavlova 15.06.2021 16:32:15

Vervaite!

Гост 15.06.2021 15:44:38

Върви се към по-голяма справедливост и равнопоставеност, както по отношение възможностите за практикуване на лекарската професия, респективно възможностите за формиране на доходи, така и по отношение достъпа на пациентите до качествена медицинска помощ.

Гост 15.06.2021 15:40:12

Популизмът си отиде с управлението на ГЕРБ. Сега са на ход действащите. Това, че пациентът ще се постави в центъра на системата е добре и за лекаря, както и за останалите специалисти, оказващи медицинска грижа, а също и за обществото като цяло.

Гост 15.06.2021 13:42:35

Това е популизъм, та дрънка от лицемерие. Какво ще правят чичките от властта, когато няма да имат лекари сле 5-6години а? Пациентът сам в центъра на системата а? Така се получава, когато разплутата политическа класа не уважава лекаря и го слага на второ място. Тепърва ще си хапете г за с такова огношениекум лекаря, обещавам ви...

чукча 15.06.2021 13:42:05

Няма нужда НЦОЗА да се преработва с анализи. И за слепец е видно, че заболеваемостта и смъртността хвръкнаха с отварянето на училищата. Ако тръгнат присъствено от 15.09., още към средата на октомври ще сме пак в локдаун и ще гледаме същия филм.

Гост 15.06.2021 14:02:06

Абсолютно! Но не е политкоректно да се посочват децата.

Гост 15.06.2021 13:22:01

Браво! За първи път от много години имаме адекватен и действен министър.

корекция 15.06.2021 12:55:55

Стремежът ми е да се постави частното болнично заведение в центъра на системата

Гост 15.06.2021 13:08:17

След 20 год. в държавно и 10 в частно мога да кажа, че съм с две ръце за частното.

Гост 15.06.2021 20:49:26

Въртиш едни ЕГН безнаказано и си мислиш, че си голям играч. Напротив, най-обикновен полски свирач си.

Гост 15.06.2021 21:20:01

Това го правят в държавната. Дори ме привикваха да въртя за леглодни. В момента имам листа на чакащи, пазя си реномето заради което напуснах и гледам хората в очите. Няма по- добро от частен сектор с правила.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...