!
Четвъртък, 18 Април 2024
16
ян
 

Министър Сачева: До месец темата за болничните влиза в НСТС

Няма да има отменяне на права на хората, увери тя

Четвъртък, 16 Януари 2020 | 13:55:37


До един месец темата за злоупотребите при получаване на парични обезщетения с болнични ще бъдат обсъдени в Националния съвет за  тристранно сътрудничество. Решението е било взето на заседанието на Министерски съвет днес. Това съобщи пред журналист

До един месец темата за злоупотребите при получаване на парични обезщетения с болнични ще бъдат обсъдени в Националния съвет за  тристранно сътрудничество. Решението е било взето на заседанието на Министерски съвет днес. Това съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Агенция Фокус.

След състоялата се вчера среща между Министерството на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, НЗОК, НОИ, работодатели, синдикати и Българския лекарски съюз са били предложени мерки, засягащи всички заинтересовани страни, като по думите на министър Сачева прилагането на някои от тях ще наложат и законодателни промени.

"Най-общо причините, които бяха споделени от работодателите и останалите участници в срещата по отношение на взимането на болничните, са свързани с ваканции, търсене на възможности за това да се увеличава свободното време особено когато има ваканции на децата. Понякога през летните месеци се взимат болнични, за да се работи на втора работа, сезонна обикновено. Има и насочване от страна на работодатели към това да се взимат по-продължителни болнични

с цел да не се плащат заплати и да се подобряват икономическите показатели“,

поясни тя. Засилване на проверките по отношение на недобросъвестност от страна както на лекари, така и от страна на работодателите – това ще бъде една от насоките в мерките за ограничаване на фалшивите болнични, каза още Деница Сачева.

Тя цитира данни за периода 2016 г.-2019 г., които сочат, че разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 млн.лв на малко под 463 милиона.
„Има нарастване на общия брой болнични листове поради общо заболяване.

Към 2018 г. те са 2 243 000, като това нарастване за 9 години е 52,2 %.

Увеличават се и изплатените от ДОО работни дни поради общо заболяване. Отчетеният ръстът е с 36,7 %. Нараства на два пъти и броят на декларираните от осигурителите работни дни, които те заплащат, като този ръст е 134 %. Има ръст и на среднодневния размер на паричното обезщетение на временната неработоспособност, като през 2010 г. той е бил 20 лв.и 10 ст. а през 2018 – 27 лева“, посочи министърът.

Броят на издадените болнични листове за най-младите на пазара на труда намалява, но за възрастовата група на 55 и повече години се увеличава. Болничните листове до 7 дни са най-често издаваните, но те не са причина за нарастване на изплатените от ДОО брой работни дни.
„Отчетеният ръст от 760 000 работни дни за периода се дължи предимно на болнични листове с продължителност от 8 до 30 работни дни.

Близо 60% от издадените болнични листове са в областите с най-голямо икономическо развитие:

София-град с 29 %, Пловдив с 10,93%, Варна с 5,35%, Стара Загора с 5,35 %, Благоевград – 4,58%, Бургас – 4, 25 % от всички болнични листове“, добави Сачева.

Седем са икономическите дейности, които формират близо 50% от издадените болнични листове, стана ясно още от думите й.

„Това са спомагателните дейности на осигурителите - търговия на дребно и едро с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт, дейности в областта на информационните технологии и услуги, операции с недвижими имоти, професионални дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности, бюджетни организации, производство на облекло, строителство на сгради и съоръжения и туризъм ресторантьорство“, конкретизира социалният министър.

Най-голям брой болнични листове се издават на лицата, които работят при условията на трета категория труд, близо 76 % от всички болнични листове. Данните показват и наличие на сезонен компонент. Най-голям брой болнични се взимат през зимните месеци: януари, февруари и март, както и през късната есен: октомври и ноември.

Около 78% от издадените болнични листове, по които има плащане на обезщетение от ДОО, са издадени от лечебни заведения от извънболничната помощ

, допълни тя.
„29% от издадените болнични листове са за 5 диагнози: остър бронхит – неуточнен, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на острите дихателни пътища – неуточнена, заплашващ аборт и вирусна инфекция – неуточнена“, посочи министърът.

Деница Сачева бе категорична, че се обсъждат различни варианти за ограничаване на злоупотребите, но най-важното послание в момента е, че права на хората няма да бъдат отменяни.

„На масата имаме много и разнообразни мерки, общият им брой може би е над 40,

които са предложени както от работодателите, така и от Здравната каса, от НОИ и Министерство на здравеопазването. Това, което се споразумяхме, че ще търсим като баланс: от една страна е да не се натоварва допълнително държавния бюджет,от друга страна да направим така, че работодателите да получат своите мерки за ефективност, сигурност и контрол. И да направим така, че да няма нарушаване на вече дадени права на българските граждани“, каза министърът.

Днес НОИ разпространи официална информация за издадените болнични листове с начална дата в три работни дни около коледно-новогодишните празници. Броят на тези болнични е 9500, информира осигурителната институция. Анализът на експертите на НОИ сочи категорично, че няма нарастване в броя на издадените  болнични  листове  с  начална  дата  на 23, 27 и 30 декември 2019 г. с уточнението, че данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания. От НОИ припомнят, че това бяха работните дни около коледно-новогодишните празници и болнични листове до 14 дни с тези начални дати биха позволили „сливане“ на почивни дни.

На 23 декември т.г. са издадени 2806 първични болнични листове, на 27 декември - 3296, на 30 декември – 3341. Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември, например понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559, отчитат от осигурителната институция.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#7dR


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...