!
Сряда, 17 Април 2024
21
апр
 

Мисия на ЕИБ бе в Бургас за финализиране на преговорите за Детската болница

Петък, 21 Април 2023 | 16:45:37


Мисия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) бе на посещение в Бургас, като последен етап от преговорите на общината с банката за изграждането на Детската болница в града, съобщиха от Община Бургас. Така се слага край на проучванията, извърш

Мисия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) бе на посещение в Бургас, като последен етап от преговорите на общината с банката за изграждането на Детската болница в града, съобщиха от Община Бургас.

Така се слага край на проучванията, извършвани от банковата институция за финансовата стабилност на общината, на възможностите й за обслужване на финансовата подкрепа и цялостното съдържание на проекта за създаване на Детската болница в Бургас, поясняват оттам.

От общината информират още, че в рамките на интервютата на банковите експерти са били обсъдени всички аспекти и етапи на осъществяване на проекта. На първо място това е стратегическият контекст на проекта – анализ на системата на здравеопазването и пазара на педиатричните услуги в България, на процедурите за изпълнение на проекта и прилагането на Закона за обществени поръчки, както и организационна структура на екипа за изпълнение на проекта от страна на Община Бургас.

Разгледани са били техническите аспекти на проекта – локация на терена, представяне на концептуалния проект, екологични аспекти и постигане на параметрите на таксономията, предвидени мерки за енергийна ефективност, иновативни методи и модели, заложени при проектирането и изпълнението на инфраструктурата на болницата.

Финансовите аспекти също са били предмет на разговорите, като в тях са били включени няколко теми – подробен икономически и финансов анализ на инвестицията, необходим паричен поток в процеса на изграждане, индикативна стойност на строителството, оборудването, други разходи, съотношение разходи за строителство/оборудване, строителство/обзавеждане, календар на инвестициите и финансово-икономически модел за развитие на лечебното заведение в краткосрочен и средносрочен план.

На анализаторите от Европейската инвестиционна банка е бил представен теренът на бъдещата болница, която предстои да се изгради в непосредствена близост до УМБАЛ - Бургас.

Общата оценка на експертите е, че е разработен един изключително добре подготвен и мотивиран проект, в който са взети предвид всички обстоятелства, които следва да бъдат отчетени при реализиране на подобна голяма и комплексна инвестиция. Едновременно с това са предвидени и адекватни мерки за реакция при възникване на форсмажорни обстоятелства по време на изграждане на болницата.

Високо оценена е била и подкрепата от страна на екипа от чуждестранни експерти на IDOM, осигурени с помощта на Европейската банка.

След края на посещението екипът на ЕИБ следва да изготви окончателно становище за финансовата и институционална устойчивост на проекта, което трябва да се случи в рамките на следващите седмици и да доведе до финализиране на договора за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болници „Св. Анастасия“, за който Общинският съвет в Бургас има прието решение, посочват от общината.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FjXR


Всичко за коронавируса
Още новини
Почина анестезиоложката д-р Гроздана Краева
17.04.2024 12:45:29

Почина анестезиоложката д-р Гроздана Краева

Отиде си д-р Гроздана Лалева Краева. Д-р Краева почина на 13 април тази година, съобщиха нейни бл ...

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов (Допълнена)
17.04.2024 12:01:12 Надежда Ненова

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов (Допълнена)

Парламентът прекрати правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. С гласовете на ГЕРБ, Д ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...