!
Понеделник, 04 Март 2024
04
ноем
 

Министър Лазаров: Преминаването на помощните средства към НЗОК оказа позитивен ефект

Петък, 04 Ноември 2022 | 16:09:27


Преминаването на помощните средства към НЗОК оказа позитивен ефект върху хората, категорично заяви вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров по време на днешния блиц-контрол в парламента. По думите му вече се предоставя опростена процедура, така

Преминаването на помощните средства към НЗОК оказа позитивен ефект върху хората, категорично заяви вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров по време на днешния блиц-контрол в парламента. По думите му вече се предоставя опростена процедура, така че хората с увреждания могат да получават по-бързо своето техническо помощно средство или медицинско изделие.

Министър Лазаров подчерта обаче, че това е голямо предизвикателство за системата на НЗОК. „Затова в самото начало тя започна работа с медицинските изделия, които бяха включени в списъка към онзи момент при преминаването им от Агенцията за социално подпомагане към Здравната каса. Разбира се, изключително важно е в рамите на съвременните развити технологии да се предоставят медицински изделия, които да подкрепят по-добре дефицитите на хората с увреждания. От тази гледна точка е създадена работна група, вече е издадена заповед за нейното функциониране. В нея са включени представители на всички заинтересовани страни – МЗ, НЗОК, разбира се и МТСП, различни специалисти в областта на покриването на дефицитите на хората с увреждания и представители от организациите на хората с увреждания. Дейността й предстои да стартира“, каза той в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова.

Министърът заяви още, че има проект в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост за предоставяне на високотехнологични изделия за хората с увреждания, но преди това трябва да бъде одобрен проект за методика за оценка на увреждането.

„След приключване на работата на работната група, какъвто и да е резултата от нея, министърът на здравеопазването е длъжен по закон да внесе този проект в Националния съвет на хората с увреждания, за да може той да получи съответно обсъждане и от национално представителните организации. Освен това има и обществено съгласуване, в които може да се включват всички хора с увреждания и други организации. Но аз съм убеден, че понеже въпросът е изключително важен, преди да се пристъпи към тези действия по приемането на съответен нормативен акт, ще бъде направена и широка обществена дискусия в различни формати така че да се чуят всички мнения“, каза министър Лазаров.

Преди това той отговори на въпрос на депутата от „Продължаваме промяната“ Васил Пандов относно бюджета на НЗОК.

„Ако не се приеме бюджет на НЗОК за следващата година има реална опасност болниците за дейност декември, която се заплаща януари, както и за следващите два месеца, в които имат най-високи разходи, да не получат досегашното увеличение на клиничните пътеки, а месечните им стойности да бъдат намалени. Мога да кажа, че когато миналата година правителството определи месечните стойности на лечебните заведения, това имаше меко казано отрицателни, да не кажа катастрофални последици, тъй като те натрупаха задължения, които трябваше да изчистват месеци наред. Тази година има абсолютно същия риск при неприемане на нов закон за бюджета на НЗОК. Същият проблем съществува по отношение на денталните дейности, лекарствените продукти и помощните средства“, каза Пандов.

„Целта на проектозакона за удължаване на Законите за държавния бюджет, ДОО и Здравната каса е всичко, което е било увеличено с тях през 2022 г., да не получи намаление през 2023 г. така че да бъде гарантиран достъпът на гражданите до здравно обслужване“, отговори лаконично министър Лазаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
avf9


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...