!
Събота, 27 Юли 2024
13
апр
1
 

Министър Сербезова: До 29 март са проведени имунизации на 14 украински деца

Сряда, 13 Април 2022 | 14:18:21
1

Министерството на здравеопазването от 15 март е разпоредило на регионалните здравни инспекции в кратки срокове да предприемат действия за обхващане с необходимите задължителни иму

Министерството на здравеопазването от 15 март е разпоредило на регионалните здравни инспекции в кратки срокове да предприемат действия за обхващане с необходимите задължителни имунизации и реимунизации на децата, пристигнали от Украйна. Представен е имунизационния календар на Украйна и разликите с този на България и в табличен вид са предоставени временни насоки за имунизации с цел изготвяне на индивидуален имунизационен план, вкл. и за прием в детски ясли, детски градини и училища.

Това казва министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Петър Петров относно начините за справяне с бежанската криза, породена от войната в Украйна.

„Обърнато е внимание на специфични аспекти при изготвянето на индивидуалния план, както и че при наличие на данни за приложените ваксини или поставени основни имунизации децата могат да посещават организиран детски колектив. По данни от РЗИ към 29 март 2022 г. вече са проведени имунизации на 14 украински деца. В процес на изготвяне е информационна брошура за украинските граждани относно задължителните имунизации и реимунизации съгласно имунизационния календар на Република България“, допълва още министърът.

По отношение на допускането на територията на България на лица, пристигащи от Украйна, проф. Сербезова подчертава, че то се извършва съгласно заповед на министъра на здравеопазването, касаеща всички лица, влизащи на територията на страната. От 1 април до 15 май 2022 г. лицата се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Лицата, които не представят документ, се изследват при възможност от органите на граничния здравен контрол с бърз антигенен тест или се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи изследване за доказване на COVID-19 с PCR тест или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, като при отрицателен резултат карантината се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

"В периода 10 март 31 март 2022 г. единствената разлика при допускането на пристигащите от Украйна граждани бе, че липсваше текста за изследване при възможност от органите на граничния здравен контрол с бърз антигенен тест", казва министър Сербезова. 

В разкритите към настоящия момент Пунктове за първоначален прием на ГКПП Дуранкулак, ГКПП Русе и Централна жп гара София е създадена организация за извършване на място на изследване с бърз антигенен тест за диагностика на SARS-CoV-2, като дейността се обезпечава от служители на съответната РЗИ. Има готовност при необходимост да се организира извършването на място на изследване с бърз антигенен тест за диагностика на SARS-CoV-2 и на обособения Пункт за първоначален прием в спортна зала гр. Варна и на други ГКПП, съобразно възникналата необходимост.

Създадена е организация за медицинско обслужване чрез ЦСМП към пунктовете за първоначален прием на Централна ЖП гара - София, ГКПП Дунав мост - Русе, ГКПП Дуранкулак и спортна зала гр. Варна. Дадени са указания на всички РЗИ за оказване на съдействие на областните управители при организиране на дейността по оказване на специализирана медицинска помощ, транспортиране и последващо болнично лечение по договор с лечебно заведение на лицата с временна закрила.

В отговор на въпрос на депутата от „Продължаваме промяната“ Илин Димитров дали се предвижда да отпадане задължителният PCR тест за влизащите в страната туристи от близките държави и от кога, министърът подчертава, че изискването за едновременно представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и за преболедуване едновременно с отрицателен резултат от направен PCR тест до 72 часа преди влизане в страната, е отменено от 9 март 2022 г.

„Настоящите мерки са съобразени и с продължаващото интензивно разпространение на COVID-19 на територията на Европа, Азия, Северна и Южна Америка, където се отчита завишаване на броя на случаите. Също така е отчетен като фактор и ниския ваксинационен обхват с ваксини срещу COVID-19 в България. С подобряване на показателите на епидемичния процес ще бъде обсъдена възможността за облекчаване на условията за влизане на територията на страната“, казва проф. Сербезова. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Hz8n

Гост 13.04.2022 16:25:56

Аптечно предприятие МЗ


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...