Понеделник, 03 Август 2020
18
май
3
 

Млада лекарка се върна от Мюнхен като доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Понеделник, 18 Май 2020 | 10:03:08
3

"От много време търся възможност да се върна в България, гледала съм сайтове на различни болници, когато обаче видях интервюто на д-р Темнилов по телевизията, решението дойде от само себе си. Така за мен още на мига отговорът на въпроса „къде&ldq

"От много време търся възможност да се върна в България, гледала съм сайтове на различни болници, когато обаче видях интервюто на д-р Темнилов по телевизията, решението дойде от само себе си. Така за мен още на мига отговорът на въпроса „къде“ беше МБАЛ-Пазарджик, а на въпроса „кога“ - „Веднага!“

Това каза в Сутрешния блок младата българска лекарка д-р Кристина Дечева, която е завършила медицина в Мюнхен, защитила е докторската си дисертация и работи в Германия. Тя е първият доброволец, който се отзова на призива на директора на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов за помощ поради острата нужда от медици в болницата. Д-р Дечева сподели, че иска да трупа опит в родината си и бе категорична, че трудностите не я плашат, въпреки че ситуацията в МБАЛ – Пазарджик в момента е действително е много тежка.

Младата лекарка изрази възхищение от колегите си, които дават 30-часови дежурства и правят всичко, което е по силите им, за да не спре работата и пациентите, които се нуждаят от интубация да бъдат обслужени. Д-р Дечева подчерта какви огромни усилия им коства това, за да не остане без подадена упойка нито един болен, на който трябва да се проведе оперативно лечение или манипулация.

По думите на директора на лечебното заведение д-р Темнилов в инфекциозното отделение в продължение на 2 месеца работата продължава и екипът под ръководството на д-р Пишмишева се справя. В момента имат настанени 10 пациенти, в сравнително тежко състояние, поради множество придружаващи заболявания – диабет, онкологични заболявания, прекаран инсулт. Трудностите с кадрите продължават, тъй като много лекари са в задължителна карантина.

Д-р Темнилов изрази благодарност към колегите си от болница „Хигия“, Белодробната болница и болница „Здраве“, които са подали ръка в този труден момент и също са поели пациенти с коронавирусна инфекция. Той изрази благодарност и към собственика на МБАЛ „Пълмед“ д-р Михаил Тиков, който е проявил разбиране и готовност за помощ – очаква се м близките дни в пазарджишката болница да започне работа лекар-анестезиолог оттам.

Д-р Темнилов допълни, че иска обследване на причините за проблема в болницата, довел до повече случаи на COVID-19 сред медиците. По тази причина той е отправил призив към Националния оперативен щаб да бъде изпратен екип професионалисти, които да извършат анализ на място и да излязат със заключение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZjtU

Гост 18.05.2020 12:50:49

Тази пандемия поставя остро въпросът с работното време и почасовото заплащане на лекарите. Никоя професия не хайдака по 12 часа. Работното време в болниците трябва да се организира на 3 смени по 8 часа или 4 х 6 часа. Като болницата поеме транспорта и храната на мед. персонал.Почасово заплащане- 25 лв/ час за начинаещ лекар и 50 и 75 лв/час за една и две специалности.

Гост 19.05.2020 09:25:30

В Германия ,вероятно и в други от нормалните страни от ЕС работното време на медицинския персонал е фиксирано на 35 часова работна седмица .Това е поне от 7-8 години. При дежурства натоварването може да бъде до 40 часа седмично задължително компенсирано по време след това до общо сумарно не-повече 140 часа работно време месечно. Затова и при извънредни ситуации като тази пандемия там плащат 150-200евро на час на лекари и медсестри. И с един заразен пациент да си работил на седмица. А тук управляващата комунистическа сган дундуркаща съветската пародия на здравна система наречена Семашко, не само ,че не плаща нормалния труд като квалификация и отговорности на лекаря в нормална обстановка ,но си позволява всякакви претоварвания и безогледна експлоатация и създава условия за медицински грешки. И никаква организация по контрол на работните условия било то държавна структура (например Инспекцията по Труда ) или професионална организация (жалкият казионен БЛС ) не търсят сметка на наглеците от властта

Гост 18.05.2020 12:44:19

30 часови дежурства,за да лекуват безплатно неосигурените цигани. Тези не са наред.Да си рискуваш здравето и живота , за да се бият тиквите в гърдите,че лекарите,видите ли ,били достатъчно.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Кунчев: Заболеваемостта от COVID е устойчива и се движи между 4,5% и 5,5%
03.08.2020 12:03:59

Доц. Кунчев: Заболеваемостта от COVID е устойчива и се движи между 4,5% и 5,5%

През последните четири седмици процентът на положителните проби за коронавирус у нас е сравнителн ...

Сдружението на фелдшерите с ново име
03.08.2020 11:09:20

Сдружението на фелдшерите с ново име

На свое общо събрание, проведено на 11 юли, Сдружението на медицинските фелдшери бакалаври по мед ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...