!
Събота, 20 Април 2024
04
апр
 

Министър Сербезова: Предстои НЗОК да вземе решение за нови онкодейности в Стара Загора

Понеделник, 04 Април 2022 | 14:56:15


Предстои НС на НЗОК да вземе решение за утвърждаване на месечни и индикативни стойности по Регионални здравноосигурителни каси (РЗОК) и по изпълнители на БМП за месеците на дейност от м. април до м. ноември 2022 г,, които се заплащат в периода м. май &

Предстои НС на НЗОК да вземе решение за утвърждаване на месечни и индикативни стойности по Регионални здравноосигурителни каси (РЗОК) и по изпълнители на БМП за месеците на дейност от м. април до м. ноември 2022 г,, които се заплащат в периода м. май — м. декември 2022 г. Това ще стане по реда на приетите правила по чл. 4 от ЗБНЗОК за 2022 г.

Така министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговаря на въпрос на депутата от ДПС Халил Летифов относно дейността на Комплексен онкологичен център-Стара Загора във връзка с информацията, че в частно лечебно заведение в областта ще бъдат открити нови дейности – лъчелечение и химиотерапия, при непроменен брой на легла по Здравна карта.

„По какъв начин ще се разпределят средствата за новите дейности, така че съществуващото от над 50 години общинско лечебно заведение да не бъде ощетено и да има възможност да запази капацитета, обема на дейност с цел да продължи да оказва необходимата медицинска помощ на населението от няколко области? Предвиждате ли при определяне на средствата на съответната РЗОК, техният размер да бъде увеличен с необходимия бюджет за тях, без да се намаляват стойностите за дейност на досегашните изпълнители на болнична медицинска помощ? Рестрикцията ще доведе до отлив на пациенти и кадри от лечебното заведение, поради евентуално надвишаване на определените /намалени/ стойности за обем на дейност“, смята Летифов.

Министърът подчертава, че предложенията за разкриване на нови дейности се правят от директорите на РЗОК след анализ на потребностите от дейности по Национална здравна карта, демографската структура и заболеваемост, отчетените случаи на пациенти от други региони, видовете дейности по индивидуалните договори, отчетените касово изплатени средства за период м. декември 2020 г. — м. ноември 2021 г., нови дейности по Клинични пътеки и Клинични пътеки, отпаднали от индивидуалните договори дейности.

„Конкретните потребности от легла за болнично лечение и медицински дейности по видове и нива на компетентност на съответните структури за всички области са утвърдени с Националната здравна карта на Република България. Съгласно чл. 34а от Закона за лечебните заведения „В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на Министерския съвет, приета през 2018 г.”, припомня министър Сербезова.

Тя допълва, че в конкретния случай директорът на РЗОК следва да направи предложение по Правилата на НЗОК, съобразно утвърдените средства за РЗОК Стара Загора от Надзорния съвет на НЗОК за периода м. април до м. ноември 2022 г., които се заплащат в периода м. май — м. декември 2022 г. и в рамките на утвърдените бюджетни средства за същия период за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ по Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RK*B


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш
20.04.2024 10:51:16

Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш. Така смятат епидемиоложката д-р Христ ...

0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...